Jakou mikropájku ?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Dan555

#16 Příspěvek od Dan555 »

Výpary z kalafuny mi dělají starost, i když se snažím větrat co jak můžu. Můžeš mi prosím poradit konkrétní typ jiného tavidla? Něco co by nečmoudilo (bohužel bezpečnostní listy tavidel nejsou právě povzbudivé čtení) a nemuselo se oplachovat, takové by bylo super. Přeci jen ta lepší nejsou právě levná, tak by se mi nějaké doporučení hodilo.
Sendyx

#17 Příspěvek od Sendyx »

Dan555 píše:Podívej se na složení pájek - bezolovnaté od Stanollu či Kovohutí obsahují právě kalafunu jako tavidlo přímo v sobě.

Nikoliv, u obou zmíněných jde o aktivovaná tavidla, většinou na pryskyřičné bázi. Srovnávat to s kalafunou je jako srovnávat kolo a auto.

Dan555 píše:... Dále matný vzhled je obecně vlastností bezolovnatých pájek, takže mikroskop ukáže právě tuto povrchovou strukturu.

Vůbec ne, velké množství používaných PbF pájek, pájených správně (pod tavidlem, v ochranné atmosféře), bez difuzí nějakých sraček z pokovů vytváří spoje od jakostní olovnaté pájky pohledem nerozeznatelné. Já běžně vídám na blbě udělaných PbF spojích trhliny do hloubky 50%-100% výšky spoje, žádný povrch.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Dan555

#18 Příspěvek od Dan555 »

V BL mé pájky píší chemický název tavidla: "kalafuna" (viz. http://www.ges.cz/sheets/Bezp-listy/snag4cu1+hs10.pdf). Tak teď nevím...
Sendyx

#19 Příspěvek od Sendyx »

Tvl, ty pájíš SMD pájkou s HS10?? Jo, HS10 je na bázi "resin", tedy přírodní pryskyřice kanadských borovic (údajně). Vem tu tvoji "kalafunu" a dej ji houslistovi, ať ti řekne, jestli to je kalafuna nebo ne. :D Raději studuj datasheety tavidel a ne do češtiny přeložené dokumenty.

No, mezi náma, pokud nepoznáš při pájení rozdíl mezi nějakou obyčejnou kalafunou a HS10, je veškerá diskuze zcela zbytečná.
Dan555

#20 Příspěvek od Dan555 »

Sendyx píše:Tvl, ty pájíš SMD pájkou s HS10?? Jo, HS10 je na bázi "resin", tedy přírodní pryskyřice kanadských borovic (údajně). Vem tu tvoji "kalafunu" a dej ji houslistovi, ať ti řekne, jestli to je kalafuna nebo ne. :D Raději studuj datasheety tavidel a ne do češtiny přeložené dokumenty.

No, mezi náma, pokud nepoznáš při pájení rozdíl mezi nějakou obyčejnou kalafunou a HS10, je veškerá diskuze zcela zbytečná.

Samozřejmě vím, že syntetická "kalafuna" není přírodní. Ale proč nemůžu pájet smd pájkou s HS10?
Sendyx

#21 Příspěvek od Sendyx »

Můžeš, ale pak se nediv. Dost blbě se to oplachuje, je to aktivované halogeny. Pokud vím, uváděli to jako podmíněně oplachovatelné.

Obvyklé je, že se SMD součástky pájejí v nějaké kvalitě, takže takto účinné tavidlo je zbytečné. Já ho tu mám taky, ale jenom proto, že se pájky s tím vyprodávaly za cenu šrotu. Na pájení konektorů je to dobré, až na smrad.
Dan555

#22 Příspěvek od Dan555 »

Sendyx píše:Můžeš, ale pak se nediv. Dost blbě se to oplachuje, je to aktivované halogeny. Pokud vím, uváděli to jako podmíněně oplachovatelné.

Myslíš, jako že ty zbytky po něm budou vidět? Tím myslíš to, že se to blbě oplachuje? Zatím vše, co jsem oplachoval v isopropylu, se mi zdálo umyté, ale nezkoumal jsem to zblízka. Hele a vadí to, kdyby to tam zůstalo?
Sendyx

#23 Příspěvek od Sendyx »

Já mám s HS10 pod SMD a na horkých PCB velmi špatné zkušenosti, udělalo mi to zákeřné svody. Ke všemu je ta báze dost blbě rozpustná v IPA nebo lihu a cena toho jejich speciál oplachovače je děsná.
Dan555

#24 Příspěvek od Dan555 »

Sendyx píše:Já mám s HS10 pod SMD a na horkých PCB velmi špatné zkušenosti, udělalo mi to zákeřné svody. Ke všemu je ta báze dost blbě rozpustná v IPA nebo lihu a cena toho jejich speciál oplachovače je děsná.

Díky za velmi důležitý postřeh. Nemohl bys mi dát tip na nějaké konkrétní tavidlo? Přístí pájku si seženu již bez tohoto tavidla.
Sendyx

#25 Příspěvek od Sendyx »

Ono neexistuje jednoduchá rada, závisí, co pájíš atd. Taky je třeba někdy při volbě zohlednit, jestli se vystačí s tavidlem ve slitině, nebo bude třeba i přídavné tavidlo - byť jen občas. Pak se výběr zužuje na to, co je dostupné jak v pájce, tak samostatně.
ZVUK2000

#26 Příspěvek od ZVUK2000 »

V posledním čísle Prakttické elektroniky má Diametral svoji novou vlajkovou loď. Na tu mikropaječku dokonce věnoval dvě reklamní strany :D
Hydrawerk

#27 Příspěvek od Hydrawerk »

petrfilipi

#28 Příspěvek od petrfilipi »

No za 3,5t bez DPH - žádná láce.
V návodu mají obrácený typ zásuvky, nefunguje druhý odkaz na produktové stránce pod záložkou "Více informací", v návodu na str. 13 se TURBO režim jmenuje TORBO.
Boží.

PF
Kvicala_r

#29 Příspěvek od Kvicala_r »

50W u nového typu - no žádná hitparáda. To už raději tu vzpomínanou a prověřenou ERS, protože tu se šroubovákem opravíš - v tomhle bude nějaký procesor a tak pravděpodobně mnoho závad bude znamenat směr SD.
diamteral není špatný na "domácí žvýkání" ale já bych si ho nepořídil
barnodaj

#30 Příspěvek od barnodaj »

Používám na SMD tohle:

Pájecí pasta
http://www.gme.cz/pajeci-pasta-microprint-2004-p745-035

Dávkovač pasty
http://www.esdshop.cz/shop/?page=vyrobo ... 27&lang=cz
UNIFROG, je trochu dražší, ale kupuje mi ho zaměstnavatel...

Ale naučil jsem se používat to i na vývodové součástky.
Přílohy
Dávkovač.png
(59.61 KiB) Staženo 61 x
Pasta.png
(71.33 KiB) Staženo 41 x
Odpovědět

Zpět na „Poradna“