Proudový omezovač X proudový regulátor

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
daavid

Proudový omezovač X proudový regulátor

#1 Příspěvek od daavid »

Zdravím,

mám na vás takovou otázku. jaký je (jestli teda nějaký je) rozdíl mezi: Proudový omezovač X proudový regulátor

Díky!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Regulátor proud reguluje/stabilizuje (podle nějakého parametru), omezovač pouze omezuje a víc nepustí.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
daavid

#3 Příspěvek od daavid »

ZdenekHQ píše:Regulátor proud reguluje/stabilizuje (podle nějakého parametru), omezovač pouze omezuje a víc nepustí.

A na krokový motor se hodí co?
TomasX

#4 Příspěvek od TomasX »

Podle mě stačí proudový omezovač = správně spočítaný odpor. :wink:
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
masar

#5 Příspěvek od masar »

Myslím, že otázka je špatně položena. Je to jakobych se zeptal "Jaký je rozdíl mezi bramborou a vyorávačem?"
"Proudový regulátor" je prvek, který může být obsažen i v obvodu nazvaném "proudový omezovač". :wink:
"Proudový omezovač" je zapojení, obsažené ve zdroji napětí (nebo zdroji, který se této charakteristice blíží) a jeho účelem je omezení maximálního proudu na hodnotu nastavenou regulátorem. Pokud je proud spotřebičem nižší, než nastavený, určuje jeho velikost odpor zátěže a napětí zdroje.
Pokud mluvíme o obvodu, jehož proud regulujeme a stabilizujeme, mluvíme o zdroji proudu, kde velikost proudu je nezávislá na odporu zátěže (spotřebiče). Takový zdroj by mohl obsahovat obvod "omezovač výstupního napětí", adekvátní k proudovému omezovači.
p.s. Slovo "adekvátní" by chtělo nahradit jiným, které mám "na jazyku"... :wink:
daavid

#6 Příspěvek od daavid »

masar píše:Myslím, že otázka je špatně položena. Je to jakobych se zeptal "Jaký je rozdíl mezi bramborou a vyorávačem?"
"Proudový regulátor" je prvek, který může být obsažen i v obvodu nazvaném "proudový omezovač". :wink:
"Proudový omezovač" je zapojení, obsažené ve zdroji napětí (nebo zdroji, který se této charakteristice blíží) a jeho účelem je omezení maximálního proudu na hodnotu nastavenou regulátorem. Pokud je proud spotřebičem nižší, než nastavený, určuje jeho velikost odpor zátěže a napětí zdroje.
Pokud mluvíme o obvodu, jehož proud regulujeme a stabilizujeme, mluvíme o zdroji proudu, kde velikost proudu je nezávislá na odporu zátěže (spotřebiče). Takový zdroj by mohl obsahovat obvod "omezovač výstupního napětí", adekvátní k proudovému omezovači.
p.s. Slovo "adekvátní" by chtělo nahradit jiným, které mám "na jazyku"... :wink:

Díky, ale pořád to nějak nechápu, vždy se ztratim v půlce tvého příspěvku :D Tak bych se jen zeptal, když mám zdroj 20 V a 3,25 A a budu s ním napájet 2 krokové motory na 2 A. Jak to mám udělat, abych motory nezničil. Já pořád nevím, jak je to s odebíráním proudu spotřebičem. Díky moc! :)
ok1hga

#7 Příspěvek od ok1hga »

daavid píše:když mám zdroj 20 V a 3,25 A a budu s ním napájet 2 krokové motory na 2 A. Jak to mám udělat, abych motory nezničil. Já pořád nevím, jak je to s odebíráním proudu spotřebičem

na jaké napětí ty motory jsou ???
. . . a řiď se zákonem pana Ohma !
http://www.prevod.cz/index.php?str=412&raz=1
daavid

