Co nebrat z Hadexu ?
Moderátor: Moderátoři
Já si zrovna hraji s tím měřidlem JY-80. Vyrobil jsem složený předřadník a teď se piplám s drátovými sekcemi složeného bočníku. Čím dál víc se mi ten budoucí multimetr líbí.
Také dnes dorazil ten desetiotáčkový potenciometr podle reklamace, už čeká na stole a chce do BK127.
Teď mi došlo, o čem byla řeč: RNDr. Bohumil Sýkora tedy už není. Smutné. Kdysi mi daroval CD s testovacími nahrávkami. Pak jsme s panem prof. Syrovým na HAMU ty nahrávky poslouchali na mých reproboxech a dozvěděl jsem se, že ukázka zpěvu je od jeho dcery. Jak je ten svět malý.
GP jsem přechválil. Ta stará po chvilce provozu v měřicím přístroji odešla. Ale aspoň není vyteklá. Ještě jsem vytáhl z posledního nepoužívaného multimetru originální zinkouhlíkovou MIRAGE, expirace 9-2017. Také je na odchodu, napětí klesá, ale ne tak prudce. Elektrolyt z ní nevytéká.
Takže shrnu, že tristním propadákem jsou dvě před expirací vyteklé alkalické Tinko. Všechny ostatní zmíněné jsou staré zinkouhlíkové oproti očekávání nevyteklé, jinak celkově přiměřené.
Také jsem uvažoval o té krabici devítivoltovek Tinko, jak jsem zmínil. Kdyby tenkrát byla skladem, došlo by k tomu. Pak už jsem si to rozmýšlel. Možná to ani není tak neekologické, je to jen zinek a uhlík. Jen si neumím představit, že bych si jednou za rok vzpomněl koupit tu krabici a vše povyměňovat.
Pro mne zatím vychází nejlépe alkalické Tesco. Jen jsem tam dlouho nebyl a neznám situaci.
Ať víme, jestli na 30 V potřebuje vnější předřadník, nebo ho má vestavěný uvnitř. V tom případě by se totiž totiž zatlumit jakkoli malým odporem bočníku nedal, elektrolytem jen změníš tvar napěťového skoku.
A nemusíš se s tím zase tak párat, jako já s těmi indikátory tady.
Například teplotní závislost odporu systému: dlouhodobý průtok jmenovitého proudu cívkou systému ji může o něco ohřát, přece jen je vinutá hodně natěsno drátkem, jehož průřez se počítá na jednotky tisícin mm², na jeho odporu se nějaký výkon změní v teplo a odvádí se špatně. Když stoupne teplota vinutí o 10°C, zvětší se odpor systému o 4 %. Při napájení měřidla z tvrdého zdroje, tedy konstantním napětím, bude výchylka klesat.
Deprèz ukazuje proud, proto také v těch fotkách uvádím proudy a ne napětí.
Samozřejmě, když bude ručka v pohybu, klesne průměrná výkonová ztráta na cívce, méně se ohřeje, navrch pohybem bude o něco líp chlazená a chyba se zmenší. Proto je lepší napájet VU-metr ze zdroje konstantního proudu, nemusí přitom být i s usměrňovačem zapojený zrovna do smyčky zpětné vazby zesilovače, stačí i předřadník o odporu nejméně 5krát vyšším, než je odpor systému. I to je důvod, proč i systém indikátoru, nejen VU-metru, má vinutí na hliníkovém rámečku, který zajišťuje určité tlumení, a nespoléhá se na vnější tlumení bočníkem.
Ovšem s tou přesností to není nijak kritické, přinejmenším pro potřeby magnetického záznamu (pro A/D převodník je lepší hlídat špičkovou úroveň, což lze snadněji zajistit elektronicky, bez mechanického měřidla). Ta 4 %, o které bude ručka po minutě dvou ukazovat méně, znamenají rozdíl úrovně jen -0,35 dB, což v záznamu z pásku neuslyšíš: zkreslení se nezhorší snad ani měřitelně, natož, aby bylo slyšet.
A ještě jde o to, jak ten měřák chceš používat: jestli jako záznamový indikátor s charakteristikou blížící se špičkové, který bude vyhovovat maximálnímu vybuzení magnetického záznamu, nebo VU-metr zobrazující přibližnou hlasitost, což je dobré pro mixáž, prolínání a vyvážení kanálů (s integrační dobou nad 0,5 s pro náběh i odběh).
Mimochodem - i voltmetry pro provozní a ještě přesnější měření mají teplotně kompenzovaný předřadník, od určitého poměru Rp/Ri výše přestává být teplotní změna odporu systému zajímavá (zde Rp je odpor předřadníku a Ri je vnitřní odpor systému), naopak u ampérmetrů s bočníkem se volí teplotní závislost odporu bočníku tak, aby úbytek na něm vždy měřidlem protlačil přesný proud, přitom se bere ohled i na to, že bočník se ohřívá jinak, často je jinde a jinak chlazený, než měřidlo. Nebo se to obejde časovým omezením, jak dlouho smí být ampérmetr zapojený v obvodu.
Lojza1 píše:Jako ty ostatní z Hadexu, které už znám, má 99 % napětí na předřadníku a nemá teplotní kompenzaci....
V takovém případě ten systém ani zkratem zvenčí nezatlumíš, je tam ten předřadník. Když místo předřadníku dáš do série s 200 Ω systémem jen 70 Ω předřadník, už při napájení ze zdroje s malým vnitřním odporem bude zvětšené tlumení asi patrné, ale zase nijak oslnivé to nebude.
To všechno je na samostatný studijní obor.
Nelineární měřidla JL-40 jsou tlumitelná tak slabě, že hodnota elytu není úplně kritická. Prostě se to jen podstatně zlepší. U lineárnějšího JY-80 z voltmetru 30 V se lze správnou hodnotou elytu strefit na výslednou polohu bez překmitu nebo doběhu. Pokud se nepřipojí předřadník s velkým odporem, ale bočník, je to jak jsem psal. Ta teplotní kompenzace termistorem vzdaluje systém s jeho elytem od bočníku. Proto další správně vybraný elyt přímo na bočníku spolu s odporem teplotní kompenzace zvyšují řád filtru a dynamický děj lze dost zlepšit, aby se při plném rozsahu ručka nemlátila o dorazy a ani nebyla lenivá.
S mědí jsem se spletl. Pamatoval jsem si, že má na 100 ℃ odpor o 40 % větší, ale ono to je oproti nule, ne pokojové teplotě. Nebyl jsem si jistý, riskl jsem to a nevyšlo to. Takže jen +0,392 %/K, jak jsem teď i pro jistotu vygoogloval. Mám to měřidlo trochu překompenzované. Díky za tu mimoděk uvedenou hodnotu. Trochu to své řešení upravím. Pro rozsah 300 mV pak bude větší rezerva a s tím termistorem se teplotní rozsah kompenzace rozšíří nahoru (s odporem nominálně 91R paralelně k termistoru nominálně 150R, B = 3550 K mi vychází kompenzace teoreticky ±0,3 % v rozsahu 0 - 60 ℃, výsledný odpor 256 Ω a pro plnou výchylku 285 mV), pokud by si někdo chtěl s tím voltmetrem hrát podobně jako já a oprávněně by se bál jeho nahodile slabší citlivosti.
samec: To vypadá jako dobrá poznámka, jen by pak neseděla nula. Ohřev vinutí měřidla při příkonu hodně pod miliwatt se asi neprojeví viditelně. Není chyba někde úplně jinde?