Seat Ibiza 1. 4 16V 55 kW - problém z volnoběhem

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#121 Příspěvek od cputakt »

Už od šade 120 je u nasavaného vzduchu do vzduchového filtru klapka s termostatem která za studena pouští do sání vzduch od výfukového kolena.Já mám klapku a filtr přímo ve vrchním krytu motoru a když jsem to rozebral tak jsem zjistil že ta plastová klapka je teplem vypálená a ulomil se mi zobáček do kterého se opíral ten termostat a klapka v zimě byla zavřená a proto při rozjezdu ze studeným motorem auto cukalo tak na to mrkni i když teď už je tepleji,mám ibu 1,4 16V 74kw
tatramacek

#122 Příspěvek od tatramacek »

Dekuju moc. Ukazala by to diagnostika ? Muzes mi to misto,ktere mas na mysli vyfotit ? Jaky mas prumer na 100km s tinto motorem ? Diky
Audaces fortuna iuvat
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#123 Příspěvek od cputakt »

Diagnostika nic neukáže není žádná vada prostě se nasává studený vzduch tak se motor zahlcuje.nevím jaký ty máš vzduchový filtr a vedení ale hledej výfukové koleno je za chladičem na něm mám plech s otvorem a na to mám nasazený vzduchový filtr.Klapa je přímo ve filtru musíš ho celý rozšroubovat aby jsi se dostal dovnitř.Auto žere i cikány kolem cesty aby to nějak jelo proto to mám na LPG, není problém jezdit za 8-10 litrů na LPG jezdím dlouhodobě kolem 9L ale nebojím se na to šlápnout,benzín jsem neměřil nejezdím na něho dlouhodobě.
mám takový filtr (není to má fotka) http://images39.fotosik.pl/1017/aaae3f098fed3a46.jpg

Tady je fotka zespodu naproti toho otvoru uvnitř je ten termostat a klapka http://img3.sprzedajemy.pl/540x405_obud ... 595068.jpg
tatramacek

#124 Příspěvek od tatramacek »

Airbox mam stejny. Rozeberu to a aspon zkontroluju vzduchovej filtr... Takze ta klapka je soucasti toho airboxu ? Z kama ses ?
Audaces fortuna iuvat
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#125 Příspěvek od cputakt »

Ano rozšroubuješ větší část kde je filtr a potom tu druhou část tam je volně uložená klapka a termostat.Ten by se měl v nízkých teplotách stáhnout a při vyšších roztáhnout nebo naopak už si to nepamatuji.
Jsem ze severní Moravy Orlová.
tatramacek

#126 Příspěvek od tatramacek »

Diky. Mrknu na to.. I ldyz je fakt,ze sem tam nic takoveho pri vymene filtru nevidel.. Dam vedet
Audaces fortuna iuvat
jiriS
Kontaktovat uživatele:

#127 Příspěvek od jiriS »

U starších typů se podobně projevovaly prasklý hadice, vše, co souviselo nějak se vzduchem. Syn je musel všechny zkontrolovat a projít, dost jich vyměnil, než bylo auto OK. Ale jednalo se o starší typ motorů, 4-bod vstřikování, myslím Jetronic. Musel je všechny odpjit a prohlédnout, po výměně bylo auto OK. Samozřejmě čidla a klapky a sondy musí být taky v pořádku.
tatramacek

#128 Příspěvek od tatramacek »

Dekuji vsem za pomoc. Nejspise to bylo benzinem. Zmenill sem cerpaci stanici a auto je za studena klidne a ok.
Audaces fortuna iuvat
tatramacek

#129 Příspěvek od tatramacek »

cputakt píše:Diagnostika nic neukáže není žádná vada prostě se nasává studený vzduch tak se motor zahlcuje.nevím jaký ty máš vzduchový filtr a vedení ale hledej výfukové koleno je za chladičem na něm mám plech s otvorem a na to mám nasazený vzduchový filtr.Klapa je přímo ve filtru musíš ho celý rozšroubovat aby jsi se dostal dovnitř.Auto žere i cikány kolem cesty aby to nějak jelo proto to mám na LPG, není problém jezdit za 8-10 litrů na LPG jezdím dlouhodobě kolem 9L ale nebojím se na to šlápnout,benzín jsem neměřil nejezdím na něho dlouhodobě.
mám takový filtr (není to má fotka) http://images39.fotosik.pl/1017/aaae3f098fed3a46.jpg

Tady je fotka zespodu naproti toho otvoru uvnitř je ten termostat a klapka http://img3.sprzedajemy.pl/540x405_obud ... 595068.jpg

