Rozšírenie PC o tretí HDD (šuflík)

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jogo

#106 Příspěvek od jogo »

Nj.. súvislosť rozdielnych sústav ma napadla, len na hexa som to až nedotiahol.. Skúsim si teda takto otestovať aj iné disky.
Veľmi pekne ďakujem za upozornenia a vysvetlenia, HDD mal byť na prípadné zálohy, ale nechám si ho aj tak zatiaľ, do nepriateľa by sme vraj chlebom mali, nie diskom :D
Pre istotu sa zaopýtam, iná "oprava", okrem formátu, do úvahy neprichádza? (regenerátorom atď, čo teraz v inom vlákne prebiehalo, to je o inom?)
jogo

#107 Příspěvek od jogo »

Oprava disku teda zrejme do úvahy neprichádza..

Mechaniku DVD-R som už vyhodil a nahradil ju druhým šuplíkom - pod ventilátor. Ventilátor je tak medzi šuplíkmi - od spodného šupla voľne odsáva a do vrchného tlačí. Teplota vrchného disku sa samozrejme nasávaním teplejšieho vzduchu mierne zvýšila.
Teploty "CrystalDiskInfo-po štarte/CrystalDiskInfo-hodnota RAW-bežná prevádza(Opera)/skutočnosť-digichina teplomer(čidlo pripevnené o čelnú stranu HDD)": vrchný SystemDisc 21/37/39 a spodný DataDisc 46/55/35.

---

Rád by som sa poradil k vetraniu skrine:

Po skúsenosti s použitím 120mm/12V ventilátora - pripojený na 5V, napadlo ma takto bezhlučne a stále dostatočne výkonne dotláčať cez filter do PC skrine vzduch a urobiť v ňom tak "bezprašnú zónu". Nevýhody tej prašnej sú známe.

Výmena vzduchu v mojej PC skrini teraz vyzerá asi takto:
Skriňa má:
FAN na UPC
FAN na graf. karte
FAN 80mm v zdroji - odsávajúci vzduch zo skrine von.
Ďalej má vzadu pod zdrojom nad sebou dve vetracie mriežky pre 80mm ventilátory, a dole už len záslepky pre nevyužité sloty v MB. V podstate myslím že skoro všetok vzduch vyfukovaný zdrojom je nasávaný tesne pod ním už uvedenými vetracími mriežkami, takže prepokladám v zad. časti skrine vzniká akýsi vzduchový skrat a prúdenie vzduchu v zbytku skrine bude asi minimálny.

Ako optimálne riešenie by som videl osadenie ventilátora na odnímateľnom bočnom kryte skrinky, v dolnej časti, a v jeho prednej polovici, čo je niekde dole pod zadnou časťou DVD mechaniky a HDdiskov.
Pred ventilátor, z vonkajšej strany skrine, by som, napr. prelepením maliarskou páskou, pripevnil tenkú filtračnú vložku, niečo ako tenký molitan, ale poréznejšie.

V princípe by ventilátor tlačil do skrine určité množstvo čistého vzduchu, ktorý by bol vďaka jeho bočnému umiestneniu vhodne rozmietaný po skrini. Vysávací ventilátor by tento objem vzduchu prijal a zbytok (nedostatok, alebo prebytok), by bol kompenzovaný zadnými vetracími mriežkami, čím by sa ešte viac rozšírilo prúdenie vzduchu vo vnútri skrine.

Využívam toto vlákno, pretože už sú v ňom už nejaké fotky skrinky.
Skôr než urobím do skrine veľkú dieru, chcel som sa podeliť a zaujímal by ma názor na to, prípadne skúsenosť s čistením vzduchu do PC, atď., ďakujem.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“