Nj.. súvislosť rozdielnych sústav ma napadla, len na hexa som to až nedotiahol.. Skúsim si teda takto otestovať aj iné disky.
Veľmi pekne ďakujem za upozornenia a vysvetlenia, HDD mal byť na prípadné zálohy, ale nechám si ho aj tak zatiaľ, do nepriateľa by sme vraj chlebom mali, nie diskom Pre istotu sa zaopýtam, iná "oprava", okrem formátu, do úvahy neprichádza? (regenerátorom atď, čo teraz v inom vlákne prebiehalo, to je o inom?)
Mechaniku DVD-R som už vyhodil a nahradil ju druhým šuplíkom - pod ventilátor. Ventilátor je tak medzi šuplíkmi - od spodného šupla voľne odsáva a do vrchného tlačí. Teplota vrchného disku sa samozrejme nasávaním teplejšieho vzduchu mierne zvýšila.
Teploty "CrystalDiskInfo-po štarte/CrystalDiskInfo-hodnota RAW-bežná prevádza(Opera)/skutočnosť-digichina teplomer(čidlo pripevnené o čelnú stranu HDD)": vrchný SystemDisc 21/37/39 a spodný DataDisc 46/55/35.
---
Rád by som sa poradil k vetraniu skrine:
Po skúsenosti s použitím 120mm/12V ventilátora - pripojený na 5V, napadlo ma takto bezhlučne a stále dostatočne výkonne dotláčať cez filter do PC skrine vzduch a urobiť v ňom tak "bezprašnú zónu". Nevýhody tej prašnej sú známe.
Výmena vzduchu v mojej PC skrini teraz vyzerá asi takto:
Skriňa má:
FAN na UPC
FAN na graf. karte
FAN 80mm v zdroji - odsávajúci vzduch zo skrine von.
Ďalej má vzadu pod zdrojom nad sebou dve vetracie mriežky pre 80mm ventilátory, a dole už len záslepky pre nevyužité sloty v MB. V podstate myslím že skoro všetok vzduch vyfukovaný zdrojom je nasávaný tesne pod ním už uvedenými vetracími mriežkami, takže prepokladám v zad. časti skrine vzniká akýsi vzduchový skrat a prúdenie vzduchu v zbytku skrine bude asi minimálny.
Ako optimálne riešenie by som videl osadenie ventilátora na odnímateľnom bočnom kryte skrinky, v dolnej časti, a v jeho prednej polovici, čo je niekde dole pod zadnou časťou DVD mechaniky a HDdiskov.
Pred ventilátor, z vonkajšej strany skrine, by som, napr. prelepením maliarskou páskou, pripevnil tenkú filtračnú vložku, niečo ako tenký molitan, ale poréznejšie.
V princípe by ventilátor tlačil do skrine určité množstvo čistého vzduchu, ktorý by bol vďaka jeho bočnému umiestneniu vhodne rozmietaný po skrini. Vysávací ventilátor by tento objem vzduchu prijal a zbytok (nedostatok, alebo prebytok), by bol kompenzovaný zadnými vetracími mriežkami, čím by sa ešte viac rozšírilo prúdenie vzduchu vo vnútri skrine.
Využívam toto vlákno, pretože už sú v ňom už nejaké fotky skrinky.
Skôr než urobím do skrine veľkú dieru, chcel som sa podeliť a zaujímal by ma názor na to, prípadne skúsenosť s čistením vzduchu do PC, atď., ďakujem.