display ST7920 z ebay (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
-
ST7920
display ST7920 z ebay (přesunuto)
Dneska mi přišel tento displej a zkouším jej zprovoznit, ale nějak se nedaří. Tak jsem začal pátrat po příčině a zjistil jsem, že na zadní straně DPS se musí připájet/odpájet nějaké odpory a propojky.
zde je i řešení, ale nějak z toho nejsem moudrý.
Proto mě napadlo, jestli náhodou tento display někdo doma nemá a neporadil by, jak na něj.
obrázek displeje - 1
Obrázek displeje - 2
-
ST7920
-
ST7920
Takže připojené to mám takto:
Kód: Vybrat vše
Display | AVR
-------------------
E | SCK
RW | MOSIA potom piny PSB - GND, RS - VCC. A propojil jsem onen PIN JP1 na zadní straně LCD.
Pro lepší pochopení přidávám i obrázek jak na to.
http://s22.postimg.org/z13rrloox/V_st_i_ek.jpg
Připojeno je to takto:
LCD-> signál
---------------
VSS -> Gnd
VDD -> 5V
RS -> Chip Select (CS)
R/W -> Serial Input (MOSI)
E -> Serial Clock (SCK)
PSB -> Gnd
Funguje na první pokus
- Přílohy
-
WP_20131222_002.jpg- (149.17 KiB) Staženo 119 x
http://www.ebay.com/itm/12864-5V-LCD-Di ... OC:US:3160
Zapojeno pouze napájení a E, R/W. Podsvědcovácí LED je přes 270R na napájení, bere kolem 7mA. Dále jsem přizemnil PSB a na 5V připojil RS, oba přes 500R, pro jistotu. Nic jinného-žádné propojky.
Taky používám u8g.lib, je to ale nějaké pomalé, zvládá to cca jen 6snímků za sec. na Arduinu nano s Atmega328P na 16MHz.
- Přílohy
-
_P1050786.JPG- (122.33 KiB) Staženo 107 x
-
ST7920
Pokud na sběrnici bude více zařízení, musíme pin RS připojit k mcu. Tento pin vlastně slouží k oslovení daného zařízení.
Ohledně té knihovny U8g, tak tu jsu zkoušel taky, ale zde jsem zkončil s chybou, že program neznal
CLKPR = 0x80;
CLKPR = 0x00;
a nechtělo se mi ji hledat, když jsem pátral po zapojení toho LCDčka.
Pro ostatní zařízení je HW plnohodnotná sběrnice I2, která sedí na jinných pinech.
Ten zápis v kodu definuje základní nedělený kmitočet hodin, takže rychleji už to s tím displayem nepůjde.
Snad jen ještě jedinná možnost: zkrátit čekací časy uvnitř u8g.lib při generování signálů na sběrnici.
Možná by byla ještě cesta, uložit statickou část obrazu do bitmapy ve FLASH paměti a tu překopírovat a proměnné části obrázku dokreslit pak už standardně.