Už rostou...

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
MiraSt

#1456 Příspěvek od MiraSt »

No vidíte jak jsem rozšířenej! Tak ať vám nezpůsobím nějaké zažívací problemy. :lol: Zdraví vás MiraSt(rakoš).
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Killroy
Moderátor

#1457 Příspěvek od Killroy »

U nás hlavně hřiby praváky, plný koše. Červivost je nulová. Potom tyhle krásný strakoše, pár kozáků, hřib hnědý (suchohřib) ve velkým množství a taky pravý klouzky, ty hnědý. Lišek málo a křemenáče náhodně. Za to bedel je všude plno a skoro nikdo je nesbírá. Anebo je nelze vysbírat.
kokun

#1458 Příspěvek od kokun »

Zdravím všechny houbaře.
Už přes týden jsem tu nebyl, nestíhám, (nejen) houbařím - taky kopu 2. brambory; ...
I když ve dvou ("mých") lokalitách je to jak po "čobolácké rojnici", tak přesto s prázdnou domů nejezdím. Taky občas zajíždím do mé poslední lokality, kam jezdím teprve cca 5 let. Tam naštěstí ještě "čoboláci" nejezdí - než jim to zase někdo prozradí :evil:
Taky jsem začal navštěvovat nejbližší lokalitu (za městem) a nalézám nová naleziště.
Namátkou několik snímků:
Přílohy
3.10.2024b.jpg
A taky nová borovice s tímhle nálezem - "kotrč kadeřavý" :-)
A taky nová borovice s tímhle nálezem - "kotrč kadeřavý" :-)
3.10.2024.jpg
Letos jsem tam byl (3.10.) poprve - a stálo to zato :-)
Letos jsem tam byl (3.10.) poprve - a stálo to zato :-)
3.10.2024a.jpg
Nejnovější lokalita (někdy tam zajíždím vlakem)
Nejnovější lokalita (někdy tam zajíždím vlakem)
8.10.2024a.jpg
Vyloženo na stůl :-)
Vyloženo na stůl :-)
8.10.2024.jpg
Nejnovější naleziště v lokalitě "za městem"
Nejnovější naleziště v lokalitě "za městem"
Honza - kokúň

#1459 Příspěvek od kokun »

lesana87 píše:...
No to bych právě potřebovala, aby mi někdo znalý vrazil do ruky pečárku zápašnou a řekl, to je ona. Takhle si nejsem pořád jistá. Nevím, co je chromově žlutá, chrom je přece stříbrnej a jak voní anýz také nevím, ani karbol. :(
...
Tuhle "vůni" (spíše smrad) bys mohla znát. Karbol se používá(val) k napouštění dřeva proti hnilobě - především železniční pražce, než se začaly později používat betonové. A taky dřevěné el. sloupy, než se (zase) začaly později používat sloupy betonové. :wink:
Honza - kokúň

#1460 Příspěvek od lesana87 »

Možná by se mi ten smrádek vybavil z dětství, když jsme poslouchaly jak "hrajou" dřevěné stožáry, ale žádná z těch pečárek na zahradě nesmrdí. I jsem jednu zkusila ohřát v mikrovlnce a stále jen vůně hub, žádný nepříjemný zápach. Ale to je jedno, stejně už jsou všechny "odkvetlý".

Dnešní příděl oranžového barviva ze zahrádky. :)
Přílohy
houby241013.JPG
houby241013.JPG
ransom

#1461 Příspěvek od ransom »

Pěkné ryzce. To máš na zahrádce smrky?

Já včera vytáhnul manželku do Mnichovce. To je takový listnatý lesík o cca 25ha u Provodova. Před lety jsem tam pořádal nájezdy na svoje "podzimní prašivky". Dnes už to nežeru, jen jsem se chtěl podívat, jestli tam ještě něco roste.

Výsledek:
- Pařez s opěňkami pořád ještě po několika letech plodí. Plus asi dva další. Už ale byly staré.
- Holubinky žádné.
- Mlženky žádné.
- Mraky čirůvek fialových, ale z 95% už za zenitem.
- Stále tam roste množství strmělek velikých. Tip: Výborné jako mladé na nakládání.
- Spousta bedel. Taky už notně opotřebené.
- Lošáky žádné.
- Kam se člověk hne, spousty pýchavek dlabaných.
- Sebrali jsme k nasušení pár hříbků (dubové, plstnaté, kováře).

No a manželka mě pěkně rozštípla. Když jsme dokončovali kolečko, tak jsem jí vykládal, že někde v těchhle místech jsem kdysi poprvé a naposledy našel pstřeň dubový. Asi po třech minutách na mě houkne: Hele, co je tohleto? A na dubu kousek nad kořeny pstřeň jak lopata.

(A pro fajnšmekry: Spousta překrásných závojenek olovových.)

