kokun[size=75] předevčírem[/size] píše:Od dešťů uplynul teprve týden, ale už mě to tahá do lesa - zítra už vyrazím na obhlídku

A včera jsem skutečně vyrazil. Výsledek ale přesně odpovídal tomuto článku:
Češi se po deštích těšili na houbové žně. Lesy jsou prázdné a skrývají navíc nebezpečíČesko má sice za sebou intenzivní deště, že by napomohly růstu hub se ale říct nedá. V českých lesích totiž i po několikadenních vydatných srážkách příliš velká nadílka není. Houbaření navíc komplikuje zákaz vstupu do lesů, který na mnoha místech stále platí.
Na podzim zpravidla vrcholí houbařská sezóna, v lesích to tak ale aktuálně příliš nevypadá. I přes nedávné vydatné deště, které minulý týden způsobily na řadě míst v Česku velké záplavy, se houbařská diskuzní fóra hemží příspěvky, kde si houbaři stěžují na malou nadílku.
...
A můj poznatek z průzkumu - rovněž velké NIC
Vydal jsem se do údolí, kde jsem byl (částečně) úspěšný už 30.8. - do "březin" (Říkat jim ale ještě dnes březiny? Když tam vidět stojící břízu se rovná téměř zázraku? A když jsem třeba i na 1 narazil, měla na sobě červenou značku - tedy zapomenutá při těžbě

).
Začal jsem v (tehdy) úspěšné bukovině - kromě asi dvou, či tří přestárlých holubinek - nic. Poté ve smrkovém úseku pouhá hrstka pýchavek. Když jsem pak přešel na protější svah (do "březin"), tak opět jen hrstka pýchavek - jinak zase nic (a to ani žádné prašivky)!
A co mě nejvíc zarazilo? Velké sucho - doufám, že pouze povrchové, protože po tolika deštích by snad vláha v zemi měla být. A po přejití do "březin" se začal zvedat nárazový vítr, který zapříčiňoval "spršky" žaludů (z dubů) na hlavu.
Njn - další z nepříznivých příčin "nerůstu" hub - kromě třeba velké periody teplot, kdy nad ránem klesají i pod 5°C a přes den vystoupají na 21÷24°C.
Blíží se příval hub. Již brzy mají být české lesy plné hřibůHoubařská sezóna v Česku je zatím podle mykologa Libora Hejla plná extrémů. Už brzy však přijde období, kdy budou lesy v části Česka plné hub, a to zejména oblíbených hřibů.
"Podhoubí je po dlouhém období sucha devastované, tak trvá déle, než začnou houby růst. Jindy to trvá deset až 14 dní po dešti, teď to může trvat tři týdny od dešťů, vyjde to tak, že první týden v říjnu by mohly," avizoval mykolog.
Lidé by pak měli vyrazit do jehličnatých lesů, většinou smrkových. "Měly by začít růst hřiby smrkové, které lidi mají nejradši, viděl jsem, že je nasazeno i hodně klouzků modřínových, hřibovité houby by ale měly růst teď na podzim," vysvětlil.
...
Njn - pokud k tomu (snad) i dojde, tak to už bude
říjen - a "ne 5, ale už 10 min. po dvanácté"
České houbaření zanikne. Budou u nás druhy typické pro Itálii, říká expertkaKlasický sběr hub, jak jsme na něj byli v Česku zvyklí, se už brzy může stát minulostí. Podzimní sezóna se posune na říjen a listopad a časem u nás porostou druhy typické spíše pro Apeninský poloostrov, upozorňuje mykoložka Tereza Tejkalová.
Nejen nezvyklý průběh jara a léta. Těch, kteří pochybují o klimatických změnách, ubývá a kromě přírody to má vliv i na řadu lidských činností. A na změny by se už měli začít připravovat i houbaři.
...
Klasickému houbaření na začátku září už definitivně odzvonilo?
S počasím teď zažíváme šílenou divočinu. Vysoké teploty často ukončují přívalové deště a to houbám samozřejmě nesvědčí. Vyhovují jim teploty maximálně do pětadvaceti stupňů, deště spíše trvalé. Když jsem byla malá a jezdila na dětské letní tábory třeba v průběhu srpna, často se stávalo, že hojně pršelo.
...