Přípustná orientace kapilárového chladiče

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samec

#16 Příspěvek od samec »

Artaban001 píše:Tekutiny tam moc nebude, věřím tomu, že veškerá tekutina uvnitř je za studena navázána na vnitřní stěně trubice - nadbytečná tekutina je podle mě zbytečná a zbytečně zvyšuje tlak par.
Máš pravdu. V originálnom heatpipe je na stenách pórovitá výplň v ktorej vzlína kvapalina.
https://www.youtube.com/watch?v=p71V6zLybig

Je to už síce dávno, ale aj tak si myslím, že ten, čo som videl ja, bol iba fake čínska napodobenina.
Artaban001

#17 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud jde o tepelný trubice - heatpipe, řeč tu je o "verzích", co se používají v PC a notebookách. Kupříkladu taková " MSI Katana" jich má v sobě tolik, že při pohledu ze spodu to vypadá jako scifi spalovací motor.
Všechny tyhle používají vzlínací povrch vnitřku trubky jako "čerpadlo", aby to nebylo závislé na poloze. A proto si dovoluji tvrdit, že za studena je veškerá kapalina vázaná v tom povrchu.
S tím taky souvisela jedna otázka, zda dokáže přetížená heatpipe explodovat.
Jinak jsem viděl dokument, kdy se jednalo - myslím si, že to bylo o vlaku do Tibetu a tam byly speciální tepelný trubice použitý k chlazení permafrostu pod tratí. Protože by jinak roztál a trať by se propadla.
Dekker

#18 Příspěvek od Dekker »

Artaban001 píše:Jinak jsem viděl dokument, kdy se jednalo - myslím si, že to bylo o vlaku do Tibetu a tam byly speciální tepelný trubice použitý k chlazení permafrostu pod tratí. Protože by jinak roztál a trať by se propadla.

hmm ten dokument by mě zajímal
Artaban001

#19 Příspěvek od Artaban001 »

"Neumělá zmínka" je o nich i v tomto článku:
https://www.lideazeme.cz/clanek/lide-a-zeme-zeme-asie/81220/vlakem-do-tibetu-jake-to-je-cestovat-nejvyse-polozenou-zeleznicni-trati-sveta.html
Bohužel jak se jmenoval ten dokument si už nepamatuju. Řešilo se to tam hodně podrobně.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“