Už rostou...

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
Celeron

#181 Příspěvek od Celeron »

Fy Patex, co ten Chemoprén uchvátila to rozdělení savý/nesavý zrušila. Možná to je i tím, že v něm už není toluen a kdoví co to je za receptůru.
U nás v drogérii mají : Univerzál, Extrém, Obuv a Transparent. Pak je ještě profi řada, kterou běžně nemají a tam je Klasik, Profi a na podlahy. Jestli to je kvalitou podobný jako kontaktní Patex dováženej v 90 letech z Německa, tak ten držel opravdu dobře. Třeba s ním šlo lepit Al profily na polyesterovej laminát a drželo to jak přišitý.
Mimo jiný, ten podlaháč je vhodnej na lepení lina pod kolečkový křesla. Jen co mi ho na objednávku dovezou, konečně dám dohromady lino, co jsem tu už před časem řešil.
Jirka
KUBO

#182 Příspěvek od KUBO »

Aj keď bolo sucho, tak som dnes neodolal a vybral sa do lesa zrelaxovať. Tri týždne tu nepršalo. V lese neskutočne sucho, ale baraňovkám sa začína dariť. A ako zázrakom som z lesa utekal pred búrkou. Už hodinu tu krásne prší. Konečne.
Přílohy
20150615_174217.jpg
(292.8 KiB) Staženo 70 x
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
kokun

#183 Příspěvek od kokun »

U vás rostou? U nás taky - "rovnou sušené" :lol:

Přestože sezóna začala nejméně před měsícem, tak doposud ani hříbek, natož hřib 8O
U nás spadlo (za poslední měsíc a půl) tak max. 1-2cm srážek (http://pocasibrumov-bylnice.cz/index.html) - a zase tu máme týden tropů (předpověď: do ČT) :cry:
Sucho už je takové, že začíná opádávat ovoce ze stromů, trávníky úplně spálené - jak v tomto mají růst houby? :cry:

KUBO - jaký je spisovný název těch "tvých baraňoviek"?
Nápadně se podobají (i u nás rostoucím) houbám líha nahloučená - lidově řečených (s/z)hromaždika. Rozhodně se více podobají těm z tvého posledního fota, než těm, z mých odkazů na atlasy.
Bude to tedy: Líha nahloučená = Strmulec nakopený :?:
Honza - kokúň

#184 Příspěvek od KUBO »

V pondelok svokor našiel hneď 4ks "baraňoviek", ja som musel do práce, ale cez víkend určite pôjdem pozrieť do lesa.

Pre kokuna:

Nazývame to "baraňovka", "barania hlava". Je to vynikajúca huba s odborným názvom Trúdnik klobúčkatý-Choroš oříš-Polyporus umbellatus

http://www.houbareni.cz/houba.php?id=45
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
kokun

#185 Příspěvek od kokun »

KUBO díky - teď jsem se vracel ke čtení vlákna nazpět a ty jsi to už vlastně jednou vysvětloval, před dvěma lety (na 5. str. vlákna):
KUBO [size=75]ve čt srpen 01, 2013 12:25 am[/size] píše:Nazývame to "baraňovka", "barania hlava". Je to vynikajúca huba s odborným názvom Trúdnik klobúčkatý-Choroš oříš-Polyporus umbellatus

Ty u nás rostoucí shromaždilky taky rostou v trsech, ale nevytvářejí takové "koule". A potřebují vláhu, tak jako většina hřibů - proto mně zaráželo, že by u vás rostly i za sucha.
Na foto z tvého odkazu ( http://www.houbareni.cz/houba.php?id=45 ) je taky vidět, že rostou hned vedle stromů, které si zřejmě udržují nějakou tu vlhkost ve svém kořenovém systému.
Shromaždilky ale nacházívám i na volné ploše, nejen v blízkosti stromů (povětšinou buků).
Takže "tvé baraňovky" u nás zřejmě nerostou - alespoň jsem je neviděl - i když se (dle tvého posledního fota) nápadně podobají těm našim shromaždilkám. Ale i já je nacházívám pouze v jediné lokalitě :wink:

EDIT
Pokud "boh dá" a letos (vůbec) nějaké shromaždilky najdu, dám sem pak jejich reálné foto.
Možná mám také i nějaké snímky z loňska, ale ty jsou uloženy ve starém PC (pohledám - pokud budou k použití, taky vložím).
Honza - kokúň

#186 Příspěvek od KUBO »

Tá na poslednej fotke je taká prvotina. Malá a riedka. Baraňovky rastú z koreňa. Niekedy je ho vidno aj na povchu, je taký čierny hrudkovitého tvaru a rozlohu má aj 5m dookola. On ten koreň si nabere vlhkosť počas májových dažďov a potom už len čaká na vysoké teploty. Ja chodím na miesta kde sú korene, lebo ináč je ju ťažko nájsť, aspoň u nás. Tu si ju ceníme ako zlato. Lepšiu hubu na polievku nepoznám.
Pozdravuje Vás Martin
kokun

#187 Příspěvek od kokun »

Zrovna tak i ty shromaždilky - v polévce vynikající.

