To je mi celkem jasné,lae je tam udávaný úhel 120 stupńů,jinak bych do toho nešel.Já si myslím,že jde spíš o to jestli skutečně použijí LED s vysokou svítivostí nebo nějaké običky.EKKAR píše:Pájo, u těchto "žárovek" je to jasné. Jejich svítivost je omezená na poměrně úzký kužel, určený vyzařovacím diagramem použitých LED - takže v tom "beamu" skutečně naměříš luxmetrem světelný tok na jednotku plochy odpovídající žárovce cca 75W - ale jen v něm, všude jinde je tma jak v Hnědočeským žaludku po černým kafi! To je právě to, co výrobci zatají - udají, že svítivost odpovídá nějakému výkonu žárovky, ale že je to jen relativně úzký výřez kulového prostoru, do kterého jinak svítí obyčejná žárovka, to už nikdo neřekne. Kdyby se soustředil podobným způsobem celý výkon takové 75W žárovky (do kuželového svazku s vrcholovým úhlem cca 30°), dostal bys světlomet podobný xenonovému světlometu do auta...
LED "ziarovky"
Moderátor: Moderátoři
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Zapoj je všecky do série a ten kondík dej třetinový - zhruba 150nF, ostatní součástky nech jak jsou. Uvidíš, že to bude svítit - kdyby to svítilo málo, dej kondík 220 nebo 270nF. A úplně nejlíp uděláš, když těch LED dáš sudý počet, rozdělíš je na 2 skupiny a ty zapojíš antiparalelně - aby každá skupina vedla (a svítila) jen v době jedné půlvlny síťového kmitočtu - jinak to bude blikat....
A kutilmile - nelituju tě
onemec píše::idea:![]()
![]()
zdar lidi, muzete mi nekdo rict jestli tohle bude fachat? predem dik
Nebude, ale podle mě z jiného důvodu, než píše EKKAR, a sice diody odejdou na přetížení závěrným napětím. Aspoň podle obrázku se zdá, že všechny 3 větve jsou zapojeny shodně (u té spodní to není příliš dobře vidět) a v jedné polaritě jsou namáhány dosti natvrdo v závěrném směru.
Prostě si je zničíš!
Takže této části rady se nedrž:
"Zapoj je všecky do série a ten kondík dej třetinový - zhruba 150nF, ostatní součástky nech jak jsou. Uvidíš, že to bude svítit - kdyby to svítilo málo, dej kondík 220 nebo 270nF..."
Tohodle se drž:
" A úplně nejlíp uděláš, když těch LED dáš sudý počet, rozdělíš je na 2 skupiny a ty zapojíš antiparalelně - aby každá skupina vedla (a svítila) jen v době jedné půlvlny síťového kmitočtu - jinak to bude blikat.... "
I tak budeš bojovat s nedostečnou životností LEDek, protože uvedené zapojení má nectnosti při tvrdém zapínání na síťové napětí (byť je tam omezovací odpor 2k2).
V neděli jsem v Bauhausu pozoroval 5 zapnutých předváděcích svítidel s bílými LED. Stály všechny kolem 1000Kč , bylo v nich asi 9-15 diod a ani v jednom z 5 svítidel nesvítily všechny ledky. Minimálně 3 ledky(nebo nebo i více - v násobku tří) buď nesvítily vůbec, nebo jim čip jen slabě "žhnul". Docela zklamání u "profesionálního" výrobku za 1000Kč a teoreticky udávané výdrži LED.
Edit: Navíc v té horní trojici diod to vypadá, jako by jedna z nich byla opačně zapojená, než obě zbývající. V té dolní trojici to je možná taky tak, ale to je poznat ještě hůř. Jestli je to tak, tak je to taky blbě.
PavelFF píše:...Navíc v té horní trojici diod to vypadá, jako by jedna z nich byla opačně zapojená, než obě zbývající. V té dolní trojici to je možná taky tak, ale to je poznat ještě hůř. Jestli je to tak, tak je to taky blbě.
Vidíš, toho jsem si ani nevšiml, že má jednu (minimálně) otočenou...
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
elete 001.jpg- pokus 2
- (53.54 KiB) Staženo 192 x
- Přílohy
-
světýlko.jpg- (32.84 KiB) Staženo 274 x