Laser kvalita
Moderátor: Moderátoři
Laser kvalita
- Artaban001
mám i něco takového http://www.chladnezbrane.eu/zeleny-laser-2000mW , s tím se mi za určitých okolností dařilo propálit černou izolačku, zapálit sirku ne
- Artaban001
A co si pamatuju, tak laser by měl být zdrojem jediný "světelný frekvence", proto by jeho světlo nemělo nic zahřívat, ale možná mi něco uniká - třeba to, že zelený světlo vzniká nějakou transformací na speciálním krystalu z infračervenýho záření produkovanýho polovodičovým laserem, a že výkon tý laserový diody musí být o hodně vyšší, než světelný výstup. A že to "zapalování" dělá spatně odfiltrovaný IR světlo diody..
- scorpions-cz
Naopak, nejenže je monochromatickým, ale i koherentním zdrojem záření a proto zahřívá velmi dobře bodově.Artaban001 píše:A co si pamatuju, tak laser by měl být zdrojem jediný "světelný frekvence", proto by jeho světlo nemělo nic zahřívat,
- weed_smoker
- Artaban001
Jinak s tím pálením jsem měl na mysli to, že lasery, který "pálí" a řežou, tak nemají vlastní viditelný paprsek. (což u těch obráběcích strojů bylo - viděl jsem tam jen tu stopu na obrobku. Dalo se na to bezpečně koukat trochu našedlýma průhledama.) Ty lasery, co byly vidět, tak podle mě byly jen "ukazovátka", co vyznačují místo, či dráhu hlavního laseru. Podobně, jako na videu
https://www.youtube.com/watch?v=_Dpk9qTdr0Q
Ten vykon neni jen o max tl. materialu, ale o rychlosti prerezani materialu. Produktivita je zaklad, ty masiny jedou obvykle 24h a hodina provozu je celkem draha. Kdyz nejaky stroj vyreze 500ks soucasti za hodinu a jiny je 2x rychlejsi protoze ma vykonejsi laser, tak jich vypali rekneme 1000ks. Pak je cena pro zakaznika uplne jina a tohle vyhrava zakazky.
A Minařík uvádí, že dodnes nemáme řezací laser, který by pracoval bez odfukování roztaveného materiálu z řezu pomocí plynu.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)