převod na pilový signál

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

Ani hodně vzdáleně...
Bernard

#17 Příspěvek od Bernard »

Snad jsem to pochopil dobře, že ta pila má být na ten signál naroubovaná tak, aby její strmá hrana šla vždy jen jedním směrem, třeba od mínus k plus, a mezi těmi hranami je nějaká reminiscence na původní signál. Takže důležité jsou ty hrany, ne ta pila. A tak se nabízí řešení přepínat ve vhodný moment polaritu signálu, násobením +1 nebo -1. Když tedy signál dosáhne lokální minimum, přepnout polaritu, a na výstupu vyskočí lokální maximum. Když teď vstup dosáhne maxima (a výstupu zase minima), zase se přepne. Sice se tím zdvojnásobí frekvence, ale jinak je to jednoduché. Stačí derivační článek pro vstupní signál a z něho komparátorem na nulovou úroveň přepínat tu polaritu.
Přílohy
pilnik.zip
Nahrávka zvuku
(38.24 KiB) Staženo 73 x
pilnik.png
(32.34 KiB) Staženo 86 x
kolomlyn

#18 Příspěvek od kolomlyn »

To vypadá naprosto ideálně. Jaký komparátor by byl vhodný?
Bernard

#19 Příspěvek od Bernard »

Komparátor běžný, třeba LM311. Ten spínač by se snad dal udělat pomocí JFET tranzistoru, nebo nějakým analogovým spínačem, jako CD4051. Problém může být v tom derivačním člénku, pokud bys od toho chtěl široké pásmo. Když by byl pasivní, bude hodně tlumit basy, a aktivní zas moc zesilovat výšky.
frpr666

#20 Příspěvek od frpr666 »

Nejde mi o zkreslení signálu pro hudební účely a to, do jaké absurdity se původní zvuk- třeba řeč- zdeformuje, ale o to, jakým způsobem bude kmitačka reproduktoru mít schopnost rozpohybovat reproduktor.
Měl by z toho vzniknout takový interaktivní pokusný objekt.
Jaký frekvenční rozsah by měl být na vstupu (výstupu)?
Život projektu by byl jednodušší, kdyby na vstupu postačoval obdelníkový signál nebo tak něco...
Nejde o projekt hašení požáru zvukem? http://www.novinky.cz/veda-skoly/367406-napad-studentu-ma-zpusobit-revoluci-pozary-se-uz-nebudou-hasit-vodou.html
kolomlyn

#21 Příspěvek od kolomlyn »

Bernard píše:Komparátor běžný, třeba LM311. Ten spínač by se snad dal udělat pomocí JFET tranzistoru, nebo nějakým analogovým spínačem, jako CD4051. Problém může být v tom derivačním člénku, pokud bys od toho chtěl široké pásmo. Když by byl pasivní, bude hodně tlumit basy, a aktivní zas moc zesilovat výšky.

Pásmo nemusí být široké a lepší je pokud to bude hrát níž. Když jsem to zkoušel s pilovým signálem, testoval jsem to co nějníž, někde okolo 50 Hz.
kolomlyn

#22 Příspěvek od kolomlyn »

frpr666 píše:Jaký frekvenční rozsah by měl být na vstupu (výstupu)?
Život projektu by byl jednodušší, kdyby na vstupu postačoval obdelníkový signál nebo tak něco...
Nejde o projekt hašení požáru zvukem? http://www.novinky.cz/veda-skoly/367406-napad-studentu-ma-zpusobit-revoluci-pozary-se-uz-nebudou-hasit-vodou.html

ne nejde o hašení, jde jen o takovou hříčku - když se membrána reproduktoru pohybuje různě rychle "dopředu a dozadu", tak se může pohybovat celý reproduktor. Signál musí mít podobný tvar jako pila, tedy aby jeden pohyb byl výrazně delší než ten druhý.
Bernard

#23 Příspěvek od Bernard »

Byv o to požádán, přikládám námět na konkrétní řešení. Možná bude i fungovat. :?
Přílohy
pilnik2.png
(13.73 KiB) Staženo 74 x
kolomlyn

#24 Příspěvek od kolomlyn »

Díky za schéma. Není mi tam ale jasné to zapojení LM311?
Bernard

#25 Příspěvek od Bernard »

Zapojení je v kat-listu Texas Instruments, jenom jsem prohodil vstupy. Obvod má ještě dva piny, Balance a Balance/Strobe, když se nepoužijí, tak se ani nekreslí.
Přílohy
LM311-TI.png
(16.23 KiB) Staženo 66 x
Odpovědět

Zpět na „Poradna“