motor s (roz)běhovým kondenzátorem - vliv kapacity

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Yarda1

#16 Příspěvek od Yarda1 »

sr71 píše:...Je mi jen trochu divné že se motor s takto sníženou kapacitou vůbec rozbíhal.
Rozběhový kondenzátor je tam m. j. proto, aby svou kapacitou zajistil potřebný krouticí moment při zapnutí. Pokud je motor u ventilátoru, tak ten potřebný rozběhový moment není moc velký.
Ve firmě co jsem pracoval se používaly jednofázové asynchronní motory k ovládání menších ventilů kde bylo potřeba, aby při zapnutí motor vyvinul potřebný moment a ventil se začal hýbat, tak tam jako rozběhový kondenzátor používali s podstatně vyšší kapacitou než doporučoval výrobce. Zajímavé bylo, když kapacitu ještě zvětšovali, tak se rozběhový moment začal snižovat.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
JirkaZ

#17 Příspěvek od JirkaZ »

Yarda1 píše:
sr71 píše:.... Zajímavé bylo, když kapacitu ještě zvětšovali, tak se rozběhový moment začal snižovat.

Neplyne to náhodou z toho, že od výrobce je velikost kondenzátoru určena tak, aby proud rozběhového vinutí byl posunut o optimální fázový úhel vůči proudu vinutí hlavního? Jedná se o RCL obvody, takže je to zátěž s komplexním charakterem citlivým na všechny tři složky.

Pokud ano, pak samozřejmě vadí změna kapacity oběma směry.
sr71

#18 Příspěvek od sr71 »

Prosím o radu - mám motor s rozběhovým kondenzátorem (je to sekačka která údajně přestala fungovat po nárazu nože na nějaký kámen). Kondenzátor je 20uF (naměřil jsem 13uF), po zapnutí "silně vrčí" a téměř nepatrně se přitom pomalu pootáčí. Mechanicky se zdá že se motor točí volně, i když ho dopředu mechanicky roztočím a roztočený zapnu tak se po zapnutí ihned zastaví a dělá to co popisuji výše. Předpokládám že při snížené kapacitě by se měl minimálně s mechanickou pomocí roztočit, nenapadá mě ani proč by se měl přestat točit po nárazu na kámen, když se jeví jako mechanicky v pořádku.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“