Gramo Pro-Ject RPM 5, hučí kluzné ložisko

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
cputakt
Kontaktovat uživatele:

Gramo Pro-Ject RPM 5, hučí kluzné ložisko

#1 Příspěvek od cputakt »

Zdravím,mám tento gramec už asi 5 let a nedávno jsem zjistil že něco hučí při poslechu zaváděcí drážky.Nejdříve jsem myslel že to je špatné uzemnění ale hučení přestalo po zvednutí ramena.Tak jsem sundal hlavní talíř a kontroloval,gumička na kterém visí motor je v pohodě motor se nikde neopírá o šasi a ani není prověšený.Motor jsem po osičce a i spodní ložisko mázl řídkým olejem,hnací řemen je taky v pohodě.Když jsem roztočil subtalíř bez řemínku na volno je slyšet uchem tření a teď co s tím?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Namazat, nejlíp taky nějakým řidším olejem - já naprosto běžně používám motorovej do auta, aktuálně Škebli Helix Ultra 5W-40...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od cputakt »

No já uvažuji že celé ložisko vytáhnu ze šasi (myslím že je tam jen přišroubované celé pouzdro i s ložiskem) to bych pořádně vyčistil třeba lihem a až potom něčím namazal.Teď nevím jestli u 5 je už dole kulička ale u 6 už určitě je.Je možné že po takové době se dostal dovnitř prach (i když při vytažení byla oska mastná a dělala podtlak) ale taky tam můžou být už mikroskopické oděrky z pouzdra.Na osku bych asi dal trošku hustější olej aby to fungovalo jako olejový tlumič.
Jimmi2

#4 Příspěvek od Jimmi2 »

Já tyhle věci u starého NAD - Tesla řeším olejem na bicykly s teflonem. Zabralo to i u motorku s totálně vyběhanými ložisky. U talíře musí dvakrát.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od cputakt »

Tak jsem vytáhl celé ložisko ven a dá se krásně rozebrat.Sundal jsem dno ložiska a je tam jen silonová nebo teflonová vložka s dolíkem.Vše jsem důkladně vyčistil a na dno na tu podložku i na stěny jsem dal trošku silikonové vazelíny.Má sice teď trošku větší odpor ale motor si s tím poradí a časem si to sedne.Výsledek je o poznání lepší tak uvidím po přehrátí několika desek.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“