Vánoce po křesťansku

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Cust

#106 Příspěvek od Cust »

mtajovský, bohužel ale už zacházíme o schopnosti vnímání jednotlivců. Někdo náboženství zneužije pro manipulaci, někdo se nechá zmanipulovat. Někdo se snaží očistit a ukázat Boha. Každý tvor je jinak chápavý a každý má víru jinou/jinak velkou.
Andrea

#107 Příspěvek od Andrea »

Co třeba smysluplnější nebo to nebyl ten význam?
Cust

#108 Příspěvek od Cust »

Ok, spasení není cíl - to je podle křesťanské tradice dar - ten jde buď přijmout/odmítnout či v něj věřit/nevěřit.
K tomu nebi - v Bibli je psáno: jsi z prachu a v prach se obrátíš - ano pro své tělo budu mít nebem hlínu a budu spokojený. ;-)

S tou duchaplností jsem tě chtěl jen pošťouchnout. ;-)
mtajovsky

#109 Příspěvek od mtajovsky »

CUST << Já věřím (tak přece v něco), že například vy máte víru v sobě a obešel byste se i bez církve, třeba jako trosečník byste ve víře ztroskotal a ve víře byste na tom ostrově po letech i zemřel. Pro čistého vše čisté, tak nějak bych vás po této debatě pochopil.
Cust

#110 Příspěvek od Cust »

No, ono to je složitější - křesťanská víra mi byla sdělena s morálkou a všemi hodnotami. Kdybych ztroskotal dnes, tak asi souhlas. S tou čistotou, nevím jestli zcela chápu smysl věty.

PS: K té hdyře: Materiální zajištěnost v materiálním světě je nutnost. Bohužel souhlasím, že to pak může sklouznout k prioritě. To vidíme bohužel dnes všude kolem sebe.

Edit: A čistota mi docvakla, jen nevím jestli se to týká mne. :lol:
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od pajosek2 »

ČUSTE jednu věc bych ještě chtěl probrat.Napsal jsem,že důležitá je cesta a ne dosažení cíle.Ty jsi mi oponoval větou "cesta bez díle je nesmyslná.
Na to bych chtěl reagovat.Ve víře v boha snad cíle není možno dosáhnout a si to není ani záměrem.Tedy pokud za se za cíl považuje stát se dokonalým.Důležité je jakým směrem se člověk dá a pokud se na konci svého života ohlédne a uvidí,že urazil kus dobré cesty,tak možná může říct,že cíle dosáhl a našel Boha sám v sobě a nejde o Boha obecně.V tom je ten rozdíl. Navíc pro každého je ta cesta zcela odlišná a přesto může být v každém případě dobrá.
No trošku jsem se rozkecal,ale snad je to srozumitelné.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Cust

#112 Příspěvek od Cust »

Pokud si zvolíš cíl dokonalost, tak snad jen doporučím věřit, že na to budeš mít víc času než jeden život zde na Zemi. S křesťanstvím to ale nemá mnoho společného - křesťanství učí, že dochází ke spasení, snad by to šlo říct, že jistou dokonalost dostaneš darem, pokud jsi ochotný plnit jisté cíle menší... (Zde by šlo snad i říct: Jít po cestě ke spasení/dané dokonalosti. Musíš ale jít přes jisté mety - jako v Baseballu - ne mety/malé cíle obcházet).
Jsou tedy i jiné cíle (relativně malé) :-) - stát se lepším.

Zde bohužel nejsem asi ten správný člověk, který by ti mohl dát přesné odpovědi dle konkrétních učení. Nejsem dostatečně znalý a už spíše píšu intuitivně. Každopádně láska je cíl, který dává cestu, na které objevíš všechny "dary".
Bernard

#113 Příspěvek od Bernard »

Jaképak ohlížení. Mně je třeba sympatické, že tento pán se i na sklonku života dívá vpřed. http://www.rodinaonline.cz/archiv/2003/07/slavik.htm
BOBOBO

#114 Příspěvek od BOBOBO »

