Starší kondenzátory - má cenu je použít?
Moderátor: Moderátoři
Starší kondenzátory - má cenu je použít?
chtěl bych se dotázat znalých, které kondenzátory, jež měla Tesla v režii, má cenu ještě dnes použít např. při opravě zesilovačů, kazeťáků, gramofonů. Vím, že hovňáky se mají měnit za MKT, co na nich bylo ale tak špatného? Které elektrolyty obecně od Tesly stojí za zformování, a které zase ne? Díky.
Marek
- Přílohy
-
IMG_6906.JPG- Nahoře 2x 5000uF/50V a 2000uF/50V
Dole 0,1uF/400V 0,47uF/160V 0,22uF/400V - (216.69 KiB) Staženo 128 x
- Peterseal
"Hovňáky", MPcka boli vo svojej dobe velmi kvalitne, ale casom puzdro prestalo byt hermeticke, a dovnutra sa dostala vzdusna vlhkost. preto maju velke zvody a su nepouzitelne.
Dalsie zle boli tie male plastove farebne radialne elektroliticke kondiky, kazovost takmer 100%.
Okrem nich ostatne su viac menej OK. Ak ich mas kopu, a maju dobru kapacitu a aj ESR, tak ich kludne pouzivaj.
Ale dneska s ich pouzivanim je problem v tom, ze maju obrovske rozmery a do novych zariadeni sa preto nevojdu. Ale pri oprave starych nevidim problem...
Mam momentalne na stole vytahly merak, hneda teslacka keramika (typ se mi nechce hledat) 100n ma kolem 5nA, 220p jsem nameril cca 40pA.
Zajimave je ze u 100n proud stale pomalu klesa. Myslel jsem ze to je jev vyskytujici se spis u elektrolytu. Po prvnim pripojeni napeti mel kolem 20nA.
Po par minutach jiz ma cca 3nA. Po odpojeni napajeni a vyzkratovani se po nabiti trvajici par vterin vraci jiz na tento nizky proud (proces pozvolneho polesu proudu se neopakuje)
Merim napetim cca 22V.
A přečti si tohle http://www.aldax.cz/index.php?act=prod& ... &key=elyty
reman píše:Když už je o tom řeč jak chlapi měříte svod kondenzátorů? Teď nemyslim kondy z elektronkových rádií, to je popsáno dost podrobně na radiohistoria.sk ale např hnědé teslácké keramiky na 10-30V které se používaly i ve VF obvodech?
Přečti si o tom něco třeba tady
- radioelectrum
Miniaturní elyty jsem formovat nezkoušel, ale jsem přesvědčen že pokud do nějakého zařízení dám teslácký elyt (tuším že řady TE ty modré) který je dobrý již 25let tak mi vydrží déle než nový. Sice je takové měření a formování zdlouhavé na rozdíl od toho pouze vyměnit za nové, ale pokud to je do něčeho co má vydržet desílty let tak se to vyplatí.
Ty Teslácké nasvislo v zeleném či oranžovém plastu považuji za dost nepovedené.
Osobně jsme přesvědčen že za 100 let tady budou funkční elektronková rádia, ale funkční DVD přehrávač či SET TOP BOX bude nemyslitelnou raritou.
- Přílohy
-
01012014974.jpg- (186.97 KiB) Staženo 126 x
- weed_smoker
Můžu jich mít mrtě(krom uvedenýho taky TESLA,MM Hungary(tmavěmodrý lesklý),černý KEA-II z Bulharska,šedivý polský ELWA(hodnoty psaný 7segmentovym fontem) a sovětský) a chtěl bych se zeptat,jestli má cenu je kupovat.Pak tam můžu koupit i olejopapíráky MKV 10-300uF 200-800V zejména Siemens,Bosch a nějaký japonský.