#8 Příspěvek od daavid »

ok1hga píše:na jaké napětí ty motory jsou ???
. . . a řiď se zákonem pana Ohma !
http://www.prevod.cz/index.php?str=412&raz=1

Napětí je podřadné. U krokových motorů je rozhodující procházející proud, to napětí je v podstatě podružné. Musí být pouze dostatečně velké, aby driver dodal nastavený proud při všech frekvencích.
Díky za odkaz ;)
Naposledy upravil(a) daavid dne 14 zář 2014, 21:42, celkem upraveno 1 x.
ok1hga

#9 Příspěvek od ok1hga »

daavid píše:Napětí je podřadné. U krokových motorů je rozhodující procházející proud, to napětí je v podstatě podružné. Musí být pouze dostatečně velké, aby driver dodal nastavený proud při všech frekvencích

tak sem napiš, co to vlastně stavíš ?
a jaký typ krokového motoru chceš použít ?
daavid

#10 Příspěvek od daavid »

tak sem napiš, co to vlastně stavíš ?
a jaký typ krokového motoru chceš použít ?

Stavím CNC frézu, použiju 2 unipolární krokový motory 10663G a 20661G. mají 1,1 ohmů a jsou přibližně na 1,8 A. To je celé co vím. NA řízenéí používám drivery A4988.[/quote]
Naposledy upravil(a) daavid dne 14 zář 2014, 21:42, celkem upraveno 1 x.
ok1hga

#11 Příspěvek od ok1hga »

masar píše:Pokud mluvíme o obvodu, jehož proud regulujeme a stabilizujeme, mluvíme o zdroji proudu, kde velikost proudu je nezávislá na odporu zátěže (spotřebiče). Takový zdroj by mohl obsahovat obvod "omezovač výstupního napětí"

tak to udělej, jak ti "masar" napsal . . .

mrkni sem:
http://www.mdp.cz/nabidka.php?id=teorie_rizeni
daavid

#12 Příspěvek od daavid »

ok1hga píše:
masar píše:Pokud mluvíme o obvodu, jehož proud regulujeme a stabilizujeme, mluvíme o zdroji proudu, kde velikost proudu je nezávislá na odporu zátěže (spotřebiče). Takový zdroj by mohl obsahovat obvod "omezovač výstupního napětí"

tak to udělej, jak ti "masar" napsal . . .

Takže když má ten zdroj 20 V a 3,25 A tak musim dát před motor 10 Ohmový rezistor?
Naposledy upravil(a) daavid dne 14 zář 2014, 21:41, celkem upraveno 1 x.
ok1hga

#13 Příspěvek od ok1hga »

proboha . . . NÉ !!!
podívej se sem:
http://www.pololu.com/product/1182
je tam napsáno že:
"The A4988 stepper motor driver carrier is a breakout board for Allegro’s A4988 microstepping bipolar stepper motor driver. The driver features adjustable current limiting, overcurrent and overtemperature protection, and five different microstep resolutions (down to 1/16-step). It operates from 8 – 35 V and can deliver up to approximately 1 A per phase without a heat sink or forced air flow (it is rated for 2 A per coil with sufficient additional cooling)."
a jsou tam i obrázky !!!
http://b.pololu-files.com/picture/0J336 ... f0619afadf

http://a.pololu-files.com/picture/0J335 ... aa29c8db80
daavid

#14 Příspěvek od daavid »

It operates from 8 – 35 V and can deliver up to approximately 1 A per phase without a heat sink or forced air flow (it is rated for 2 A per coil with sufficient additional cooling)."

pardon... :)

aha, takže tam můžu pustit těch 3,25 A a omezit to přímo na desce? Omlouvám se, jestli je to špatně :D Díky[/quote]
Naposledy upravil(a) daavid dne 14 zář 2014, 21:41, celkem upraveno 3 x.
ok1hga

#15 Příspěvek od ok1hga »

špatně je to, že dáváš "citovat" celý předešlý příspěvek !
honem to všechno uprav . . .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“