Už rostou...

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
lesana87

#1441 Příspěvek od lesana87 »

PavelFF píše:Zápašný žampión mi taky roste na zahrádce každý rok na stejném místě a řešil jsem stejné otázky. Asi nejjednodušší indikace je ono zežloutnutí po dloubnutí. Jako na fotce.
Aha, tak to ty moje žampiony jsou vzhledově dost jiné a takhle křiklavě nežloutnou, spíš okrově.
ransom

#1442 Příspěvek od ransom »

Fotka naprosto typická, vidíš i tu subtilnost - tenký dlouhý třeně s náznakem hlízy, tenký klobouky.
Plus ta vůně. Jedlé pečárky voní nádherně a lákavě. I ty tmavé šupinaté druhy.

PixelOrgy: Jé, korálovec. U nás nerostou. Možná jsem ho našel jednou v Pekle, ale už byl starý a skoro černý.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
lesana87

#1443 Příspěvek od lesana87 »

Tak jsem se tam šla podívat a zjistila jsem, že tu mám dva druhy, asi ty jedlý i ty jedovatý. Jedny prudce křiklavě žloutnou a druhý žloutnou jen tak trošku do okrova. Sebrala jsem párek těch, co vypadají jedle.
Přílohy
ampiky.JPG
ampiky.JPG
PixelOrgy

#1444 Příspěvek od PixelOrgy »

ransom píše:
PixelOrgy: Jé, korálovec. U nás nerostou. Možná jsem ho našel jednou v Pekle, ale už byl starý a skoro černý.
Tento je od Rudice
DukeNuke

#1445 Příspěvek od DukeNuke »

Tak jsem to dnes prubnul u křetínky. Mám pár ryzců, pýchavek, klouzků, několik malejch praváků. Všude plno zápašníků a muchomůrek. V lese jsem potkal víc houbařů, než lidí v hospodě.
DukeNuke

#1446 Příspěvek od DukeNuke »

lesana87 píše:Tak jsem se tam šla podívat a zjistila jsem, že tu mám dva druhy, asi ty jedlý i ty jedovatý. Jedny prudce křiklavě žloutnou a druhý žloutnou jen tak trošku do okrova. Sebrala jsem párek těch, co vypadají jedle.
Mělo by to jít poznat po čuchu. Zápašný smrdí po fenolu, ty jedlý žloutnoucí (třeba pečárka ovčí) po anýzu.
lesana87

#1447 Příspěvek od lesana87 »

Když já nevím, jak smrdí fenol a jak anýz. :( Mně přijde, že všechny ty žampiony, co mi tu rostou, voní po houbách. Asi je radši i nadále nechám zvířátkům.
p32

#1448 Příspěvek od p32 »

Správné rozhodnutí, když si nevíš rady, tak to raději vyhodit.
EKKAR

#1449 Příspěvek od EKKAR »

Tak všecky houby jsou v podstatě jedlý.
Největší problém v tom dělaj ty, u kterejch ta jedlost platí jen jednou za život ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#1450 Příspěvek od Mikras »

Zdravím,

dostal jsem pozdrav ze Šumavy a krom nějakých suchohříbků tam je hromada tohoto na obrázcích. Myslel jsem že by to mohl být Kovář, nebo Koloděj, ale na to je spodek klobouku moc dohněda. Na řezu to barvu prakticky nemění, vůně i chuť je výrazně až ostře houbová, ale neštípe. Pozná někdo o co jde?

Děkuji, Jirka
Přílohy
Houby2.jpg
Houby2.jpg
Houby1.jpg
Houby1.jpg
PavelFF

#1451 Příspěvek od PavelFF »

Nejspíš klouzek. Strakoš.
ransom

#1452 Příspěvek od ransom »

Strakoš. Dřív nazývaný Hřib strakoš, nověji se řadí mezi klouzky. Roste pod borovicemi. Kvalitativně něco na půl cesty mezi hřiby a klouzky. Vhodný spíš do octa, jinak nic moc.
Na Budějovicku se tradičně sbíraly právě k nakládání. Moje babička jim říkala Šafhajtle.
Na rozdíl od většiny klouzků se aspoň nemusí loupat.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
lesana87

#1453 Příspěvek od lesana87 »

Na budějicku se jim říká bezpráce. :)
sis2

#1454 Příspěvek od sis2 »

Aj kolem Štatlu rostou, ale praváci mají přednost.
Ten velkej měl 65 dkg a úplně zdravej - budou řízečky... :D
Přílohy
Photo3401.jpg
Photo3401.jpg
Photo3405.jpg
Photo3405.jpg
Naposledy upravil(a) sis2 dne 10 říj 2024, 16:46, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#1455 Příspěvek od EKKAR »

Tak strakoš je rozšířenej celorepublikově, ale tady fakt lidi chodí s košíkama převážně "bílejch" hřibů = Hřib smrkový "Boletus edulis". "Podhříbky" alias "pančáky" čili Hřib hnědý "Imleria badia" jsou jen maličký = do 3-4cm, viditelně teprve začínají růst. Kováři jsou tady tenhle podzim dost výjimečný, letos mám "na účtě" zatím jen 3 kousky. Ale obecně v lese moc hub neroste, je to dlouhým suchem v létě = nestačilo narůst podhoubí a "nabrat sílu k plození plodnic". Je málo holubinek i různejch muchomůrek, kterýma se jindy les úplně obsypával. Teda těch červenejch jsem už letos pár viděl, ale jindy jich bejvalo mnohem víc. Růžovky takřka nevidět, kozáka nebo křemenáče jsem letos ještě neviděl, lišek jen pár, klouzky a pýchavky taky v jednotkách kousků.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“