trafopájka

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#106 Příspěvek od Lukas-Peca »

FERYACT píše:Trafopájky jsou těžké do ruky,dělají studeňáky, ale bez nich to nejde.

Zajímavé, s trafopájkou s očkem z drátu běžně pájím pouzdra TQFP a vypadá to jako z fabriky. Jestli ti to dělá studeňáky, tak to nebude trafopájkou.
ok1hga

#107 Příspěvek od ok1hga »

Lukas-Peca píše:
FERYACT píše:Trafopájky jsou těžké do ruky,dělají studeňáky, ale bez nich to nejde.
Jestli ti to dělá studeňáky, tak to nebude trafopájkou.

. . . to trafopájkou určitě nebude,
odhaduji závadu mezi trafopájkou a židlí . . .
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#108 Příspěvek od forbidden »

Lukas-Peca píše:s trafopájkou s očkem z drátu běžně pájím pouzdra TQFP

A to proč? Z nouze? S dobrou lehkou mikropájkou je to o něčem jiným, to mi nikdo nevymluví.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od Lukas-Peca »

Protože jsem na trafopájku zvyklý, dobře se mi s ní dělá a spoje jsou kvalitní, takže nevidím důvod přecházet na mikropájku. Ale možná je to i z nouze, mikropájku mám jenom takovou: http://www.hadex.cz/p136-pajeci-pero-zd200ndq-12v30w-s-autokonektorem/ (je to teda spíš pájecí pero), mám u toho sice regulaci, ale i tak se s tím dělá blbě. Kvalitní mikropájku bych musel shánět, ale prostě k tomu nemám důvod.

Navíc ani s kvalitní mikropájkou mi ty spoje prostě nepřijdou takové, jako s pistolkou. Cín v očku totiž magnetickými silami víří a lépe pak přilne. To mikropájka neumí.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#110 Příspěvek od forbidden »

Když s ní umíš a jseš na ní zvyklej, proč ne. Ale kdybys vyzkoušel nějakou kvalitní mikropájku a naučil se s ní dělat, na pájení SMD trafopájkou bys rychle zapomněl. Malý lehký pero s kompaktním hrotem je fakt něco jinýho.

To kopyto z Hadexu fakt ne, to radši tu trafopájku. :)
Artaban001

#111 Příspěvek od Artaban001 »

Já si na tuhle nemůžu stěžovat:
http://www.hadex.cz/img/zbozi/p130.jpg
Něco jinýho možná budou tvrdit ti, které mikropájka živí, ale na moje potřeby to stačí.
technika pájení "stále hřející pájkou" je o něčem jiným, než pistolkou. U trafopájky jsem se odnaučil používat tu vlastnost, že smyčka "podrží cín".
Cín má mít styk s hrotem co nejkratší dobu (rozpouští se v něm měď)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#112 Příspěvek od forbidden »

Já si chvíli hrál s tímto a je to naprosto super, výměna hrotu za pár sekund, bez čekání, rychlost nahřátí, lehounký...
Zatím mám doma Diametral, ale hned bych ho vyměnil.
Artaban001

#113 Příspěvek od Artaban001 »

forbidden píše:Já si chvíli hrál s tímto a je to naprosto super, výměna hrotu za pár sekund, bez čekání, rychlost nahřátí, lehounký...
Zatím mám doma Diametral, ale hned bych ho vyměnil.

Ale to nejspíš nebude hračka za pár stokorun.. :-)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od forbidden »

To není, jinak bych ji už měl doma. :D
frantajetel11

#115 Příspěvek od frantajetel11 »

Já se zeptám...: jakým způsobem u tohohle http://www.azt.cz/cz/produkt/703/al/ funguje ten automatickej podavač cínu?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#116 Příspěvek od forbidden »

To by mě taky zajímalo, pokud by to fungovalo jako třeba tavná pistole, mohlo by to při vyladění být ideální pájecí udělátko.
FERYACT

#117 Příspěvek od FERYACT »

Pěkně jste si mne podali za to že trafopájka dělá studeňáky.Nepájím ničím jiným.Ergo kladívko-trafopájka.
Artaban001

#118 Příspěvek od Artaban001 »

Osazený plošný spoj mám rychlejší "nahřívací" mikropáječkou, než trafopájkou. Zase na druhou stranu je blbost nahřívat páječku kvůli spájení dvou spojů (Cinch na kabel). U trafopájky mě nejvíc vadí spotřeba oček (dělám si je sám ze zbytků z elektroinstalaček). Ty věčný hroty mě moc nenadchly - jedna varianta odpuzuje cín, druhá - která má poželezněnou špičku - vydrží jen o něco málo dýl.
Jen tak pro zajímavost - dělal jsem v SMD provedení testovací přípravek, kde bylo několik odporů (velikost provedení neznám, protože jsem podle nakoupených součástek udělal plošný spoj). Pájel jsem to trafopájkou, ale ten magnetizmus kolem tý smyčky byl pěkně otravný. Nakonec se ale dílo podařilo..
FERYACT

#119 Příspěvek od FERYACT »

Udělal jsem pár cizích plošňáků z SMD.Součástky jsem přilepil kalafunou a přidržoval pinzetou +trafopájka.
Eleman

#120 Příspěvek od Eleman »

Už jsem to tady někde psal, nejlepších vlastností smyček jsem dosáhl s bronzovým drátem kdysi používaným na venkovní telefonní vedení. Smyčka vydrží poměrně dlouho a ten drát i po vyhřátí je poměrně tvrdý, takže se smyčka neohýbá.
Ten drát jsem sehnal kdysi na dráze, dneska už to asi bude problém.
Trafopájku používám jen příležitostně, není nad Weller(ku), nebo ERS50.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“