Životnost CMOS

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samponek

#16 Příspěvek od samponek »

Aha.
S tou vlhkostí a zimou to však souvisí, když nechám tišťáky mnoho let na dvoře, taky potom některé součástky nefungují.

Zvlášť počítače a zdroje nebo televize potom po zapojení někdy vybuchnou, nebo jsou uvnitř slyšet jiskry.
EKKAR

#17 Příspěvek od EKKAR »

Jo, já ti tu vinu vlhkosti nerozporuju, ale není to způsobený při přepravě letadlem. Je to vina žabotlamejch PRCáků, protože to neskladujou jak se má - přesně jak píšeš, někde na dvorku nebo ve stodole.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Nika
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Nika »

TAKJAN píše:...TTL které jsem dělával se mi tohle nikdy nestalo. A běželi třeba roky nepřetržitě.

TTL a CMOS ale jsou významně rozdílné technologie. CMOS vyžadují zcela jiné zacházení s ohledem na ESD. A v digitronových hodinách to může přijít k tomuto úrazu velmi snadno. Kdoví, kdo to skládal, jak se přitom choval, co ty obvody prožily při skladování a kdo je vlastně vyrobil, jak se s tím manipuluje s ohledem na ESD.
https://www.automa.cz/Aton/FileReposito ... /39904.pdf
https://www.automa.cz/Aton/FileReposito ... /40177.pdf
Artaban001

#19 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud jde o ty hodiny, kde je jako časový generátor CMOS4060 a napětí pro digitrony je ze šestinásobiče, tak tam mají chybu v zapojení krystalu - už jsem o tom tuhle tady kdysi psal. To, že tam odešel tranzistor pro buzení číslice v digitronu beru tak, že to byl nějaký vadný kus už z výroby.
Kdesi jsem zavadil o nějaký traktát, který se zabýval životností polovodičových prvků, ale bylo to na mě až moc odborný a občas se tam objevil pojem elektromigrace.
rnbw

#20 Příspěvek od rnbw »

Cinan to bezne vytahuje nad plamenom z vyhodeneho vraku, ktory predtym lezal niekde vo vode... Nasledne sa to na AliExpresse preda ako nove.
TAKJAN

#21 Příspěvek od TAKJAN »

Skládal jsem to já. Vyfotím IC a znalci řeknou, zda je je to z číny nebo odkud :D
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jezevec »

Hledáš problém tam, kde žádný není.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“