Binární děrný štítek.
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Když se tu někdo zmínil o Mistru Cimrmanovi, tak si dovolím utrousit své, možná dodnes někomu vrtá hlavou, co to mělo znamenat.
Ve hře "Posel z Liptákova" v úvodním semináři zazní řada čísel (v https://www.youtube.com/watch?v=6RjLGUsbIzU je to mezi časy 6.20 a 6.35), je na to narážka i ve filmu "Nejistá sezóna".
Takovéhle hlášení tehdy šlo zachytit na rozhlasové stanici Praha od půl deváté. Piloti větroňů už byli připraveni s papírem, tužkou a zapisovali. Pak podle toho kreslili takovéhle grafy
http://portal.chmi.cz/files/portal/docs ... grafy.html
a podle nich se rozhodli, jestli vytahovat větroně z hangárů nebo spíš odejít do přilehlých osvěžoven.
lesana87 píše:To je taky blbost, strojvůdce nemůže mít tolik dioptrií.
A nejen strojvůdci ale všichni zaměstnanci ČD, co se pohybují v kolejišti nesmí mít brejle na dálku, je na to předpis snad už ze starýho mocnářství. Brácha si kvůli tomu nechal na klinice "zbrousit" oči, jinak by ho vyrazili z dobrýho fleku na správě ŽDC.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- AlexanderM
http://www.arara.cz/product/477359?gcli ... oCmXzw_wcB
EKKAR píše:Můj nebožtík tchán ...
Všechna čest, mě třeba občas dokáže naštvat můj profesor matiky, a jeho "ono Z je prostě definovaný jako větší než X"
Jak to mám vědět...
"Los Alamos" > tak mistr (myšleno doslovně, nikoliv cynicky) Feynman řekl, že matematika je jazyk přírody. Potíž podle mě není v matice, jako ve vědním oboru, ale v tom, že ji učí exoti.
Vemte to takle: všechno ostatní si procvičujete denně (mluvení, psaní apod), jenom vyšší matiku si musíte procvičovat "uměle", a proto to přitahuje asociály a exoty, kteří maj plno volnýho času.
- AlexanderM
To, že se dneska učí nazpaměť kvantum "pouček" a "zlepšováků" je lenost myslet, jak u pedagogů, tak u žactva. To se pak nediv, když se jako básničku naučíš nějakej mechanickej postup, že se ti z palice vykouří.
- AlexanderM
0xC4 je v binárním zápisu 11000100
0x8D je v binárním zápisu 10001101
00100001101
a to je výsledek 0x10D, 269
NEMÁ nastaven nejvyšší bit - je na něm 0 -
0x71 je v binárním zápisu 01110001
hotovo, žádné slučování
Je vyděrováno pět znaků v kódu UNICODE v transformaci UTF-8 (na 8 bitech, bez parity). Převeďte ordinální hodnoty na znaky a řetězec pěti znaků vepište do formuláře, příp. vyklikejte níže v tabulce UNICODE znaků. Rozlišuje se mezi malými a velkými písmeny.
Už Lesanka Ti psala, že bude znaků 5...
Stáhnul jsem si to zadání, ale off-line to nevyzkouším, jen tam vidím to Tvé "q" jako první správný a schválený znak z výsledku... no a od toho by se už dalo nějak odrazit, ať už budou dírky 1 nebo 0 a nebo se to bude číst od shora dolů nebo opačně.
Dvojková číselná soustava, stejně jako desítková, je soustavou poziční. Hodnota číslice je závislá na její pozici v čísle, čím víc doleva jde to pozice, tím stoupá její hodnota (řád). U binárního čísla je nejvyšším bitem číslice 0 nebo jedna ležící nejvíc vlevo. Když má hodnotu 1, může se říct, že ten bit je "nastaven".
Termín "dva nejvyšší bity", případně tři a více, je poněkud zavádějící, doslova nejvyšší může přece být jen jeden. Tady se žádá trochu tolerance a porozumění, tři nejvyšší bity jsou zkrátka ten nejvyšší, ten o jedno místo vpravo a ještě i ten o další místo vpravo.