Jak zjistím fázi na síťové vidlici 5813 250V/2,5A?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

#16 Příspěvek od mi-ro »

Ano, zemníci smyčka byla, je a bude. Potenciál mezi PE vodičem bývá desetiny a možná i jednotky voltů. U audia to může způsobit brum, u PC sítí i selhání přenosů dat. Jenže je to vlastnost, se kterou musí výrobce-projektant počítat a použít takové komponenty, které jsou vůči tomu imunní. Já to u audia řeším galvanický oddělením pomocí traf nebo optických diboxů. Ajťáci to řeší nadáváním na elektroinstalaci a elektrikáře. (a teď do mě, tady Vás ajťáků bude přesila :D )
..to bude jen ňákej odpůrek
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

monterjirka píše:Podobné to je když se např. nová TV s "třídrátovým" přívodem spojuje s PC.

Horsie je, ked ma TV "dvojdrotovy" privod. Na kostre sa potom moze objavit napatie bud cez odrusovacie kondenzatory alebo z antenneho rozvodu - to mozu byt aj desiatky voltov.

mi-ro: Preto je RJ-45 konektor na kazdej sietovej karte oddeleny trafom.
Philip_Fry

#18 Příspěvek od Philip_Fry »

No ačkoli s počítači dělám dost, cítím se být víc elektrikářem, než ajťákem (kolega jim říká ajeťáci podle známého seriálu) a musím se ajťáků v tomto místě trošku zastat, protože spousta elektrikářů od tlustoproudu o nějaké zemní smyčce v životě neslyšela a strašně se diví, proč chci při instalaci nové technologie mít natažené přívody k technologii, řídícím jednotkám i zobrazovačům (LCD monitory vzdálené cca 20m od technologie) z jednoho rozvaděče. Právě proto, že rozdíly potenciálů spolehlivě odstřelí grafickou kartu v počítači.
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

Je to jednoduché: jak už jsem psal, příčinu těchto potíží (nenulový odpor vodiče PEN, který nejen čeká na poruchový proud, ale trvale se jím do zdroje vrací proud pracovní) nelze často odstranit ani potlačit.
Proto spotřebiči musí být jedno, co za rozvody je před zásuvkou, jen když napětí souhlasí (edit: zapomněl jsem dodat - a co jištění udrží).

Pokud jde o unikající proud z přístrojů s dvojitou izolací, je to také normální fyzikální úkaz. Jde ale o celkem nepatrný, bezpečný proud, jen naprázdno na tom konektoru nějaké napětí (třeba i plné síťové) je. Ale to napětí je tam jen do doby, než se propojí signálové kabely. Slušný výrobce na to upozorňuje v návodu k instalaci: propojte všechny moduly signálovým vedením navzájem a teprve pak zasuňte síťové vidlice do zásuvek...
I galvanicky neoddělená propojovací vedení zajistí, že to napětí na kostrách signálových konektorů nebude.

Jsou prostě určité zásady a zákonitosti podmíněné vlastnostmi sítě a jednotlivých komponent, které je nutné respektovat při propojování těch zařízení mezi sebou.
Nebo musí být ta zařízení konstruovaná tak, aby to nikoho nemuselo zajímat. Cokoli jiného je chyba.
Naposledy upravil(a) Hill dne 27 led 2016, 13:33, celkem upraveno 3 x.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od forbidden »

Spousty elektrikářů nemá ponětí o víc věcech. Je to prostě jen výuční obor asi jako zedník. Horko těžko prolezli, naučili se jakž takž zapojit zásuvky a světla a tím to pro ně končí. Samozřejmě se najdou výjimky, rozhodně nechci paušalizovat, nebo snad někoho urazit. Prostě zkušenosti. Úplně nejlepší je, když nějakej takovej začne poučovat. To ani nemá cenu oponovat. :lol:
kentan

#21 Příspěvek od kentan »

Ja bych to napojil podle barvy vodičú co jsou zdruhé strany na té zásuvce na stroji.

Jednou se mi stalo, když jsem připojil pc k zásuvce na jedné fázi s omylem prohozeným N a L, a propojil s receiverem, který byl připojen do zásuvky s jinou fází. Tak to byla taková ďaha, že to odpálilo komplet receiver (rozprsk se v něm i processor) a odnesly to kondenzátory v pc zdroji a zvuková karta. Rozvody v domě prach staré, ještě tahané dvoj linkou (společný ochranný a nulák) dodnes nevim co se vlasně stalo. Kde se vzal takový rozdíl potenciálů.
fredis

#22 Příspěvek od fredis »

Jak jsi přišel na to, že ta zásuvka měla omylem přehozené N a L? :wink: :lol:
kentan

#23 Příspěvek od kentan »

Protože počítač byl připojen přez UPS (APC) a ta měla prohozený L a N u přívodního kabelu.
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

A receiver nema nahodou vidlicu bez kolika, ktora sa da zapojit do zasuvky lubovolne? :roll:
kentan

#25 Příspěvek od kentan »

Receiver má (měl) dvou kolík, proto nechápu proč se to stalo. Vim jen to, že když bylo vše zprávně zapojený, tak to strašně brumělo. To jsem ještě nevěděl, že receiver je zapojen na jiný zásuvkový okruh (jiná fáze). Tak jsem u UPS přehodil L a N v domění, že jsou opačně :oops: . A následovala rána s bleskem a dýmem. (Poznámka: stalo se to ve chvíly, kdy ups začala testovat provoz na baterii.) Receiver ko, všechny io jako dolby procesor, řadič displeje a podobně se rozprskly. Pc až na kondenzátory ve zdroji a zvukovku to ustál. Takže asi je jedno jak to tazatel zapojí, ale v nějakým extrému jako jsou: ostatní komponenty na jiných zasuvkových okruhách, UPS. Síť TN-C se něco podobného stát může.

Mimochodem UPS je dodnes funkční.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od ZdenekHQ »

Třeba se brzy najde nějaký ekolog, který bude chtít úbytek na PEN akumulovat a recyklovat pro nějaké účely...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
mi-ro

#27 Příspěvek od mi-ro »

TO kentan napsal: "ale v nějakým extrému jako jsou: ostatní komponenty na jiných zasuvkových okruhách, UPS. Síť TN-C se něco podobného stát může."

Nemůže! v předpisově zapojené soustavě ne. Někdo udělal hrubou chybu.
..to bude jen ňákej odpůrek
Hill
Administrátor

#28 Příspěvek od Hill »

Přesně tak. To podepíšu.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od ZdenekHQ »

V tom tady máme na jižní Moravě výhodu, protože tady dřív distributor používal síť TT, tím pádem bylo kvůli ochraně nutné fíčko na celej dům a tím pádem jsou i hodně starý domy tahaný "kompatibilně" s TN-S.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“