Externí regulátor - alternátor
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Možná se Ti nabudí samovolně altík v autě, ale je jistější jej "předbudit" žárovkou. Remanentní napětí musí protlačit proud přes diody - na rozdíl od dynama, který se vzbudí od "nuly"
- Artaban001
Regulátoru jsem už pár testoval a buďto to nebudilo vůbec nebo to bylo funkční. U tohohle externího jsem ho propojil podle schématu JardyFialy (stejně jako předtím) a žádná změna. Proud do buzení u alternátoru při 14V je 3,8A, použil jsem tedy H4 55W tam byl odběr 4A, takže podobná alternativa a chovalo se to stejně (stejně i s 21W žárovkou)
Jinak nevím, jak by ten regulátor sledoval rozdíl mezi akumulátorem a alternátorem, když jsou oba napřímo propojený (mají tedy stejný potenciál), ať měřím na aku nebo alternátoru, tak je napětí stejné.
Problém musí být v samotném regulátoru, protože nefunguje ani na stole se zdrojem. Nový regulátor byl nepoužitý zabalený. Že by byl hned taky vadný?
Elektronika regulátoru je pěkně zalitá a špatný přístup. Nakoupím součástky, navrhnu plošňák a vyrobím ho znovu podle schématu. Pak jsem zvědav.
Tranzistor T1,2 dán BC640 a T3 BD711.
Funkční s hysterezí 0,2V, úbytek napětí mezi K a E u T3 1V, což souhlasí i podle datasheetu.
K čemu slouží v obvodu R3? Se zapojeným rezistorem budí pořád - bez vypnutí po překročení nastaveného napětí. Bez R3 funguje jak má.
Od volnoběhu po zvýšené otáčky se zátěží to udržuje 14,4V +-0,01V
Při mechanickém regulátoru napětí při volnoběhu padá.
Jen jsem našel jednu špatnou vlastnost tohoto zapojení: Jakmile se odpojí od regulátoru B- svorka, tak regulátor nevypne, ale budí regulátor na max... Na výkonovém tranzistoru je úbytek 3V. Takže někudy prochází proud přes druhý tranzistor, který trochu otevírá výkonový tranzistor. Kde se to děje?