Předzesilovač s regulací

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Petr Mo

Předzesilovač s regulací

#1 Příspěvek od Petr Mo »

Chci se zeptat,mám gramofon NAD s MM vložkou,Mám koncový zesilovač bez korekčního zesilovače.Potřebuju to zapojit uvažoval jsem o předzesilovači NAD PP2 ale to je problém tento předzesilovač nemá regulaci hlasitosti takže po zapojení do konáku by koncák jel naplno bez možnosti regulace hlasitosti.Co jsem hledal tak takové zařízení co potřebuju stojí od 15 000 výše.Můžete poradit jak tento problém vyřešit?Ještě jsem uvažoval strčit potenciometr mezi před a konec ale nevím jakou hodnotu.Nejsem Moc velký bastlíř tak poskládat stavebnici nebo hotový výrobek rovnou koupit.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

No tak tos přehnal - korekční zesilovač se sice dá koupit i za víc tisíc, ale regulaci hlasitosti sfoukneš sám, ve stereo, a do 50 korun.

Přikládám schéma, jak na to v jednom kanálu, pro stereo musíš použít dva jednoduché nebo jeden tandemový či aspoň dvojitý a zapojit je v obou kanálech stejně.
Myslím, že hodnotou potenciometru, kterou navrhuje Kondik, nic nezkazíš. A neděs se, někdy je na poťáku místo 47k/G napsáno třeba 47k1, ale taky třeba 50k/G...
Přílohy
potenciometr.gif
Snad už se v tom vyzná každý - poťák je kreslený při pohledu na osičku.
(17.89 KiB) Staženo 155 x
DjRix
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DjRix »

No nevím. Pokud má takový preamp,přijde mi jaklo barbarství použít za něj regulaci poťákem za 50kč. Když už to chceš řešit takhle,tak bych ten poťák použil alespoň tento:http://www.conrad.cz/potenciometr-dvojity-50k-logaritmicky+dp50520/

Nebo AURA,či jiný regulátor. Záleží na penězích,ale 15 tisíc jsi fakt ustřelil,aura v aktivní verzi stojí polovinu.
Klídek chlapi,to je nulák...
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Taky bych raději použil nějaký precizní ALPS, myslím že zrovna P. Dudek má něco málo těch poctivých kusů v zásobách. Hodnota nejlépe 10K nebo 5K.
DjRix
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od DjRix »

Samozřejmě ALPS,nic jinýho za ještě rozumnou cenu se u nás snad ani sehnat nedá.
Klídek chlapi,to je nulák...
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Taky je možnost udělat kvalitní régl s přepínačem, buď třeba s nějakým řadičem (to ale u 24 a více poloh může stát klidně i 4K), nebo DIY s jazýčkovými kontakty a magnety.
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

No dobrá, to blokové schémátko je už dost staré (snad od doby, co byl vynalezen potenciometr, se najdou tací, kdo nemají tušení, jak se zapojuje), jen jsem pro názornost dokreslil korekce a změnil popisky, aby to odpovídalo na dotaz.

Ale Petr Mo nepíše, co má za výkonový stupeň, aby to pak nebyly dva moduly Z z televizí řady Dukla... to by pak vyšel potenciometr dráž, než ty koncové stupně.
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

No to je fakt :D

Jinak pro inspiraci zde je jeden málo kompromisní régl :

http://www.czechaudio.com/Projects/RH01/RH01_CZ.htm
Návštěvník

#10 Příspěvek od Návštěvník »

Ne ne ten konec není tak dobrý co dělá Dudek ale později asi stejně koupím dva monobloky od Ri Audio ale Ri audio dělá i celkem kvalitní přepínač vstupů(což by se později hodilo po rozšíření o kvalitní CD player) je to PP1 tak asi došetřím nějaké penízky a koupím ten přepínač. Prozatím abych mohl reprodukovat to zkusím s tím poťákem nebo asi půjdu do stavebnice z http://www.pselectronic.cz/ishop/shop_b ... sk=525#det
je to ten K2572 a ty trimry bych nahradil kvalitním potenciometrem ale k tomu bych musel udělat asi kvalitně odstíněný zdroj nabo ho strčit ven.
Návštěvník

#11 Příspěvek od Návštěvník »

Slyšel jsem o borcích z z Tesly Litovel a nešel jsem že se kdysi dělal předzes s označením AZG983 je možné že i toto zařízení předčí třeba ten NAD nebo od Vivaco předzesilovač?Zná tento předzes někdo?(ten z Tesly)Je to bez korekce ale to už bych nějak zbastil jen chci vědět jestli zlaté české ručičky nedělali už tenkrát něco co se dnes prodává za přehnané ceny.
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

AZG983 se dělal nějak od přelomu 70. a 80. let a jeho parametry (odchylka +/-1,5dB od křivky RIAA v rozsahu kmitočtů nejméně o oktávu větším, než určeném tolerančním polem, odstup cizích napětí kolem 68dB), odpovídají možnostem doby.
NAD z něj sice vychází, ale generací je poněkud jinde a parametry má poněkud lepší. Cena je však úplně jinde a nejsem přesvědčený o tom, že za ni dostaneš o tolik lepší zvuk, spíše bych řekl, že u naprosté většiny desek sotva rozeznáš.

Když zlaté české ručičky a hlavička, tak páně Dudkův Actidamp MkIV. Ale ten se staví, ten se nekupuje. Leda by se někdo zbavoval pozůstalosti, s níž si neví rady.
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Jestli chceš, já ten legendární AZG983 klidně prodám, ale je to vzácnost, takže to nebude levné :D
Doplnil bych, že Actidump není až tak dítě P. Dudka, ale B. Sýkory.
Návštěvník

#14 Příspěvek od Návštěvník »

A ten Actidamp MkIV vyšel třeba v AR nějaký plánek? Mám tady pár ročníků 99-05 v pdf tak to prolezu.
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

V AR A2-3/90 jsou ještě u miniseriálu o korekčních předzesilovačích bez i s aktivním tlumením uvedeni oba pánové - jak RNDr.B.Sýkora, tak Pavel Dudek.
Snad si to nějak mezi sebou srovnali: totiž Actidamp MkIV vyšel v AR A6/94 a tam už je autor uvedený pouze jeden...
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“