dneska jsem si tady zažil takovou diskotéku. Asi 8x během 10 sekund nahodily a vyhodili proud. Žárovky vem čert, ale reprosoustava se 2 zesilovačema, equalizérem a mixem k tomu PC, monitory a spotřebiče jako lednice apod. dostaly asi pěknýho čouda.
Klasické přepěťovky, co jsem viděl rozebrané, jsou zásuvky s diodou za litr a to je k ničemu. Kvalitní vícestupňová ochrana proti přepětí včetně blesku je zase záležitost už asi od trafostanice a nechci trávit čas handrkováním se s dodavatelem el. energie, aby to nějak zabezpečoval. Napadlo mě ale mít nějaké zařízení jako chytrá (i přepěťová) ochrana, která by při blackoutu nebo i při takovém blikání hned u prvního výpadku všechno odpojila a už se nezapla, dokud nedojdu k čudlíku a nezapnu to sám, až se to přežene. Stejně tak by to bezpečně shodila, kdyby přišla nějaká významná napěťová špička větší než to, co spotřebiče zvládnou dle normy. (Nechci snad ani vědět, jaká špička přiletí, když se takhle u výpadku všechny indukčnosti domluví a vyšlou svoje špičky do sítě). Bububu.
Hledal jsem něco po netu, ale přijde mi, že všude jsou jen ty prodlužky s ledkou za cenu 5 kilo petrobarevných ledek, basy piva a poštovnýho.