Aha, tak to ty moje žampiony jsou vzhledově dost jiné a takhle křiklavě nežloutnou, spíš okrově.PavelFF píše:Zápašný žampión mi taky roste na zahrádce každý rok na stejném místě a řešil jsem stejné otázky. Asi nejjednodušší indikace je ono zežloutnutí po dloubnutí. Jako na fotce.
Už rostou...
Moderátor: Moderátoři
Plus ta vůně. Jedlé pečárky voní nádherně a lákavě. I ty tmavé šupinaté druhy.
PixelOrgy: Jé, korálovec. U nás nerostou. Možná jsem ho našel jednou v Pekle, ale už byl starý a skoro černý.
Mělo by to jít poznat po čuchu. Zápašný smrdí po fenolu, ty jedlý žloutnoucí (třeba pečárka ovčí) po anýzu.lesana87 píše:Tak jsem se tam šla podívat a zjistila jsem, že tu mám dva druhy, asi ty jedlý i ty jedovatý. Jedny prudce křiklavě žloutnou a druhý žloutnou jen tak trošku do okrova. Sebrala jsem párek těch, co vypadají jedle.
dostal jsem pozdrav ze Šumavy a krom nějakých suchohříbků tam je hromada tohoto na obrázcích. Myslel jsem že by to mohl být Kovář, nebo Koloděj, ale na to je spodek klobouku moc dohněda. Na řezu to barvu prakticky nemění, vůně i chuť je výrazně až ostře houbová, ale neštípe. Pozná někdo o co jde?
Děkuji, Jirka
Na Budějovicku se tradičně sbíraly právě k nakládání. Moje babička jim říkala Šafhajtle.
Na rozdíl od většiny klouzků se aspoň nemusí loupat.
A kutilmile - nelituju tě