I když moje žena většině hřibů nevěří a nechce je ani používat ke zpracování. Např. masáky (muchomůrka růžovka) si většinou udělám i zkonzumuju sám. A "nabonzuje" i syna a dceru, aby je nejedli.
Když jsme ale byli před lety u švagra (její bratr) v Čechách a on z nich dělal smaženici, tak to se i jí "dělali boule až za ušima" :lol:
Takže u nás se dává přednost pravákům, kozákům, "kuřátkům" (liškám) a ještě snad "jankům" (křemenáčům).
Smaženice z lišek, klouzků, anebo z těch masáků povětšinou zkonzumuji sám, anebo s dcerou.
Anebo je nosím sousedům - ti by se po nich taky utloukli.
Nedůvěra taky pramení z toho, že když jsem přišel z vojny (jaro 69), tak se pak v to léto u nás otrávila celá rodina muchomůrkou zelenou.
Přinesla je jejich nejstarší dcera s nastávajícím zeťákem (spletli si je se žampionama) a výsledkem byly 4 pohřby během 3 dnů. Obětí byla tehdy i snad jen dvou, či tříletá dcerka (té co je přinesla). Jediný otec otravu přežil, ale ještě několik let se s následky otravy potýkal - pak taky (ještě předčasně) zemřel :cry:

Shromaždilky sbírám teprve několik let (5 až 6?) - dříve jsem na ně nenarazil, až jsem přišel do oné lokality, o které jsem sice léta věděl, ale nechodíval jsem tam.
Taky jsem si je nejprve nechal "potvrdit", že jsou to právě ony - páč před 50. lety (ještě před tou vojnou) si je v rodině mé tety taky spletli se závojenkou olovovou a všichni, co je v polévce snědli, museli do špitálu na vypumpuvání žaludku 8O :cry:

Takže i tu polévku z nich musím sníst sám.
Ale nosím je taky jedné staré paní, která jim dává přednost i před praváky.
A taky ještě jedněm starším manželům, kteří je zase s oblibou nakládají do sladkokyselého nálevu.
Taky jim nosil jeden známý (už taky nežije - vloni zemřel, "propálil kotel") jiný druh shromaždilek (Líha klubčitá), které rostou zase většinou na louce v trávě. Nakládali je stejně - do toho nálevu :wink:

EDIT
Ono těch "líh" je několik druhů, z nichž většina je nejedlých, takže i tady je určitá obezřetnost na místě. Taky jsem ještě někde na NETu četl o jednom druhu, který ještě není ani prozkoumaný a tudíž není ani zařazený mezi jedlé, či nejedlé.
I když u nejedlých hub nebude průběh otravy takový, jako u vyloženě jedovatých, tak určitě nebude o co stát, při požití takové houby.
Honza - kokúň

#188 Příspěvek od KUBO »

Včerajší úlovok. Dnes v noci opäť výdatne pršalo, tak verím, že sa dočkám aj nejakých hríbov.
Přílohy
20150725_113415.jpg
(291.46 KiB) Staženo 47 x
Pozdravuje Vás Martin
Celeron

#189 Příspěvek od Celeron »

Kde to žiješ, že u Vás prší? 8O U nás (východní Čechy) neprší vůbec, takže nejenže nerostou houby ale ani tráva na zahradě. :cry: Je úplně spálená a pomalu začínaj vadnout i stromy. Ve studni je o 2 m vody míň než vloni touhle dobou, zalejvat není čím a navíc je to zakázaný :evil:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#190 Příspěvek od rnbw »

U nas vcera vecer a v noci prsalo dost dlho a teplota klesla asi na 17 stupnov.
KUBO

#191 Příspěvek od KUBO »

Celeron píše:Kde to žiješ, že u Vás prší?

Východné Slovensko okres Vranov nad Topľou.
Pozdravuje Vás Martin
KUBO

#192 Příspěvek od KUBO »

25.7. nechal svokor v lese malé a dnes pre ne išiel. Ale hríby žiadne :cry:
Přílohy
20150727_151048.jpg
(290.65 KiB) Staženo 39 x
Pozdravuje Vás Martin
Celeron

#193 Příspěvek od Celeron »

Jak to, že to při cestě z Atlantiku přes nás přeleze, nespadne ani kapka a pak se to vysype o 600 km dál na východ, to nějak nechápu. :roll: Dnes byla asi 10 minut bouřka, napršelo úctyhodný 2 mm, tedy v podstatě nic a za 20 minut byla silnice zase suchá. :cry:
Jirka

konosuke

#194 Příspěvek od konosuke »

na houby a zadarmo ? to ne...to ne...to není trhověekonomické
http://www.novinky.cz/domaci/376173-ote ... okuta.html
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Celeron

#195 Příspěvek od Celeron »

A kde tyhle teplomilný houby rostou? V lese je zem na troud, tam asi těéééžko.
Jirka

Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“