mikroskop

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kovar

mikroskop

#1 Příspěvek od kovar »

Zdravím přátelé.
Nemáte někdo z Vás zkušenosti s tímto přístrojem?
Přivezl jsem si ho ze SD a chybí mu ten světelný zdroj co osvětluje pozorovaný předmět.

Nevyráběl jste to někdo doma?

http://www.ebay.com/itm/VISION-ENGINEER ... 1683708629
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
vladimir

#2 Příspěvek od vladimir »

V originále, jak vidíš na fotkách je 250W halogen, za ním optika, která koncentruje světlo do úzkého paprsku, na ni je napojen světlovod, který světlo přivádí na osvětlovací hlavici, která je nasazena na objektivu. Zde je světlo rozděleno na 6 paprsků ukončených optikou a zaostřených na prohlížený objekt.
Doma velmi těžko uděláš, ale třeba 6ks 10 nebo 20W LED s chlazením by to dalo, asi by to bylo větší.
weed_smoker

#3 Příspěvek od weed_smoker »

Světlovody bejvaly v palubkách starších vozů FIAT (UNO,Tipo obvykle u podsvícení knoflíků topení).Pokud se nepřervou,mohla by k nim jít nasměrovat přes čočku výkonová LED(5-25W) a to celý v zrcadlovym krytu.Ten světlovod má 1 tlustej vchod(Φ6 - 8mm) a asi 5 vývodů Φ1.5-2mm,akorát jsou různě dlouhý,tak bude problém to slušně smotat do nějakýho tvaru.
BTW.Z těch přervanejch jsem vyráběl lampičky s klasickejma 5mm čirejma LED a ty vlákna přenesou docela dost světla,nejvíc teda žlutou a červenou co mam vyzkoušený.
vladimir

#4 Příspěvek od vladimir »

Před časem jsem to měl v práci rozebraný i ten samotnej osvit je dost drahá záležitost.Nevěř tomu, že světlovod tohodle výkonu nahradíš vykuchanym z podsvitu na knoflíky.Proto jsem rovnou psal dej dokola LEDky a světlovodu se zbavíš.
vladimir

#5 Příspěvek od vladimir »

inspirace-samozřejmě zredukovat
https://www.youtube.com/watch?v=bcIdqdecKDI
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Gratuluji k mimořádnému úlovku, pokud je optika v pořádku, je to prý velmi dobrý přístroj.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Mohl bys tu hlavici vyfotit zespodu? U některých typů by měl být externí zdroj světla, u některých halogenky, u nových je řada LED.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“