Hodinový strojek s obvodem U116 (přejmenováno, přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
Hodinový strojek s obvodem U116 (přejmenováno, přesunuto)
- monterjirka
- Artaban001
všechny tyhle šváby byly v oranžových spínacích hodinách PRIM Quartz.
Jinak - pokud nemá krokový motorek příliš hmotný magnet, zkusil bych "vymiškovat" klasický nástěnné hodiny, nebo jen jejich strojek, kde je ten obvod již hotov a dostatečně malý na to, aby se dal zabudovat. (strojek lze koupit již od 30 korun.) Zatím všechny strojky, co mi prošly rukama měli dostatečnou přesnost..
Jinak měřením jsem zjistil, že v tom švábu je můstkový koncový stupeň. Elektrolytický kondenzátor je tam kvůli tomu, že po jeho nabití motorkem již žádný proud neprochází. Pokud se ten kondenzátor vyzkratuje, tak na výstupu je stálé napětí, které se mění 1X za vteřinu na opačnou polaritu.
Novější strojky respektive ten IO v nich už pouští odhadem čtvrtvteřinové pulsy i bez kondíku..
- tiktak1953
------------------------------------------------------
V noci som zabudol napisat ze IO U116 ,U114,U150 vyskusaš 100% tak,ze ku bloku pripojis 1,5V bat a voltmetrom na najnizsi rozsah pripojis - pol meraku na pin č.2 a +pol meraku na pin č.4 a č6.Musi 2x ukazat prvidelnu vychylku. U 150 ma budiaci sigal tu-tu-tu! Budiaci signal u IO U114,116 a niektorych dalsich,nie vsetkych vyskusate skratovanim pinu č2 s pinom č5.
Vyřešil jsem to tak, že do hodin napojil strojek z jiných nástěnných hodin, cívku opojil a napájení ochránil třemi diodami na cca 1.6V.
Z kolektoru tranzistoru jdou impulzy 1Hz, odpory 4k7 můžou být i menší, třeba 2k2.
- Přílohy
-
U114D 1Hz.jpg- (59.02 KiB) Staženo 641 x
- Artaban001
Co to je za hodiny? - Rozeber strojek, vyper všechno, co jde v lihu a slož to zpět. Ložiska namaž jenmým hodinářským olejem, nebo kapilárním.
Zkontroluj uložení magnetu. Měl jsem tu spínací hodiny, kde bylo ložisko magnetu vymlácený tak, že se magnet lepil na póly statoru - zpravil to důlčík a pár klepanci jsem díry srovnal do kruhu. Tyto hodiny měli mosazný motorek bez rubínů. Spínací hodiny od té doby fungují, akorát díky větším vůlím v ložiskách jsou hlučnější.
Jinak rotorem je pouze válečkový magnet, který je příčně namagnetovaný. Český spínací hodiny mají 3 pólový páry (3X sever a 3X jih po obvodu rotoru), ostatní mají jen jeden pár pólů (půlka je sever a půlka jih)
Motorek udělá jednu otáčku za 2 sekundy. Český spínací hodiny 1 otáčku za 6 vteřin. Pokud Ti uplyne víc vteřin, než tyhle hodnoty, nečekej poruchu v motorku, ale v okolních kolech - Jak jsem psal výše, buď nečistota v ozubení, nebo pokřivení. 50Hz Ti roztočí motorek tak rychle, že stav kol poznáš pohledem, pokud lze strojek provozovat odkrytý. Netrap to dlouho, můžeš jej v případě chybějícího oleje zadřít..
- Artaban001
https://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Lavet_type_stepping_motor&prev=search
Výchozí polohy rotoru bez napájeí cívky se nekryje s klidovými polohami rotoru, kdy je cívka pod proudem. Ty úhlové rozdíly pohánějí proto rotor jedním směrem.