Laser kvalita

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vedos

Laser kvalita

#1 Příspěvek od vedos »

Zdravím vás chtěl bych se vás zeptat jestli má někdo zkušenosti s kvalitností tohoto laseru http://firepoint.cz/lasery-laserove-uka ... w-i21-i21/ na cenu nehleďte najdu si levnější :) :D :D dokáže zapálit sirku nebo prasknout balonek ?? nebo tento http://www.chladnezbrane.eu/zeleny-laser-500mW má podle parametrů vyšší výkon, ale vzhledem k tomu že je tak laciný bude realný výkon asi mnohem nižší ? má někdo zkušenost stímto ? PS: nechce se mi kupovat laser na akumulátor.
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Pokud to ma udavany vykon (coz zjistis jen merenim) dioda se pri sviceni delsim nez par sekund upece. Ja pouzivam i pri 30mW v kontinualnim provozu aktivni chlazeni. Teplota diody by nemela presahnout cca 45C, pak se zivotnost rychle zkracuje.
vedos

#3 Příspěvek od vedos »

To už mě taky napadlo, ale na netu jsem tento typ laseru viděl a v pohodě některá dokázala zapálit i tu sirku některá ne ta měla nižší výkon ikdyž měla na sobě psáno 100mw tak prácě nevím jak vybrat aby to tu sirku dokázalo zapálit.
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

si chceš vypálit "pixely" v oku? :-)
vedos

#5 Příspěvek od vedos »

Laserem se do oka rozhodně nemíří nejsem idiot...
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

mám tady mj. laser, který vypadá stejně jako ten z prvního odkazu (zakoupen v chině za zlomek ceny), s tím mým se mi zapálit sirku ani nic propálit nepodařilo ani náhodou,
mám i něco takového http://www.chladnezbrane.eu/zeleny-laser-2000mW , s tím se mi za určitých okolností dařilo propálit černou izolačku, zapálit sirku ne
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

No bez ochranných brýlí bych si s tím jinak, než ze svícením do dálky nehrál. I odraz může být problém..
A co si pamatuju, tak laser by měl být zdrojem jediný "světelný frekvence", proto by jeho světlo nemělo nic zahřívat, ale možná mi něco uniká - třeba to, že zelený světlo vzniká nějakou transformací na speciálním krystalu z infračervenýho záření produkovanýho polovodičovým laserem, a že výkon tý laserový diody musí být o hodně vyšší, než světelný výstup. A že to "zapalování" dělá spatně odfiltrovaný IR světlo diody..
Olchor

#8 Příspěvek od Olchor »

Ohřev přece nezáleží na vlnové délce světla. 1W v IČ ohřeje předmět úplně stejně, jak 1W třeba v zelené, za předpokladu, že se vše pohltí a nic neodrazí.
termit256

#9 Příspěvek od termit256 »

Sirku jsem z nudy zkousel zapalit i 50mW laserem. Jde to, jen tam musis vymenit optiku, v tech ukazovatkach je svazek prilis siroky.
scorpions-cz

#10 Příspěvek od scorpions-cz »

Jenom ze zvědavosti,jakej výkon mají lasery ve strojích co umí proříznout třeba 20mm železo?
mtajovsky

#11 Příspěvek od mtajovsky »

Se stovkami W se dá řezat tak do 10 mm, ale jsou i lasery s výkonem přes 4 kW.

Artaban001 píše:A co si pamatuju, tak laser by měl být zdrojem jediný "světelný frekvence", proto by jeho světlo nemělo nic zahřívat,
Naopak, nejenže je monochromatickým, ale i koherentním zdrojem záření a proto zahřívá velmi dobře bodově.
weed_smoker

#12 Příspěvek od weed_smoker »

Nejsilnější polovodičovej,kterej jsem na netu našel,byl infrasvítivej a měl 10W,dioda byla v TO-3 se středovou čočkou,stála asi 6000 (300USD) a byla prej extrémně choulostivá.Lasery na řezání jsou obvykle plněný CO2 nebo plyny ze sk.VIII MPT.Zapaluje se to pomocí VN a napájí se to z předřadníku.
Artaban001

#13 Příspěvek od Artaban001 »

Viděl jsem nějakej "laserovej stroj" na strojírenským veletrhu. Součástí bylo nějaký plynový hospodářství. Matně si pamatuju, že tam byly láhve z CO2, Heliem a ještě z čímsi a vše to mělo na sobě nápis 99,99% takže ty plyny musely být extrémně čistý. A na podobným stroji, co v mžiku dělil plechy apod, byl na řezací hlavici nápis "při rozbití optiky laseru okamžitě opusťte halu" - tudíž na chlazení těch čoček se asi taky používá pěkný sfinstvo..
Jinak s tím pálením jsem měl na mysli to, že lasery, který "pálí" a řežou, tak nemají vlastní viditelný paprsek. (což u těch obráběcích strojů bylo - viděl jsem tam jen tu stopu na obrobku. Dalo se na to bezpečně koukat trochu našedlýma průhledama.) Ty lasery, co byly vidět, tak podle mě byly jen "ukazovátka", co vyznačují místo, či dráhu hlavního laseru. Podobně, jako na videu
https://www.youtube.com/watch?v=_Dpk9qTdr0Q
Nakadah

#14 Příspěvek od Nakadah »

Hlava CNC fiber laseru s vykonem 500W nam reze do ocel do 6mm. Spratelene firmy s vykonejsim laserem pak obvykle temi 2-4kW rezou do cca 20-25mm. Pak uz nastupuje plasma, voda, kyslikove horaky pro nejvetsi sily (i 250mm).

Ten vykon neni jen o max tl. materialu, ale o rychlosti prerezani materialu. Produktivita je zaklad, ty masiny jedou obvykle 24h a hodina provozu je celkem draha. Kdyz nejaky stroj vyreze 500ks soucasti za hodinu a jiny je 2x rychlejsi protoze ma vykonejsi laser, tak jich vypali rekneme 1000ks. Pak je cena pro zakaznika uplne jina a tohle vyhrava zakazky.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Habesan »

U řezacích laserů pozor na to, že někteří laici si pletou příkon a výkon.
A Minařík uvádí, že dodnes nemáme řezací laser, který by pracoval bez odfukování roztaveného materiálu z řezu pomocí plynu.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“