kmitanie prudoveho zosilnovaca s LM675
Moderátor: Moderátoři
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
kmitanie prudoveho zosilnovaca s LM675
Zataz je Galvo s indukcnostou 160uH a odporom vinutia 3.1Ohm.
Bucherotov clen R36-C16 je OK, operacny zosilnovac som blokoval co najblizsie k puzdru vrstvovymi foliovymi kondenzatormi a elektrolytmi.
na tejto stranke
http://www.gunthard-kraus.de/Spice_Model_CD/Vendor%20List/Spice-Models-collection/opamp.lib som nasiel SPICE model k LM675T.
Prosim, napada niekoho ako dalej postupovat?
Spomenul som si, ze existuje jedna simulacna metoda v SPICE, kde sa nerozpajala spatna vazba ale zaradili sa tam riadene zdroje napatia, no neviem si spomenut, kde som to videl.
- Přílohy
-
image002.jpg- (38.6 KiB) Staženo 139 x
-
galamp2.png- (16.74 KiB) Staženo 203 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Taky se chystám vyrobit nějakou tu laserovou hračku, zatím jsem skončil u dvou motorků v kombinaci s vykuchaným disko-scannerem a 100mW laserem.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Ivan_Ryger
skúšal som odpojiť koncový stupeň a zvlášť cez trimer ho napájať na vstup. Nekmitá, takže tu to nie je. Ďalej som zistil, že tých 50 kHz tam liezlo kvôli zlému kontaktu na konektore tienenia signálového vodiča. Naďalej však pretrváva problém s nestabilitou, ale trocha iného rangu.
Pokiaľ pridávam iba proporcionálnu zložku (Gain), od istej hodnoty možno pozorovať zákmity serva (cca 100Hz), to je dané samotnou impulznou charakteristikou serva(obrázok). Tá by sa však mala dať potlačiť derivačnou zložkou (LF DUMP a HF DUMP), problém však je, že akonáhle mierne pridám LF DUMP alebo HF DUMP, systém začne oscilovať na cca 7kHz, čo počuť pri samotnom serve svišťaním, odber prudko vzrastie a objaví sa veľmi podobný obdĺžnik ako vyššie spomínaný, no s touto frekvenciou.
Samotnými potenciometrami sa dá vykorigovať tvar impulzu na skoro dokonalý, no táto 7kHz oscilácia robí problém, veľmi sa prehrieva cievka statora. Jedna sa mi už podarila odpáliť, musím ju teraz previnúť. Ešte šťastie, že je to ručná výroba
Ak by Vás to zaujímalo, je to táto konštrukcia:
http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html
digitálna časť mi už chodí, kreslí pekné obrázky na osciloskop
- Přílohy
-
impulzna_charakteristika_galva.jpg- (45.44 KiB) Staženo 117 x
- Ivan_Ryger
- Ivan_Ryger
- Ivan_Ryger