EDIT:

Zapomněl jsem na:

- Spousty růžovek (nevím co na nich kdo vidí).
- A rostou i muchomůrky citronové.
Naposledy upravil(a) ransom dne 13 říj 2024, 13:17, celkem upraveno 1 x.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
tiktak1953

#1462 Příspěvek od tiktak1953 »

Da sa neako zhodnotit odpad z mojich po slovensky "špičiek" co som dnes doniesol? Ci by sa dal odpad neako pouzit ako podhubie pre dalsi zber.U susedov to rasie normalne v zahrade na stejnych miestak kazdy rok dvakrat.Keby to tam rohodil bolo by s toho nieco?Alebo z hoho odpadu nic nebude?Da sa dopestovat tieto špicky neako ,aby nemusel chodit daleko na luky? dik Nic lepčieho s vajickom neeksistuje.Ja toto budem mat na 10X.
Přílohy
IMG_20241013_100640.jpg
IMG_20241013_100640.jpg
Zbieram hlavne nefunkčné náramkové hodinky PRIM,prípadne rôzne opravím.
Urobím hodinársky kurz pre začiatočníkov podľa priania.
ransom

#1463 Příspěvek od ransom »

Pokud jsi k TOMUHLE napsal "Májovky", neměl by sis hub vůbec všímat.

Z té fotky ti to nikdo se zdravým rozumem neurčí. Ani kdyby nebyla neostrá.
Myslím ale, že to spíš nebude špička obecná (dříve travní nebo polní, slovensky tanečnica polná). Z té se sbírají jen kloboučky a je výborná. Roste sice na trávnících, ale nejvíc v létě. Podobně vypadá ještě několik hub (i jedlých). Většina ale roste v mykorhize s konkrétními dřevinami.

Vyrostou si kde je napadne. Tak zkus vysypat bordel někde na trávu.
kokun

#1464 Příspěvek od kokun »

Do "mých" dvou (poslední roky) nejoblíbenějších lokalit teď jezdí více Slováků, než je tam (snad) hub :evil:
Přesto jsem tam jezdil "ze sportu" - taky si dokázat, co jsem schopen po nich ještě něco nalézt. I když už se nedá vůbec říkat, že tam mám "svá místa", páč bych si je snad musel ohradit, jako Trump hranici s Mexikem. Při té rojnici houbařských "čoboláků" se snad nenajde místo, které by nepročesali :lol:
Proto teď raději zajíždím do mé poslední lokality (cca 11km vzdálené), anebo jezdím objevovat nová naleziště, v lokalitě "za městem". Je to hložecké údolí, které (jak jsem tu už kdysi psal) je směrem k nechvalně známému muničáku ve Vrběticích - který je odtud vzdálený (vzdušnou čarou) nějakých 5km :o

Tome, vzpomněl jsi "růžovky" - včera jsem odsud dovezl těch několik nádherných "masáků" (růžovek) - viz foto. A už jsem nebral tu největší-přenádhernou, větší než talíř (větší jsem snad nikdy ani neviděl), jenom proto, že bych ji bez úhony domů (na kole) nedovezl. Jsou příliš křehké - a při její velikosti (a předchozímu promoknutí) bych ji určitě polámal. Tak jsem ji tam nechal, ať se vysemení.
A že je to vynikající houba, dokazuje i to, že "růžovky" vyhrávají na mykologických výstavách i před "praváky" :roll:
A taky jsem našel v tomto týdnu už 2 malé trsky "václavek".
Takto opožděná sezóna má (oproti loňsku) i jednu velkou výhodu - všechny houby (nejen "praváci") jsou minimálně červavé (snad 1 ze stovky!) - to je pak jiné krájení :prst:
Přílohy
12.10.2024a.jpg
Vyloženo na stůl - vč. těch masitých "masáků".
<br />A že objevuji už dávno objevené, dokazuje to, že tam (kde jsem v UT našel přes 30 &quot;praváků&quot;) byly pouhopouhé 2 :-(
Vyloženo na stůl - vč. těch masitých "masáků".
A že objevuji už dávno objevené, dokazuje to, že tam (kde jsem v UT našel přes 30 "praváků") byly pouhopouhé 2 :-(
12.10.2024.jpg
Včera - lokalita &quot;za městem&quot;.
Včera - lokalita "za městem".
11.10.2024a.jpg
Vyloženo na stůl. Konečně už začaly růst taky &quot;suchohřiby&quot;.
<br />A taky ten mini-trsek &quot;václavek&quot; (vpravo dole!).
Vyloženo na stůl. Konečně už začaly růst taky "suchohřiby".
A taky ten mini-trsek "václavek" (vpravo dole!).
11.10.2024.jpg
Návštěva &quot;mé&quot; nejnovější lokality. Byl jsem zde naposledy v NE - a taky tu nejezdím sám, potkal jsem nejznámějšího houbaře-domorodce :-)
Návštěva "mé" nejnovější lokality. Byl jsem zde naposledy v NE - a taky tu nejezdím sám, potkal jsem nejznámějšího houbaře-domorodce :-)
Naposledy upravil(a) kokun dne 13 říj 2024, 17:30, celkem upraveno 1 x.
Honza - kokúň

#1465 Příspěvek od lesana87 »

ransom píše:Pěkné ryzce. To máš na zahrádce smrky?
Mám tu jen jeden zakrslej stříbrnej smrček a vedle něj korejskou jedli, pod nima bylo letos hodně ryzců. Pak mám vedle tři borovice a jedlocosi. Pod nima taky dřív rostly ryzce, ale postupně se přesunuly na zahradu pod švestku a letos i na trávník, kde žádný strom není. Ale určitě tam budou kořeny těch jehličnanů.
Letos mi tu roste tolik hub, půlku ani neznám a z té půlky, co znám, jsou jen tři druhy jedlé. Dřív jsem jedla i čirůvky zemní, těch je tu koberec, ale jsou prý jedovaté, tak už je radši nejím.
tiktak1953

#1466 Příspěvek od tiktak1953 »

[quote="ransom"]Pokud jsi k TOMUHLE napsal "Májovky", neměl by sis hub vůbec všímat.

