Nosnost sádrokartonu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
hafca

#16 Příspěvek od hafca »

Nevyplatí, i kdybych ty peníze měl navíc. Není to moje a do cizizího se chystám investovat jen to nejnutnější.

OSB desky jsou těžké, nevím k čemu bych je ukotvil a takové mokro tam není. Jde mi jen o to, jestli na tom sádrokartonu se ty relativně těžké dlaždice udrží, když vrstva na kterou bych je lepil je vlastně papír. Ty počty, co tu uváděl
EKKAR píše:... Musíš počítat s tím, že velká obkládačka má sice odhadem 2 kila, ale zase zabere stejnou plochu, jako 5-6 kousků malejch, který váží 30-40 deka jedna. PLOŠNĚ mají pak váhu srovnatelnou a tomu sádroši je to jedno ...
podle mě moc neplatí. Menší dlaždice jsou slabší a i když je jich víc, váží míň. Těch 25x50 váží 1m² 16kg a 20x40 jen 12,5kg/m².
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
pepik9

#17 Příspěvek od pepik9 »

Propagují se desky Fermacell , ale praktické zkušenosti s tím nemám. 2
termit256

#18 Příspěvek od termit256 »

Kachle ti na sadrosi bez problemu udrzi, otazka je jestli udrzi sadros na zdi.
hafca

#19 Příspěvek od hafca »

To jsem chtěl slyšet. Sádrokarton bude přilepený lepící maltou a ještě šroubovaný k podkladu. Ta stěna zas tak hanebná není, až na to bříško co se tam dělá.
p32

#20 Příspěvek od p32 »

S kachlemi jsem se nadělal dost, ale na sádroš bych je nedával. Uvědom si to, že sádrokarton je jen obyčejná sádra mezi dvěma balícími papíry. Jestli tam chceš dávat velkou desku, tak jsou i OSB tenčí, něco jak sádrokarton, ale s nosností daleko větší. Ale pořád nechápu, proč si tak komplikovat život, když řešením je spíše tam dát tu desku 5 mm silnou a už s povrchem obkládaček a omyvatelnou stále. Kdyby ses stěhoval za 2 roky, tak si ji vezmeš s sebou. :wink:
hafca

#21 Příspěvek od hafca »

Už jsem to psal, panely Abitibi jsou sice pěkné, ale vzory už míň. A deska se lepí celoplošně na rovný povrch, není to zas taková legrace jak to vypadá.
mtajovsky

#22 Příspěvek od mtajovsky »

hafca píše: ...a já z něj půjdu nejspíš nohama napřed. ..
V tom případě bych nic složitě neřešil a koupelnu se souhlasem města přestavěl pořádně - Ytong. Že je to do cizího - a co, člověk si do hrobu peníze nevezme. Mají sloužit za života a je lepší si zaplatit nějaký komfort než se do smrti vztekat s umakartem. Je to sice investice "do cizího", ale taky do vlastního života. Ta investice bude sloužit v cizím úplně stejně jako ve vlastním.
hafca

#23 Příspěvek od hafca »

Jako nápad dobrý, ale nějakých 100 tisíc v kešeni nemám, z penze nenašetřím a město nedá nic víc než na novou vanu.
FERYACT

#24 Příspěvek od FERYACT »

Dělali mi rekonstrukci koupelny z Ytongem za 70kKčs.Super řešení.
hafca

#25 Příspěvek od hafca »

Chlapi, nápady jsou dobrý, ale ta stěna o které píšu sousedí s kuchyní a zády kuchyňské linky a jedna krátká strana s WC, kde jsou stoupačky. Takže taková rekonstrukce by znamenala udělat vše. Sice jsem podal sportku, ale nějak cítím, že to neklapne. :D
FERYACT

#26 Příspěvek od FERYACT »

Hafco:dělali jsme přesně co ty.Na YTONGU visí linka.
Ondra2

#27 Příspěvek od Ondra2 »

Mám koupelnu v sádroši, velkoformát dlaždice dvou metrů výšky a nemám sebemenší problém. Mám takhle udělaný i sprcháč - obložené sádrokartonové příčky a panty dveří kotvené do dlaždic a sádroše. Tam je jenom navíc hydroizolace.
p32

#28 Příspěvek od p32 »

Když uděláš z Ytongu jen tu jednu stěnu, co je společná z koupelny a WC s kuchyní, tak ti to bude stačit. Na elektřinu šahat nemusíš a materiál tě vyjde asi na 3-4 tisíce (ytongy asi 55ks po 48 Kč= 2650 Kč, 2 lepidlo, perlinka) plus obkladačky. Nemusíš sahat na konstrukci ani na vanu, jen zrušíš ten papundekl a vyzdíš to ze strany kuchyně. Linku pověsíš přímo na ty Ytongy (10 cm tloušťky), jsou na to takové hmoždinky ( https://vruty-fischer.cz/15607-hmozdink ... beton.html ). Těch ubraných asi 6 cm v kuchyni ani nepoznáš a ytongy pomocí vodováhy (60 cm) nalepíš kolmo s rozdílem max. 1 mm.
Stačí jen povolení od majitele a když si to uděláš sám (nic tak těžkého), tak i s kachlema nejsi schopen utratit víc než 5 tisíc (5 m² obkládaček za 2 stovky plus 2 lepidla), ale větší útraty jsou možné při extra fajnových obkládačkách. :wink:
hafca

#29 Příspěvek od hafca »

Není to reálné. Kuchyň je do L a dělal jsem jí na míru, takže jedna stěna je u koupelny a druhá část končí na protější stěně. Musel bych zkracovat desku, záda a některou ze skříněk. A zmenšit to směrem do koupelny to taky nejde. Ta je tak malá, že těch 10cm by mě už nedovolilo dát tam pračku na kterou není nikde jinde v bytě místo. A to je jen 43 cm hluboká. Je to prostě šedesát let starej panelák kde se počítalo, že ženy budou prát ve společné prádelně podle sovětského vzoru.
Takže ten sádrokarton je maximum možného.
roverider

#30 Příspěvek od roverider »

což takhle použít cetris desky měly by bejt pevnější než SDK a prodávaj se v různých tloušťkách.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“