spínač Tango - změna zapojení

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rkozeluh

spínač Tango - změna zapojení

#1 Příspěvek od rkozeluh »

Zdravím všechny.

Mám takový dotaz, zda někdo neví, jak a zda vůbec by šlo změnit zapojení spínače Tango od Eniky. Mám ho zapojené místo vypínače, tzn. nulák jde přes žárovky. Když tam dám LED žárovky, tak to prosvěcuje.

V nabídce mají i provedení s relé (já mám s triákem), které je určené pro ledky, ale zase musí mít přivedený nulák.

Spínač je sice starý, ale ještě funkční a nechce se mi ho vyhazovat, tak jsem uvažoval, jestli by to nešlo poupravit.

Díky za případné nápady.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Ty ledky prosvěcují nikoli vinou spínače, ale kapacity mezi ovládanou pracovní nulou a panelem, armaturou, zdivem, prostě zemí.
Žárovce ten proud nestačil ani k žižlání, ale LEDce stačí.
Zkus dát k žárovce paralelně kondík tak 100n/630V.
kevin_mitnick

#3 Příspěvek od kevin_mitnick »

Funkce spinace"bez nulaku" je zalozena prave na tom, ze svitidlem stale proteka jisty maly proud a tim je umozneno napajeni obvodu spinace. U zarovky to nevadi, ale u LEDek vznika znamy efekt "poblikavani". Obavam se, ze s timhle spinacem je to neresitelne...
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Takže máš dvoudrát... pak příčina problikávání LEDek je hlavně v napájení toho spínače.
Ten kondenzátor je řešení, v tomto případě by stačil i menší kapacity - můžeš začít na 22nF v sérii s odporem 1k až 5k6 (0,6W stačí, poslouží v případě průrazu kondenzátoru i jako pojistka).
Vlastně jde o to, vést napájecí proud čidla jinudy - napájecí proud čidla nechá na kondenzátoru (resp. RC členu) nějaký úbytek napětí. Je-li menší, než potřebují LEDky k otevření, svítidlo prosvěcovat nebude a čidlo bude funkční.
Při svícení nebude tento proud v celkové spotřebě nijak významný, protože jde o nepatrný jalový výkon, který elektroměr neměří.
denis15

#5 Příspěvek od denis15 »

K LED bodovkám se doporučuje právě kvůli tomuto jevu dávat paralelně malý odpor, tuším v řádech KOhm,
tomasjedno

#6 Příspěvek od tomasjedno »

Zkusil sis spočítat, kolik se protopí na jednom odporu 10 kΩ / 230 V?
milan222

#7 Příspěvek od milan222 »

dávám stokilový odpory...pul wattu, to se ztratí.
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“