sinclair píše:Vše podstatné už bylo napsáno. Blablabla bude možná chtít mít poslední slovo, ale myslím, že už je dostatečně "zhnusen", že jsme mu jako osli neodkývali, co odkývat chtěl
I nad obyčejným přepínáním Y/D u některých rejžových motorů se dá nějakou tu hodinku maturovat. Aby se pak přišlo na to, že to vlastně na naší síti a jejím druhu ani nejde.
Externí měnič, zvlášť např. v prostředí truhláren /odtahy neodtahy/ je imho nebetyčná pitomost a nedivím se, že to i přes komplikace mnozí nedoporučují.
I ta hoblovka/protahovačka se do 5,5kW u motoru 1480-1min zvládnout dá, i bez měniče a na daném jističi.
Podívej se. Půlka lidí mi tu říká, že to spustím přeníačem Y-D, část říká, že by šla do měniče a v Číně mi lidé, co mají desítky motorů pod rukama denně, říkají, že jedině menič. Třeba jsou neschopní idioti, nevím. Nedělám si iluze o kvalitě čínského elektro-vzdělání a praxe. A třeba ty jsi genius, který dokonale spočítal, že právě tento stroj, jehož typ zde není obvyklý, půjde hravě spustit přepínačem Y-D, a máš pravdu. A já si můžu vybrat jen jedno nebo druhé, nechat odborníka to zapojit a když se mi to posere, použiju druhý způsob. Nebezpečí se nebojím proto, že mám z takových strojů strach, stojím u nich jako přibitý a jakmile něco je mimo normál, okamžitě je vypínám. Po několika letech spolehlivého provozu toho dříve zmíněného 220V stroje si dovolím od něj občas na cca 5 vteřin odskočit.