Varování před USB LED světýlkem

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Varování před USB LED světýlkem

#1 Příspěvek od Celeron »

Dnes nemilá příhoda, teoreticky životu nebezpečná. 8O Kdysi jsem v Elektramu dostal reklamní sadu, Led světýlko průměru asi 8 mm na cca 30 cm pružině, která umožňuje obýbáním pružiny nastavit světýlko kam je potřeba. Na konci je běžný USB A konektor. K světýlku byl přibalen zdroj z 230V na USB, něco jako jsou USB nabíječky. Asi 2 roky jsem tohle světýlko používal u soustruhu když bylo potřeba posvítit do soustružený díry. Mockrát jsem se dotknul pružinou svítítka kostry soustruhu, kterej je samozřejmě nulovanej.
No a dnes, dotek, rána, blesk, všechny jističe 16-20-25 A až u elektroměru venku. Proražený jeden kolík 230V zástrčky na kostru, tedy pružinu světýlka a ohrádku USB konektoru. To by mě zajímalo, jestli to mělo vůbec nějaký galvanický oddělení ve zdroji, případně na jaký napětí. :roll: Zdroj je tak malej, že si nějak nedovedu představit, jak by bylo oddělení realizovaný. Ve svítítku průraz z 5V a 0V na pružinu není a datový nejsou zapojený.
Mám obavu, že podobná věc se může stát i u jiný USB nabíječky. Nikde není psáno, že nabíjený zařízení nemůže být kovový a že se při průrazu neuzavře proud přes obsluhu na zem.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

To je u číňanů naprosto normální, nějaký bezpečnostní normy je vůbec nezajímají. Chodí mi pravidelně z dTestu info maily a to je jedna nabíječka vedle druhé. Žádná nevyhovuje z důvodu nedodržení izolačních vzdáleností atd... V podstatě se to týká asi všech věcí na síťový napětí vyrobených v číně. Koukni se někdy na eBay na ty malinkatý spínaný zdroje třeba pro LED pásky, to je naprostá šílenost. Proto jsem si koupil Mean Well, sice taky čína, ale naprosto jiná kategorie.
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Foto té nabíječky, typ, výrobce atd. by nebylo?
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Zítra.
Jirka

ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mám tady nabíječku Li aku, uvnitř jsou izolační mezery jen tak malý, aby se to při výrobě DPS neslilo v jednu čáru, takže pár desetinek.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Zaky

#6 Příspěvek od Zaky »

Mám podobnou zkušenost, izolační vzdálenosti kontroluju u každého čínského výtvoru i za cenu kuchnutí lepeného spoje a následného znovuzalepení. Občas je něco i docela v pořádku, ale někdy se na DPS vůbec ani nepozná, kudy že by to měla ta izolační mezera mezi primárem a sekundárem vlastně jít. Pak stačí trocha statiky, přeskočí jiskra, zapálí oblouk a už to letí. Izolační vzdálenost stejně nic nevypovídá o tom, jak je uděláno trafo, takže jakoukoli čínu je třeba brát za prakticky galvanicky spojenou se sítí :-(
monterjirka

#7 Příspěvek od monterjirka »

Možná Číňan zapomněl namalovat šipku jak se to má do zásuvky dát, aby na "kostře" byl N a ne L! :boid:

Já už se u těch nejlevnějších šmejdů z východu nedivím ničemu!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

Spíš Číňan neví, že všechny tyhle vynálezy patří za vhodné oddělovací trafo...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
p32

#9 Příspěvek od p32 »

Myslím si, že Číňan je chytřejší jak celá ebastlírna. Pokud někdo požaduje tu kvalitu podle našich předpisů, tak se asi potom bude divit, že Číňan ji dodá taky, ale přece jen dražší než to původní a to 2-3x. :lol:
Ale když lidi chtějí přece to levné a výhodné.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem se dobýval do USB do odprásklý USB nabíječky. Nedobytný, ze strany usb štekru zalitý, nakonec jsem futrál rozřízl pilkou.
Kupodivu izolační mezera pod trafem je 7 mm. Vlevo v sítový části je vidět, jak se tam "pohonil oheň", pár součástek seškvařených k nepoznání. Takže moje doměnka, že se propráskla síť do USB je lichá a byla to jen náhoda. Ale stejně, věřte tomu, trafo je EI i s feritem 6x12x9 mm! Izolační schopnosti takovýho prcka? Podle součástek to je dvoutranzistorový zapojení s dvěma elyty hodně podobný PC zdroji s TL7500 a pod. Vlastnímu led svítíčku nic není.
Přílohy
USB nab.jpg
(227.56 KiB) Staženo 134 x
Jirka

Artaban001

#11 Příspěvek od Artaban001 »

A jakpak je na tom to trafo. Pokud jej vytáhneš z PCB a megmetem změříš primár ze sekundárem, tak poznáš, zda to bylo přes něj, nebo přes ten kondenzátor, jehož jeden fous je na GND primáru a druhý fous na GND sekundáru.. (bývá skoro u všech spínaných zdrojů, co nemají zemnění)
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

PU182 = víc než 100M. Ještě jsem to zkoumal, explodovaly 2 diody z grécu na 230V. To byl ten zkrat, co vyhodil vše až po domovní jistič.
Jirka

rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Mozno zhorel len primar, napriklad kvoli hnilemu elytu.
Artaban001

#14 Příspěvek od Artaban001 »

Třeba díky tomu stárnutí elytů se škrtnutím GND o kostru soustruhu mohlo stát, že měnič zdroje dostal šok, který způsobil spatné otevření spínacího tranzistoru a proto nastal zkrat - To by ale měla odchytit pojistka. teda pokud tam nějaká byla.
šokem je myšleno zarušení vlivem nečekaného svodu VF složky do země..
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Ta věc je tak titěrná a navíc jsem našel odpařený spoje. Nemá smysl se v tom šťourat. Ale koupě nový, nikdo neví co si kupuje. Třeba tam nebude ani ta 7 mm izolační mezera. Ale za necely 2 stovky, no nekup to. :)
Jirka
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“