nevím jak u vás, ale u nás máme na bývalém pásmu MMDS WiFi !
Pokud vím, MMDS u nás běžela vždycky v pásmu 2100-2300MHz.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Zkusím se přiživit na tomto vlákně Chystám do svého nového obydlí rozvody pro příjem DVB-T. Schema zapojení je na obrázku.
Mám několik dotazů:
1. Jakou použít anténu? Potřebuji s uchycením na konci (výložník je namontovaný na stěně budovy), představoval bych si něco takového: http://www.ges.cz/cz/antena-logaro-GES0 ... listType=1 Máte někdo nějaký tip?
2. Není nějaké omezení při montáži antény DVB-T na stěnu budovy (odrazy, nižší citlivost apod.)?
3. Bude nutný zesilovač? Pozice příjmu je asi 40 km vzdušnou čarou od vysílače Pálava, přímá viditelnost.
4. Jestli ještě někoho něco napadne?
Díky moc
Se dvěma zásuvkami bych se koukal vyhnout použití stoupačkového rozvodu: zásuvky mají odbočný útlum zbytečně velký a většinu přijatého výkonu vytápíš zakončovacím odporem do okolí.
Průběžné zásuvky se dodávají s odbočným útlumem v rozsahu 8 až 16dB, koncovou musíš udělat vlastně také z průběžné, jen místo pokračujícího kabelu zapojit odpor 75Ω, aby se signál neodrážel zpět k anténě.
Tzv.koncová zásuvka -1dB se dává do hvězdicových rozvodů. Když ji použiješ na konci stoupačkového vedení, musí být trvale zatížená jmenovitou impedancí, aby se signál neodrážel po vedení zpět. Takový odraz (podle délky a typu koaxiálu) může digitální příjem zcela znemožnit a marně budeš hledat příčinu, proč po odpojení "zadní" televize přestala chodit i ta, co je blíž k anténě.
To je lepší hvězdicový rozvod, daleko častěji nepotřebuješ zesilovač, a to je podstatná výhoda:
použij běžný hybridní rozbočovač 1:1, kde máš ztrátu na každém vývodu jen 3,5 až 4dB, a ke každé koncové zásuvce (-1dB) natáhni samostatný kabel.
Mám takto čtyřnásobným rozbočovačem s F-konektory (průchozí útlum 7dB na každém výstupu, výr. Telux, ale na výrobci zase tolik nezáleží) roztaženou hvězdici po celém bytě a jede to.
Vzdáleností antény od stěny lze samozřejmě vylepšit, ale i zhoršit příjmové vlastnosti, pokud anténa nemá dobře potlačený zadní příjem a stěna dobře odráží signál (například armovaný panel). Jestli je za anténou jen perlinka s omítkou, pod ní 10 cm izolace a teprve za ní zdivo, už se odraz nijak výrazně neuplatní snad ani za deště.
Právě to vidíš na fotce: skrz izolaci jdou asi 16 cm vruty do 4 ks osmiček hmoždinek ve zdivu, jako konzole mi s výhodou posloužilo koupelnové madlo zakoupené v železářství. Anténa může být i ta logaritmicko-periodická, co tam chceš dát ty.
scorpion_cz, ok1hga: díky za tip, zkusím sehnat.
Hillovi taky děkuji za srozumitelnou porci praktických připomínek. Rozvod mám už hotový, předělávat na hybridní rozbočovač by bylo trochu nepraktické. Takže zkusím jít cestou zmíněné UZ.
Ještě jen trochu nakousnu tu třetí otázku- pojede to i bez zesilovače? V nynějším bydlišti mám trochu kombinovanější rozvod (4 televize, z historických důvodů kombinace rozbočovačů a odbočovačů, domovní zesilovač, předzesilovač v anténě), to vše proto, že původně jsem jel na DVB-T z Hádů (přes kopec). Nyní z Kojálu, bez přímé viditelnosti. Na novém místě mám výhodu přímé viditelnosti Pálavy, ale nemám zkušenosti, jak to reálně jede bez zesilovače (hlavně za zhoršených příjmových podmínkách).
Můžu samozřejmě napřed dát anténu, odzkoušet, pak kdyžtak přidat zesilovač, ale rád bych se něco dověděl už dopředu.
Díky moc
Ešte tu nebolo spomenuté, že z Borského Mikuláša vysiela na K51 multiplex obsahujúci TA3, Západoslov. TV, NOE a ešte jeden (tma). Kto ste v Slovensko - Juhomoravskom pohraničí, mohli by ste ho chytiť...
>>Michal22: to ti odtud neodhadnu, dokud nevyzkoušíš, nedovíš se to. Samozřejmě jde to změřit a anténu (a v případě nouze, co se dá dělat, i hen ten zesilovač) volit podle výsledku měření. Podmínky na Brněnsku má dobře zmáknuté například RadekB, případně zná někoho, kdo zná někoho, kdo to zná v místě přímo u vás.
Zkus ho.
Je to pravda, niektrori ludia o tom ani nevedia ze to ide a dokonca sa cuduju, ked im poviem, ze je mozne chytat aj na stare anteny... Vacsina ludi si mysli ze na "analogove" anteny nic nechytia a vsetci veselo kupuju satelity Masirovanie mozgov a reklamy robia svoje co uz...
je to velmi zajímavé počtení. V mém bydlišti(Volyně) jsou dosti špatné příjmové podmínky, přistěhoval jsem se před rokem a dosud jsem neměl čas se na to podívat. Anténáři sem ani nechtějí jezdit, prý je to zbytečné a nabízejí ihned, že namontují satelit. Nezdá se mi to, protože by mělo být snad pokrytí signálem po celé republice a Volyně zase taková díra není.
Poblíž je, dle mých chabých informací vysílač KLEŤ, který je vzdálen vzdušnou čarou cca 40km, pravda v kopcovitém terénu.
Tudíž by mě zajímalo, kde zjistit, na kterých kanálech se vysílá a není-li dostupný jiný vysílač v okolí. Nevím kde to zjistit.
Přece když byl jen analog tak by lidé tady byli bez televize a podle toho jak jsem se ptal sousedů příjem tady dříve byl. Všichni ovšem tvrdí, že příchodem digitálu se situace rapidně zhoršila.
Tudíž jsem postaven před problém, satelit však zatím kupovat nebudu.
Může prosím někdo poradit, kde získat potřebné informace, případně jak toto řešit