Tak nějak mi již není dvacet, párkrát jsem si dal do čumáku sám, párkrát si přiložili cizí. A nějak jsem dospěl k tomu, že jsem si zakázal soudit lidi. Nějak se musím srovnat s příchozími ději. Občas popřemýšlím o důvodu počínání jak svého, tak cizího.
Víš Čuste, z Tvého vyjádření - křesťanská víra mi byla sdělena s morálkou a všemi hodnotami - jsou pro mne jen dva výstupy. Pokud ho míníš takto, nás ostatní jsi z debat odstřelil, pokud, jak Ty píšeš, tímto popichuješ, ASI nebudeš dobrým člověkem. Ale to je mi jedno nakonec v cokoliv věří zde přicházející, stejně, ne regiliozně potrefení, a přemýšlející se neurazí.
Už jen terminologii si dle debaty nevykládají účastníci stejně. Než tato hlásání, je pro mne důležitější, kdo jak naloží se svým reálným přístupem k okolí, k sobě, k rodině. Jediným zásahem, který jsem si dovolil udělat, byl zákaz navštěvování katechismu našim dětem. Dítka jsou listem nepopsaným a věří. Tady je právě nebezpečí, a to slovo myslím vážně, že bude osobnost směrována tam, kam by "přirozeným" vývojem nešla. Jasně jsem dětem řekl , že po 15tém roce ať si věří, čemu budou chtít, a nebudu jim do rozhodování vstupovat. Myslím, že pro podstatné se nedáme do řešení stáří pro vstup do ideologie, i když vnitřní.
Cust

#115 Příspěvek od Cust »

K dětem? Já nevěřím, že jsou "tabula rasa" a taky nevěřím, že je jako čisté do patnácti udržíš. Výchovu nějakou praktikovat musíš, jinak z nich lidi nevyrostou. A něco jim zakazvat? - to je raději poučím - člověk pak bude vědět co si má vybrat. Když bude čistý a nebude mít informace, jaký má výběr?

A že jsem špatný člověk? Možná... Je to tvůj soud - nenamítám. Nicméně tím jsem nikoho nepopichoval a ani z debaty nedstřelil - to bylo jen holé konstatování faktu...

PS: Psal jsem o pošťouchnutí, nikoli o popichování...
Zmije

#116 Příspěvek od Zmije »

Moc se v té diskusi neorientuju. Ale zajímavé je že islaám je o 600 let mladší a zdá se, že se nachází v podobné fázi jako křesťanství ve 14. stol. (hodně násilí) Myslíte že to má nějakou souvislost s průběhem vývoje náboženství obecně? A ještě by mě zajímalo jaký je rozdíl mezi vírou a motivací, z diskuse mi příde, že je to dost podobné. Tak např: studuji školu, protože věřím(potažmo mám motivaci), že jako študovaný budu mít vyšší plat, a ten zase chci mít, protože věřím, že s vyšším platem budu spokojenější. Jenomže leckterý šikovný řemeslník si vydělá víc než průměrný Ing, a leckterý chudý člověk je spokojenější než bohatý, protože bohatsví=starosti o něj.
Jeden zajímavý text http://online.bible21.cz/bible.php?kniha=kazatel jsem použil při ladění komunikace mezi atmegou a pc a řekl bych, že se velmi hodil. Zajímal by mě názor ostatních, zda by mohl být vhodný i při jiných příležitostech.
Cust

#117 Příspěvek od Cust »

ad násilí) Myslím, že to nejde zjednodušit tím, že k tomu připíšeme, že za to může náboženství. Pokud za to může i něco jiného, tak se ptám: Jsme opradu před něma?
ad víra a motiace) K pochopení slov bych doporučil knihy:
Motivace lidského chování od profesora Milana Nakonečného a
Co je bez chvění, není pevné od profesora Tomáše Halíka
ad kazatel) moudrému pomůže i nečekané :lol:
Zmije

#118 Příspěvek od Zmije »

Cust píše:ad násilí)Pokud za to může i něco jiného, tak se ptám: Jsme opradu před něma?

Já si myslím, že jo, protože od doby vzniku islámu (cca 622) do současnosti nebyl islám nikdy tolik tolerantní vůči ostatním náboženstvím, názorům a postujům jako je křesťanství v současnosti a za nasilí podle mě může náboženství, protože to v Koránů prostě je napsaný a antentátnící do toho jdou s posvátnými texty v tlamě za podpory některých duchovních, nepříde ti to podobné s něčí historií?
Cust

#119 Příspěvek od Cust »

To je závěr učiněný "kruhem"...
Přijde mi to lidské (bohužel). Nicméně, i v koránu zůstává vrah vrahem!
Kromtoho, Bůh křesťanský, muslimský a židovský jeden a tentýž je!
Zmije

#120 Příspěvek od Zmije »

Kde mám jaký kruh? Jestli někde mám kruh, pak tohle: "vrah vrahem" má tak malý poloměr, že se na něm neotočí ani uklízecí stroj (a že se umí otočit na zatraceně malým poloměru). Krom toho v případě svaté války nejde snad o vraždu ne? To by potom mezi vojáky a policisty byla hromada vrahů.
Že je jediný Bůh je velké štěstí, kdyby se k tomu všemu měli prát tři Bohové, to by musela být ve Světě hodně velká díra.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“