Maly proud ze solarniho panelu
Moderátor: Moderátoři
Maly proud ze solarniho panelu
Ale nejdříve by ses měl něco o fotovoltaických panelech naučit. Fungují jako napěťově měkký zdroj proudu, který je funkcí osvětlenosti a výkon je silně závislý na teplotě. Při -15°C lze dosáhnout např. 120% nominálního výkonu, ale při rozpálení článku na 60°C v létě sotva 80% nom. výkonu.
U jiných telefonů se nabíjení nespustí, u té staré Nokie právě ano. Bylo to zkoušeno opravdu na přímém slunci ve 2 odpoledne, světelnost ideální, panel nebyl nijak horký a napětí lezlo skoro k 7 voltům. Mám z toho trošku pocit, že je spíš špatný panel. Zkusím ještě zítra proměřit s tou žárovkou.
- Artaban001
A ještě bych přeměřil a popřípadě prozkoumal originál nabíječku k Tvýmu telefonu a porovnal ji s tým Tvým obvodem.. A jestli se k nabíjení používá miniUSB, či miroUSB, tak i propojení datových pinu v nabíjecím kabelu. To hraje taky roli, zda nabíjecí obvod telefonu povolí dobíjení, nebo ne..
galjo: Kondenzátor na vyhlazení, usměrňovací diodu a Zenerovku pro ochranu (mám v plánu tam v budoucnu připojit nějaké NiMH baterie).
Hill: Cca 5 let.
Artaban001: Nic prasklého není. Vždy jsem to testoval na přímém slunci během letního dne. Jinak moc díky, to se spínaným stabilizátorem jsem vůbec nevěděl. Když panel vyhodím a připojím + a - z vykuchaného microUSB kabelu připojeného do PC (5V, max 0.5A pokud se nepletu), nabíjení samozřejmě funguje. Nabíječku k Nokii jsem neměřil.
EKKAR píše:Malá otázka - PROČ CPEŠ ZA SOLÁRNÍ PANEL ELEKTROLYTICKEJ KONDENZÁTOR NA VYHLAZENÍ NAPĚTÍ????? On dává střídavinu?
Je ten caps lock nutný?
"A paralelně k soláru připojit nějaký kondenzátor o co nejvyšší kapacitě. Bude ten zdroj pak "tvrdší" a navíc bude fungovat na míň světla.. "
Tak přesně proto. Ale to problém není, testuju samotný panel.
Jiná věc je kondík zmenšující Ri připojenýho akumulátoru, respektive snižující jeho impedanci pro vysoký frekvence, aby nedělal problémy připojenýmu měniči - tam význam má, ale obvykle je přitom ještě mezi solárem a akumulátorem právě ta dioda, kterou ty popisuješ jako "usměrňovací" - ve skutečnosti tam funguje jako "zpětná záklopka", aby se v době zastínění soláru přes něj nevybíjel právě ten připojenej akumulátor...
A kutilmile - nelituju tě