Čawec,dnes jsem se pustil do rozebrání airboxu... Vzduchový filtr je čistej,rozebral sem i tu klapku,termostat je v pořádku i s pružinou,klapka je funkční. Jen sem trošku namazal WDčkem ten pístek termostatu včetně uložení klapky a očistil její těsnění jarovou vodou... Klapka je v pořádku.. Mechanik,ke kterému jezdím mi řek,že by to mohlo být i lambdou - možná je vadné žhavící vlákno a trvá jí,než se vyhřeje - lambdy jsou dělané před cca 60 000 km - jsou měněny obě - původní vydrželi 100 000 km. Cukání za studena neustalo - i po změně čerpací stanice.. - rozjedu se,dám trochu plynu,auto se jakoby dusí a cca po 10 sec. letí klasicky do otáček a poté s ním není už žádný problém. Jak jsem psal,za tepla není vůbec problém... Další měsíc jdu na diagnostiku abych věděl,na co se mám zaměřit.. Napadly mne i zapalovací moduly svíček,ale to by se projevovalo i za tepla...
Přikládám foto klapky
Přílohy
2014-06-23 10.37.54.jpg
(117.93 KiB) Staženo 51 x
Audaces fortuna iuvat
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#130 Příspěvek od cputakt »

Tak ta klapa je v pohodě,to cuknutí mám taky.Když nastartuji a hned se rozjíždím a přidám plyn tak prostě kopne jako by se zahltilo potom už to jede.Můžeš zkusit sundat filtr nastartovat studené auto a přidat plyn uslyšíš zasičení auto jako by se na chvíli zadusilo je to možná i tím elektrickým plynovým pedálem je tam velká prodleva.Zkus nastatrovat a rychle sešlápni plyn a hned ho pusť auto neudělá skoro nic,je na to taková krabička na urychlení reakce plynového pedálu ale stojí to kolem 5TKč a na to se můžu vykašlat.Kolega to měl a byl z toho nadšený připadalo mu jako by byl motor načipovaný ale jen se zrychlí ta reakce na plyn to je vše.
tatramacek

#131 Příspěvek od tatramacek »

Ta prodleva je silena pozoruji to i sam na otcove Mazde ktera ktera reaguje na plyn daleko citliveji a rychleji... Svicky jsou delane. Palivovy filtr ma nalitano cca 30 000km.. Diagn to rozhodne. Ale stve mne to. Auto musim mit ve stoprocentnim stavu.. Aby na nej byl spoleh... To zasyceni znamena co ? Vim co myslis. Dela mi to taky. Jen nevim co a proc
Audaces fortuna iuvat
EKKAR

#132 Příspěvek od EKKAR »

Je to v softwaru uměle nastavenou prodlevou - klapa se pohybuje s uměle nastaveným zpožděním proti pohybu pedálu. Zpoždění se dá odstranit - pokud je mechoš na úrovni a umí zasáhnout do SW, tak to zpoždění najde a buď ho zmenší, nebo úplně odstraní. Dá se říct, že to je "něco jako čiptuning" - uměle zavedený nežádoucí projevy motoru, který nadiktovali ekohajzlové (důvodem je podle nich to, že plynulejší pohyb klapy = menší kolísání bohatosti směsi během provozu způsobuje údajně menší emise).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#133 Příspěvek od cputakt »

Zasyčí ti škrtící klapa prostě se později otevře,motor chce nasát vzduch ale klapa je ještě přivřená.Změnit nastavení v ŘJ to by pomohlo ale co a jak změnit to je problém,diagnostiku mám tam žádnou chybu nenajdeš podle softu to je takto vpořádku.
EKKAR

#134 Příspěvek od EKKAR »

Říkám, to musí učunit někdo, kdo dělá chiptuning, je to v oblasti, na kterou se běžným přístupem přes diagnostiku nedostaneš, musí se přeflashovat soft v paměti ŘJ...

Jenže pak přijedeš do service, tam auto napíchnou na VAG/VAS, ten je přes internet spojenej s domovskou fabrikou, diagnostika zjistí že soft není shodnej s verzí kterou tam podle výrobce máš mít a aniž by se tebe jako majitele kdokoliv na něco ptal, diagnostika vypíše výzvu k potvrzení "updatování SW v ŘJ motoru" - mechoš to odklikne a soft se přeflashuje zase zpátky na tovární variantu s tím zku.rveným zpožděním... A takhle dopadne každej, kdo si nechá udělat chiptuning - a nezakáže v servisu sahat na SW motoru!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tatramacek

#135 Příspěvek od tatramacek »

Audaces fortuna iuvat
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“