Notebook nenajde na Bluetooth mobily - vyřešeno.

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Brozicek

Notebook nenajde na Bluetooth mobily - vyřešeno.

#1 Příspěvek od Brozicek »

Na svém notebooku jsem se příležitostně připojil na síť přes mobil spojený s notebookem přes BT. Mobil fungoval pouze jako modem přes komunikační rozhraní "T-mobile web manager". Využíval jsem to jen v místě, kde není WI-FI, např. na chatě.

Nyní se mi notebook nechce s mobilem přes BT spojit, i když dříve nebyl problém kterýkoliv ze dvou mobilů doma s notebookem spárovat.

V nastavení mobilu by problém být neměl, protože se stolním PC doma s externím USB BT modulem mobily snadno spáruji. Jen se mi to nyní nedaří s tím notebookem, který má interní BT. Přitom ten interní BT se tváří jako zcela OK, jen ty mobily nenajde.

Srovnání zobrazení bluetooth pro notebook i stolní PC ve správci zařízení je na jednom obrázku. V notebooku mi nějak schází slovíčko "Radiostanice", které je u stolního PC. Ale nevím, co bylo ve správci zařízení v NTB dříve, kdy to chodilo (co chodí, v tom se nehrabu).

Na druhém obrázku je vlevo vidět, že NTB telefony hledá a nenajde. Vpravo je vidět, že stolní PC telefony najde a čeká na spárování.

Nevím, zda jsem něco nechtě nevypnul ve službách. Dokáže někdo poradit, kde asi nastala chyba? V NTB i stolním PC mám W8.1.
Přílohy
Notebook - mobil nenajde.JPG
(142.36 KiB) Staženo 263 x
Notebook bluetooth.jpg
(37.55 KiB) Staženo 271 x
Naposledy upravil(a) Brozicek dne 20 lis 2014, 18:04, celkem upraveno 1 x.
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Spojení mobilu s notebookem mám také problematické. Pokud jeden nenajde druhý, najde ho zpravidla druhý reverzně.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
p32

#3 Příspěvek od p32 »

Spojení je naprosto bezproblémové. Asi u vás záleží na verzi BT, kterou máte.
Brozicek

#4 Příspěvek od Brozicek »

To reverzní připojení jsem také zkoušel. V nastavení rozhraní bluetooth mám asi správně zaškrtnuté pro toto připojení položku "Umožnit zařízením Bluetooth vyhledat tento počítač".
Oba mobily se najdou navzájem, a ještě najdou někde v okolí chytrý DTV (asi digitální TV) s BT, ale ten můj notebook moje mobily nenajdou.
Pro P32: Jen me zaráží, že dříve to fungovalo. Verze BT se snad při automatickém update W8.1 nezmění.
Brozicek

#5 Příspěvek od Brozicek »

Ještě mne napadlo, zda Microsoft v rámci Update neinstaloval nějaké nové HW ovládače pro můj NTB (Acer Aspire E1-532).

Na stránce Acer
http://www.driverscape.com/manufacturer ... -532/89909
jsou ke stažení ovládače, mimo jiné 6 ovládačů pro bluetooth (viz obrázek). Jen nevím, zda stáhnout a nainstalovat všechny, nebo který z nich.
Přílohy
2014-11-20_140230.jpg
(40.4 KiB) Staženo 266 x
Brozicek

#6 Příspěvek od Brozicek »

Tak jsem to nakonec zprovoznil, ale byla to doslova alchymie. Nevím, zda jsem nějaký "vadný", ale pokud zvolený postup je jediný možný, tak se ACER a Microsoft na mne vyřádili. Vypadá to jako postup pokus/omyl. Pokud by se nazadařilo, co kdyby to skončilo "modrou smrtí".
Pomohl až tento postup:
1.
Na této stránce
http://www.acer.cz/ac/cs/CZ/content/dri ... e%20E1-532
jsem v našel svůj NTB a vybral svůj operační systém W8.1. 64 bit.
2.
Stáhl jsem si tento ovládač
Wireless LAN Atheros Ovladač bezdrátové sítě Wifi (WLAN+Bluetooth driver) 10.0.0.263 251.3 MB 2013/10/30
3.
Ze staženého ZIP souboru jsem z velkého množství různých souborů rozbalil složku "Bluetooth-Driver". Soubory EXE "btatherosInstall.exe" ani "devcon.exe" v této složce však instalaci driveru nespustily.
4.
Musel jsem postupovat dle návodky na tomto odkazu
http://www.driverscape.com/articles/how ... r-manually
Podle postupu v bodě 6 a 7 návodky jsem ze složky "Bluetooth-Driver" vybral INF soubor "atheros_bth.inf".

Instalace driveru proběhla a notebook spolehlivě okamžitě našel všechna BT zařízení v jeho dosahu.
Jen bohužel nevím, kdy a proč se mi ztratil předchozí ovládač, se kterým to ještě v létě fungovalo.
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Když my zase nevíme, co jsi všechno s tím udělal než to přestalo jít. Buď rád, že to nakonec jde. :lol:
Brozicek

#8 Příspěvek od Brozicek »

p32 píše:Když my zase nevíme, co jsi všechno s tím udělal než to přestalo jít. Buď rád, že to nakonec jde. :lol:

To víš že jsem rád. Počítače jsou jako teroristi, vždy o krok napřed :) .
Ještě štěstí, že počítače nestínají hlavy. Následky problémů a havárek způsobí jen ztrátu času, a oprava vyžaduje trpělivost a někdy to chce i peníze.

Prohledal jsem historii aktualizací, a našel tam toto:
Intel - Other hardware - Intel(R) Management Engine Interface
Datum instalace: ‎14. ‎6. ‎2014 11:25
Stav instalace: Úspěšně
Typ aktualizace: Volitelné
Intel Other hardware software update released in September, 2013

Dlouho jsem se s NTB přes mobil na síť nepřipojil, takže ten ovládač mohl zmizet v toho 14.6. Dnes už to nezjistím. Na chatě běžně používám starý PC s XP a u něj BT a mobil jako modem fungují dobře.
samponek

#10 Příspěvek od samponek »

Důvod, proč se Ti toto stalo je zcela jednoduchý a s aktualizacemi Atheros, Microsoft, nebo jinými nesouvisí.

Zkrátka někdy v minulosti jsi spároval telefony s notebookem, samozřejmě to fungovalo, následně jsi Bluetooth nějakou dobu nepoužíval a mezitím se jiné zařízení Bluetooth pokusilo navázat spojení s tvým NTB ( telefon, nebo notebook sousedů )
Došlo k přepsání souboru ve složce C:/Windows.inf a registrů a Tvoje kdysi napárované zařízení se stalo neviditelným ( NTB ho na základě příkazu ignoroval )

Jednoduše řečeno, některý ze sousedů používal Tvůj NTB prostřednictím Bluetooth k připojení se k internetu ze svého mobilu. Současně si nakonfiguroval Bluetooth připojení a Tobě zakázal zobrazovat Tvoje předešlá napárovaná zařízení.
Naposledy upravil(a) samponek dne 13 pro 2016, 10:13, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Prestan sem uz pisat tie nezmyselne sracky!
samponek

#12 Příspěvek od samponek »

Kdyby se mě přesně tento případ nestal, nebudu o tom psát.
Stačilo přepsat ve složce C:/Windows.inf soubory bth.pnf a bthmtpenum.sys a "záhadný" problém s nenalezením zařízení odstraněn.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“