Oprava zdroje Fusion FS-PS200ADJ
Moderátor: Moderátoři
Oprava zdroje Fusion FS-PS200ADJ
jedná se o spínaný zdroj: [/url]http://cz.rajmodelov.sk/zdroj-stabilizovany-200w-s-regul-230v-5-15v-0-15a-p67817[url]
přiznám se k vlastní blbosti, že jsem si při minulé opravě nepoznamenal hodnoty očouzených rezistorů v obvodu buzení MOSFetů a rezistorů zapojených mezi gate a source (při minulé opravě se ještě daly asi změřit, teď už ne, jeden se rozpadl a ten druhý pár měl každý jiný odpor), tranzistory jsou IRF740, buzení je provedeno z budícího trafa, každý tranzistor z jedné cívky přes rezistor na gate a z source zpět na trafo.
Prosím zkušenější odborníky o radu (schéma jsem nesehnal), jaké odpory by měly ty rezistory mít, ten z trafa do gate, co se nerozpadl ukazuje 680 Ω a ty dva co byly mezi G a S mají 1 kΩ a 2,4 kΩ.
K destrukci došlo po pár sekundách zatížení asi 13 A, při nižší zátěži zdroj fungoval normálně.
Děkuji za dobré rady.
Ještě jsem zjistil svod mezi budícími vinutími budícího trafa něco přes 1 MΩ, mám ho pro jistotu vypájet a zkusit síťovým napětím přes žárovku elektrickou pevnost mezi vinutími?
Pokud tomu tak je, musíš transformátor převinout a následně změřit izolaci na průrazné napětí aspoň 2.5kV, aby provoz zdroje byl bezpečný. To stejné platí i o hlavním transformátoru.
Měřit průrazné napětí izolace síťovým napětím 230V rozhodně nestačí.
Bacha, lakovaný Cu drát do spínaných zdrojů není obyčejný, ale s trojitou lakovanou izolací.
( k opravě nelze použít drát odvinutý třeba z běžného železného transformátoru 50Hz, protože Volt na závit je u spínaných zdrojů řádově 10x větší )
Stihl jsem to rychle rozdělat a chladič s tranzistorama byl dost horký, zkouška probíhala v teplotě okolí -5°C a zdroj má větráček, který běží pořád. Co by tam mohlo být ještě špatně?, že by se ty mosfety málo otvíraly?, osciloskop nemám.