Repas starých audio kazet.

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Otkundes

#31 Příspěvek od Otkundes »

Vyhodit ty pásky a kazety kvůli výše popsaným skutečnostem je jednoduché. Stejně tak, magnetofon bez pásků, je vlastně k ničemu...
Jak ale prodloužit životnost starých pásků a kazet, aby výše popsaným způsobem nedegradovala jejich aktivní vrstva? Kdysi jsem četl doporučení, ukládat pásky do igelitových sáčků a ty mít uloženy při pokojové teplotě v prachutěsné dřevěné skříňce, do které se ještě vloží tampon nasáklý glycerinem. Nikdy jsem to však nezkusil. Jaký máte názor, má někdo z Vás zkušenost s dlouhodobou archivací pásků?
Ona ani ta digitalizace není spásou. Za pár let zdigitalizované soubory nemusí být čitelné, nebo je nemusí být na čem přehrát.
konosuke

#32 Příspěvek od konosuke »

To bude vono...audio kazeta, pokud není zrovna v pazourech orangutana či medvěda grizzlyho přežije nás všechny zatímco pálená céda za bůra či flešky z výprodeje a HDD počítače pochybné jakosti v šedivý prach se rozpadnou.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Otkundes

#33 Příspěvek od Otkundes »

Možná přežije, Konosuku. Ale k čemu to bude, když třeba magnetická vrstva pásku bude po letech skladování zdegenerovaná natolik, že při jeho průchodu páskovou dráhou ji pásek zasviní tak, že magnetofon bude sotva jen huhlat?
konosuke

#34 Příspěvek od konosuke »

No, já tu už dlouho nebudu...ale řikal sem ségře, až uvidím shora že moje LP, MC, CD...letí do popelnice tak vás přijdu v noci strašit...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Otkundes

#35 Příspěvek od Otkundes »

Ale, ale, Konosuku! Kluk, který má sice možná již mládí za sebou, ale do důchodu ještě daleko, a již takové negativistické myšlenky? Raději myslete konstruktivně a navrhněte řešení záchrany pásků. Je v tom přece feromagnetický materiál, kysličníky železa, někdy i chromu. Chtělo by to optat se nějakého metalurga z ostravska. Nevíte o někom? :D
konosuke

#36 Příspěvek od konosuke »

Metalurg z ostravska jsem já. Na papíře teda jakože v oboru jsem (téměř) nikdy nedostal příležitost pracovat. Proto možná ty pochmurné myšlenky navečír, to jen tak na okraj.
Otkundes

#37 Příspěvek od Otkundes »

Chápu, všichni máme občas své chmury a problémy. O tom, že jste původně metalurg, jste se kdysi na fóru zmínil, proto ta má legrácka.
Ale vlákno je o repasu audiokazet, ve kterých je pracovním médiem magnetofonový pásek. Je mi jasné, že metalurgie je patrně o něčem jiném, než o výrobě magneticky aktivních past a polev, používaných při výrobě mg.pásků. Ale, nenapadá Vás, jak tu problematiku s životností aktivní záznamové vrstvy pásku řešit?
Radim

#38 Příspěvek od Radim »

Jedná se o dvojí až trojí degradaci. Za prvé degradace magnetického záznamu neboli postupná ztráta magnetizace aktivní vrstvy neboli ztráta uložených nahraných informací. Za druhé postupná chemická degradace materiálu pásky, která zhoršuje mechanické parametry pásku až nakonec znemožní jeho přehrávání. Za třetí postupná degradace materiálů magnetofonové kazety, která vyústí v mechanické změny a průhyby kazety a ve zhoršení třecích vlastností pohyblivých dílů kazety.
Ani jedno se nedá řešit domácími prostředky. Doma můžeš maximálně drhnoucí kazetu - unašeče namazat, třeba já jsem kdysi drhnoucí kazety mazal mýdlem. Ale moc to nepomohlo. A co se věkem pokřivilo, tak narovnat nebo třeba ubrat.
Čím nižší teplota, čím čistější prostředí, čím méně kyslíku a vlhkosti, tím pomalejší degradace.
Teoreticky kdyby jsi chtěl nahranou kazetu konzervovat, tak vložit do obalu a zaplnit dusíkem nebo ještě lépe heliem nebo argonem a dát do mražáku nebo ještě lépe do kapalného dusíku.
Určitá renovace MGF kazety by mohla být, kdyby se nahrávka z kazety sejmula pořádně kvalitním profesionálním magnetogonem s individuálním nadstavením na ten pásek, aby se z něho mohlo dostat co nejvíc, nahrávka by se potom digitálně očistila od šumu a rušivých zvuku. Obal kazety by se potom zrepasoval. to znamená zkontrolovaly mechanické změny, opravily průhyby a jiné mechanické změny a kazeta osadila novým magnetofonovým páskem. A na ten by se ta nahrávka znova nahrála.
Pikofarad

#39 Příspěvek od Pikofarad »

konosuke píše:pálená céda za bůra v šedivý prach se rozpadnou.

Nic netrvá věčně.Ani láska k CCCP,která tu měla přetrvat na věčné časy :lol: Vracet se k analogu mi připadá jako vyměnit pneumatiky za obruče.Někdo namítne,že se vrací LP a má úspěch.To,že některá CD nelahodí uchu je vina zvukařů popř použité techniky.Špatně nahraných CD je spousta,zmršené obrazové DVD jsem ještě nepotkal.
Za mne:sbohem analogu :wink:
ok1hga

#40 Příspěvek od ok1hga »

Pikofarad píše:zmršené obrazové DVD jsem ještě nepotkal.

asi jsi toho ještě moc nepotkal . . .
Thales
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Thales »

Souhlas. Zmršených DVD je že škoda mluvit.
Pikofarad

#42 Příspěvek od Pikofarad »

To je nesmíte kupovat od rákosek :wink:A přehrávat na dvd playeru z Tesca
Thales
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Thales »

Myslím tím zcela normální DVD a nic na úrovni noname přehrávače z Tesca fakt nevedu. To jsou jen výmluvy. Prostě to často domrví.
Artaban001

#44 Příspěvek od Artaban001 »

Já bych do tohohle tématu gramodesky netahal. U gramodesek se využívá mechanický záznam, který v případě vyrytí (nazvu to tak pro jednoduchost) do trvanlivého materiálu vydrží při vhodném zacházení a uchování na věky. ovšem u fyzikálních metod, kdy se používá záznam "vratným"
zmagnetováním kovu na nestabilním podkladu, nebo vypálením záznamu laserem do stejných barviv, kterýma se dobarvují některý jogurty (Azobarviva) taky nemůže zaručit trvanlivost. Zkrátka trvanlivost záznamu zaručí pouze technologie, která neumožňuje záznam smazat, či přehrát.
Jinak čistý audiokazety lze stále koupit. Sám tu mám 3 roky starý kazetový přehrávač. Takže fajnšmekři mohou přeházet "střeva" do starých výlisků a vlastní nahrávku, kterou chtějí zachránit, tak překopírovat s využitím digitální techniky.. Jinou variantu bohužel nevidím. A kdyžtak se víc starat o čistotu a kvalitu "úložiště" kazet..
Otkundes

#45 Příspěvek od Otkundes »

Ani ta gramodeska nebyla věčná a už vůbec ne blbuvzdorná.
Jak nad tím přemýšlím, asi nejtrvanlivější záznamové materiály byly papyrové svitky a hliněné destičky s klínovým písmem. Jenže, na těch zase nebývá zaznamenán audiosignál v H-Fi stereo kvalitě a v současnosti již bývá problém s jejich přečtením..
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“