regulovatelny zdroj nn s tranzistorami
Moderátor: Moderátoři
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Takze ostavam pri tyristorovom zapojeni zatial sa najviac osvedcilo. Akurat skusim do neho integrovat nejak to prudove obmedzenie, co je pouzite v tom zdroji v elektore, uvidime co sa podari.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
A k tej prudovej ochrane, vyuzijem tu cast obvodu co navrhol Dolfig, a na vystup pouzijem rozopinacie rele. Cize ked prekroci odber nastaveny prud, tyristor mi rozopne rele a je vybavene.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
-
zdenoeddie666
Na tom prvom obrazku je zjednodusene zapojenie, tranzistor BF872 mi zopne ked hlavnou vetvou tecie prud vacsi ako 110mA (takto som to nastavil trimrom 3k3). Na usmernenie by som pouzil KT120A (su to nejake tyristory pre rozklad v TV, ale ine uz nemam, tak snad budu dobre), a tie by som riadil obvodom oznacenym ako krabicka ??? . Chcel by som to vyriesit tak, ze ked mi BF872 zopne, aby mi odpojilo tyristory, a tie ostali rozopnute az pokial ich znove nezopnem nejakym tlacidlom (podobne ako je to s tou indikaciou nadprudu pri KT505). Na to by som pouzil uz stavajuci obvod tej indikacie nadprudu, a zaintegroval to do tohto obvodu, alebo urobit dalsi samostany obvod (cervenou).
A este by som to riesil tak, ze pri odpojeni riadenia (a tym padom celej hlavnej vetvy), by sa mi podla povodnej schemy vyrusilo aj riadenie, a to prave nechcem kvoli tej indikacii, tak nemalo by vadit ak by som napajal riadenie spred tyristora, a do druhej polky sekundaru takisto zaradil diodu, aby pred tyristormi bolo rovnake napatie?
Na druhom obrazku je sucasny stav zapojenia (snad sa z toho da vyjst).
Dakujem
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
-
zdenoeddie666
Sendyx píše:Člověče, kdybys investoval do některého z těch našich zdrojů, už bys mohl budovat dál
mozno mas pravdu, ale to zase by som sa nic nenaucil a dostal sa k hotovej veci. takto sa aspon trochu vytrapim (a trochu aj Vas) a nieco mi to aspon da. Keby som chcel uz to davno vyriesim tym regulovanym oddelenym trafom co mam doma, ale nechcem, chcem sa hrabat v tomto