Úprava ATX zdroje podle chirio.com
Moderátor: Moderátoři
Když chceš větší proud, na původní sekci 12V, použij transformátory dva, nebo tři, čtyři.
- Přílohy
-
zdroj 22v 40A.JPG- (255.25 KiB) Staženo 78 x
-
005.JPG- (183.06 KiB) Staženo 70 x
-
zdroj 44 V 40A.JPG- Zdroj se čtyřmi transformátory
- (247.28 KiB) Staženo 78 x
Vinutí mám impregnovaný štětcem po vrstvách LA-tmelem, zůstává malinko měkkej a izolačně je výbornej. Určitě lepší než máčet celou cívku a doufat jestli to zateče kam má a pak čekat než vyschne. Kdysi se LA používal před SMD montáží pokud se osazovaly odpory nastojáka na fixaci součástek můstky mezi sebou.
Teď jsem se vrátil z fy, co mají VN tester a trafo drží vše mezi sebou 4KV.
Jinak MJE13007 stojí míň než flaška Gambrinusu, pokud se znova prorazí, tak o moc nepřijdu.
S tím použitím více traf paralelně: Možné jen pokud budou trafa naprosto stejný od stejnýho výrobce a stejnýho výkonu. Kdepak je mám vzít? Byl jsem v pátek v PC bazaru na Střelnici v HK. Měl tam asi 40 zdrojů a nenašel jsem 2 stejný a to jsem ani nezkoumal, jestli v nich je TL řada či UC se kterýma se dá něco udělat.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
samponek píše:To není pravda, trafa v nejhorším případě nemusí být úplně stejné, každé má svoje diody a tlumivku a spojené je to až za tlumivkou, takhle http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=70102
Tak jsem to tvoje paralelní zapojení zdrojů poslal na posouzení člověku, co celej život navrhoval pulzní zdroje a regulace pohonů. Prohlásil, to co jsem si myslel, že pokud nebudou zdroje naprosto stejný, tak budou podle napětí a vnitřního odporu zdroje různě zatížený a při velkých rozdílech nejvíc zatížený odejde. Prý by tomu mohlo pomoci kdyby zdroje jely do společný výstupní tlumivky. A že si o tom máme počíst v knihách.
No nic, řešit to nehodlám, nový trafo už s předzátěží maká, uvidíme, co se bude dít při zatížení.
Nemysli si, že jsem to převíjet nezkoušel, dopadlo to zle a problémy s tím spojené mám dávno za sebou . . . . stálo to mnoho polovodičů, pokud nemáš 800 tranzistorů navíc, nepouštěj se do převíjení transformátorů, tolik moje dobře míněná praktická rada . . . akorát ti budou hořet tranzistory jeden pár za druhým . . .
Kromě toho třikrát lakovaný speciální drát, který MUSÍ být na vinutí použit se mi sehnat nepodařilo, jiný drát nevyhovuje a prorazí se ti to, provozem vznikne, stačí jeden mezi závitový zkrat mezi sousedními závity, naroste proud a v tu ránu to okamžitě vyhoří.
Nepředpokládám, že máš v pokoji impregnační pec, bez vypalovacího laku se ti jádro po dvou dnech provozu rozloží, klesne indukčnost, naroste proud a tranzistory se odprásknou, bohužel to nejsou trafa z EI plechů. . .a napětí na jeden závit není 0.1 V, ale dvacetkrát , třicetkrát víc . . . a pracovní kmitočet je 600x vyšší.
Tyto jsou ale v pořádku
- Přílohy
-
003.JPG- (224.9 KiB) Staženo 89 x
Kámoš mi slíbil přinýst nějakej hodně silnej zdroj, snad 500W tak se uvidí, jestli bude k potřebě.
- Přílohy
-
IMGA0238.JPG- (109.88 KiB) Staženo 78 x
-
IMGA0237.JPG- (111.42 KiB) Staženo 73 x
Takže je z čeho dělat.