Myslím ale, že to spíš nebude špička obecná (dříve travní nebo polní, slovensky tanečnica polná).
-------------------------
-Nepytal som sa co su to za hriby lebo to poznam dobre ,kazdy rok ich zbieram.Su to po nasom, uz od malicka to volame špičky,mozno sa volaju aj majovky lebo v tedy rasu a rastu aj teraz na jesen,aj bedle boli pred dvoma tyzdnami! Tiez na jesen ,ked neni horuco a je mokro,na lukach .Pytal som sa ako ich dostat do mojej,susedovaj zahrady .Ci neviete recept.Ci ich treba vysusit a potom rozsypat po zahrade alebo ako.Tiez ci sa neda kupit podhubie,semiacko by ma zaujimalo.Nasadil by to blizko domu,nemusel by chodit 2 km na luku kde sa pasu ovce.
ransom

#1467 Příspěvek od ransom »

lesana87 píše:Dřív jsem jedla i čirůvky zemní, těch je tu koberec, ale jsou prý jedovaté, tak už je radši nejím.
To postupně postihlo víc druhů hub.
Že může zabít čechratka podvinutá, to se ví už dávno (náš klasik Pilát ji uváděl jako jedlou, myslím že po něm i Smotlacha, ale někdy od poloviny osmdesátých let se uvádí jako nebezpečná). Třeba moje babička roky sbírala zelánky. A ty mají aktuálně stejné varování - nečekaná úmrtí při opakované konzumaci. Je to teprve pár let. Kdo má jen tištěné atlasy, tomu se ta informace vyhnula.

Tiktak: Já ti rozumím. Ale pokud chceš houby zkoušet pěstovat, musíš je nejprve správně identifikovat. Lokální lidové nazvy jsou na to houby platné. Špičky by se snad mohly podařit, podobné penízovky ale ani náhodou.
No tak ten bordel rozházej tak jak je. Naděje mizivá, ale nic jiného se stejně dělat nedá.
Ještě můžeš zkusit vyrýpnout asi čtvereční stopu drnu v místě kde rostou (špičky rostou v kruzích, tak vzít úseč toho kruhu) a transplantovat ji na trávník. I to je ale velice nejisté. I ty houby, co se pěstují, jsou vybíravé na podklad. Pokud by se jim u tebe líbilo, rostly by tam dávno.
kokun

#1468 Příspěvek od kokun »

tiktak1953 píše:... Pytal som sa ako ich dostat do mojej,susedovaj zahrady .Ci neviete recept.Ci ich treba vysusit a potom rozsypat po zahrade alebo ako.Tiez ci sa neda kupit podhubie,semiacko by ma zaujimalo.Nasadil by to blizko domu,nemusel by chodit 2 km na luku kde sa pasu ovce.
Jano - a ty neznáš uja Googla? Anebo se ti jen nechce hledat - raději se ptáš :(
Například :!:
A zřejmě bys nejraději pěstoval "praváky" v květináči na okně - vedle šporheltu, abys je mohl sbírat i v papučích. I když i takové fake-video můžeš na YT najít.
tiktak1953 píše:
ransom píše:Pokud jsi k TOMUHLE napsal "Májovky", neměl by sis hub vůbec všímat.

Myslím ale, že to spíš nebude špička obecná (dříve travní nebo polní, slovensky tanečnica polná).
A o těchto tvých "Citacích" jsem ti už taky psal. Proč když zkracuješ text, který chceš odcitovat, přitom smažeš i ten "tag" (který je na konci): [/.quote]!
Bez tohoto "zakončení citace", potom ta tvoje citace vypadá tak, jak vypadá :!: :(
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#1469 Příspěvek od Hubert_79 »

kokun píše:elaborát, snažící se uživateli tiktak1953 pomoci a poradit
Je to marný.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
tiktak1953

#1470 Příspěvek od tiktak1953 »

Honzo,na google ludia pisu aj o hriboch ako dopestovat na zahrade same hluposti! Tak ako pisu ze internet chitis na reprak.Preto sa radsej pytam aj vas.dikTie spičky su uz boli uvarene a su uz v mrazaku,to bude papanicko. Aj tie špicky narastu len tam kde maju podhuie,nie ako niekto pisal kde sa im chce.Ja to podhubie chcem dostat do zahrady,problem je ako podhubie vlastnym pricinenim ziskat.
Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“