Výroba střídavé trafosvářečky

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vlaadkoo

#31 Příspěvek od vlaadkoo »

Se svými současnými zkušenostmi možná ne ,ale s budoucíma ano :D Studuju na střední elektro,takže tomu trochu rozumím .Dělají mi problém ty trafa.Vypočítat si sítové trafo EI zvládnu ,ale ty co jsou v tom invertoru ztěží .
Ta verze od danyka je pro mě složitá .
Tohle bych zvládl http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2007010401
,ale nejsou tam hodnoty .Nemá někdo tohle schéma s hodnotama ?
PWM bych udělal s NE555 jelikož se mi jich pár válí doma .Tohle schéma se mi líbí v tom ,že jsou tam dvě trafa s minimálním počtem vinutí .
decmen

#32 Příspěvek od decmen »

Tak pro studijní účely je nejlepší začít opravdu s trafem, pěkně si ho spočítat, postavit, zapojit...Mám doma už víc jak 25let stejnosměr.svářečku-výroba made in ZVS- trafo na C-jádru asi 6x6cm, tlumivka na EI asi 8x8cm, 4 diody 160A na masivnívch Al chladičích. No je to velký jako kráva, ale maká od 60A do 130A už od roku 1984 .
vlaadkoo

#33 Příspěvek od vlaadkoo »

Mám doma tr. svářečku 60 až 600A ( hodně starou ,ručně dělanou) faká slušně.Chtěl jsem si postavit menší trafo,ale když jsem zjistil co to je invertor ,tak vím co chci :D
stasek

#34 Příspěvek od stasek »

K tomu invertoru, nejsem svářeč, svařuji příležitostně. Mám trafo s usměrňovačem, doma dělaný. Kamarád si koupil invertor, tak jsem byl celej nažhavenej ten zázrak vyzkoušet. Bohužel velký zklamání. Chodilo to podstatně hůř jak moje trafo s usměrňovačem. Dost možná,že to kamarád neuměl nastavit, ale zkoušel s tím všechno možný a jak píšu, těžký zklamání. A stálo ho to tehdy kolem sedmi tisíc, od prodejce svářecí techniky. Tedy žádnej Lidl.
varok

#35 Příspěvek od varok »

To je zvláštní. Co jsem párkrát svářel invertorem a i v práci máme jeden zn. Kemppi tak to je s trafem nesrovnatelné. Možná ještě z nějakými většími mašinami typu WTU-315 co jsme měli na svařečáku na učňáku, nebo podobnou, ale s těmi malími z hypermárketů určitě nee. Navíc dnešní invertory mají dokonce nějakou funkci pro lepší zapalování oblouku, některé i funkci která zabraňuje přilepení elektrody.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od otakarv »

Ono je fakt rozdíl "invertor" a "invertor". Já už také svařoval s ledasčím, triodynou, obyčejnýma trafama, trafama s usměrňovačem doma dělanýma (zde je rozdíl a to jak je ten usměrňovač zkonstruovaný) a také pár invertorama a musím říci, že ty invertory mě pořádně nadchly ale je mezi něma také rozdíl.
kajetan

#37 Příspěvek od kajetan »

Tady o tom stručně a výstižně píšou :

http://hobby.idnes.cz/mezi-svareckami-j ... -dilna_bma
vlaadkoo

#38 Příspěvek od vlaadkoo »

pěkný článek :)
BOBOBO

#39 Příspěvek od BOBOBO »

Chce se jen zeptat , kdo ten článek zaplatil a co pan novinář vystudoval , případně kdo mu dělal odborný dohled . Kvalitní invertor nikdo za pět tauzendů nepořídí .
vlaadkoo

#40 Příspěvek od vlaadkoo »

Nemám si z toho článku brát příklad ?Jsem v tomhle začátečník,takže nevím co je pravda :D
BOBOBO

#41 Příspěvek od BOBOBO »

Otevři si svarforum a čítánkuj . Tam píší praktici , ale pozor i ukrytí servisáci a prodejci . :D
varok

#42 Příspěvek od varok »

Tak jestli to berete takhle, to je něco jinéjo. Samozřejmě invertor za dejme tomu 3000,- kč nebo i méně, nemá ani cenu kupovat, jestli chcete něco málo zavařit. Je to jako u všeho nářadí, vlastně i všeho možného. Jsou sice i vyjímky, ale většinou ty levné neznačkové bláta se bez úprav neosvědčí, u invertoru vlastně podomácku ani asi nejde něco vylepšit.
petrfilipi

#43 Příspěvek od petrfilipi »

Pro studijní účely je stavba ať už invertoru nebo klasické svářečky k nezaplacení. Ale pokud si někdo chce ušetřit čas a možná i peníze, tak je přece jednodušší koupit třeba Gamu 160 za 3.800 Kč s DPH. Sice bez kabelů, ale je to profivýrobek (snad z ČR), se zárukou, od dlouholetého výrobce, tak co více si přát. Navíc - pokud máš doma trafo na 600A, tak když ho rozmotáš na Cu a Fe, tak máš ten Omikron 160 skoro zadara.

Petr Filipi
Atlan

#44 Příspěvek od Atlan »

Za 3800 vyrobene v cesku, no urcite, nemam rad zvaracky kde je trafo uchytene na boku DPS, ono to potom ma negativne dosledky.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“