Microsoft Office Word 2003 v XP, písanie

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jogo9

Microsoft Office Word 2003 v XP, písanie

#1 Příspěvek od jogo9 »

Zdravím,
pri klasickom písaní v Microsoft Office Word 2003 v XP riešim problém:

Dostal som kópiu ležatej stránky A4, zvislo rozdelenej čiarou na dve rovnaké polia, obe polia poloprázdne zaplnené rôznym textom (font, veľkosť, atď). Už len vytlačiť, rozdeliť papier na polovicu a oba papiere vložiť do euro-obalov A5.

Bolo mi to poskytnuté, aby som sa nemusel zaoberať vyrábaním takéhoto formátu, typom písma, vzdialenosťami riadkov, odsekov, atď - keďže to už raz bolo vymyslené a zadefinované. A tak teraz, keď vpisujem iný text, postupne odmazávam text predlohy a nahrádzam ho novým.

V predlohe sú nejaké vzájomné vzdialenosti riadkov, iné sú vzdialenosti odsekov (nie násobky vzdialeností riadkov, čiže zrejme neboli robené Enterom), to isté platí o nadpise, ktorý je aj inej veľkosti, od kraja texty začínajú v nejakých vzdialenostiach (občas sa mi zdá že sú to násobky tabulátora, občas nie - a pri tom je v tom len jedno stlačenie klávesnice). Občas sa vyskytnú rozdielne fonty.

Narážam často na problém: že nemôžem urobiť kdesi napríklad na nete kópiu, tú mi vložiť do textu a použiť na zjednotenia niektorých častí napr. metličku - pretože sa mi to celé rozhádzalo, a nejde mi to nijako potom upraviť - napríklad nedokážem nijako dodržať vzájomnú vzdialenosť riadkov, ktorú si tvrdošijne určilo po skopírovaní samo, alebo iný problém keď zmením v originále výšku písma, zmenia sa mi vzdialenosti a následne nepomôže ani šípka späť, ani nič, musím to celé vymazať, nakopírovať tam celý kus nejakého pôvodného textu s formátom ktorý mi vyhovuje a do toho to potom prácne prepisovať. Tak isto napríklad keď chcem zmeniť vzdialenosť nadpisu a textu, nejde to, musím nadpis aj nasledujúci riadok vymazať a opísať to znovu - už formátom, ktorý vyžadujem. To isté je niekedy so vzdialenosťou od kraju - vymyslím si: na začiatku napíšem písmeno, to následne tlačidlom backspace vymažem, ale všetko sa posunie úplne na kraj a neviem to nijako dostať späť, ako to bolo (šípkou, tabulátorom, medzerníkom), musím si urobiť vlastnú vzdialenosť (tabulátorom, medzerníkom). Niekedy chcem zmeniť vzdialenosť od okraja - zmení sa mi pár riadkov pred tým - akoby boli s týmto riadkom vzájomne zviazané - nemožno s nimi nič rozdielne v tomto smere urobiť..

Vždy narábam len s textom, nie s nástrojmi formátovania, a robí to tie psie kusy - takže kde je v tom texte(!) zadefinovaná, napríklad tak tvrdošijne určená vzájomná vzdialenosť riadkov :?: Niekedy som mal pocit, že na konci riadku - lebo keď som skúšal ako problém obísť, okopírovať som koniec riadku až začiatok ďalšieho, niekedy to pomohlo. Lenže inokedy ani to nie. Niekedy som to skúšal obísť zasa inak: napísať posledné písmeno riadku inou veľkosťou, či fontom, a Enterom prejsť na ďalší riadok dúfajúc, že to bude vyžadovať inú, tomu primeranú, vzdialenosť riadkov - niekedy pomohlo, inokedy nie..

Kde je zadefinovaný - tak isto v texte - vzdialenosť textu od okraja, atď tie iné veci :?:

Podobný problém riešim napr. aj po skopírovaní e-mailu do Wordu - napr. vzdialenosť nadpisu od textu.
Přílohy
písmo malé, medzera veľká.jpg
(4.89 KiB) Staženo 230 x
Bernard

#2 Příspěvek od Bernard »

Je to v okénku menu->Formát->Odstavec. Mezery Před a Za se týkají rozestupu odstavců, Řádkování příp. Výška je rozestup řádků v odstavci. Dole je pole Náhled, tak se dá měnit a hned sledovat, jak se změna projevuje.
serviceman

#3 Příspěvek od serviceman »

Vyber odstavec a v pravém menu zvol Odstavec a nastav si vzdálenosti před a po.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Rozložení stránky , mezery .
masar

#5 Příspěvek od masar »

Aby se ti nerozhodil původní formát, musíš obsah schránky vkládat jako neformátovaný text. Potom bude vložený text respektovat původní formátování dokumentu.
Obrázek
:wink:
Odpovědět

Zpět na „Software“