Jističochránič z Číny

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ransom

#16 Příspěvek od ransom »

Dobře, nechme cenu cenou.
Podstatné je to, že kombichránič typu AC je dobrý leda na topení. Bojler, přímotop, motor bez regulace. Pokud je v zásuvkách elektronika, pak chrání omezeně nebo vůbec ne. A tomu se dnes nevyhnete. V některých zemích je už chránič AC zakázaný. U nás se doporučuje a brzo bude asi i povinný chránič typu A.
Druhá věc je selektivita. Před kombichráničem 16A char. C musí být hlavní jistič (char. B) minimálně 40A.
Dekker

#17 Příspěvek od Dekker »

a ještě je tu pak věc obecná a to jak zní jméno výrobce daného zařízení :D. Pokud je to jméno spojeno s mizernou kvalitou a problémy asi ho nikdo moc kupovat nebude.

To ale PRCáka na aliku nezajímá. když se mu tam zkazí jméno no tak si udělá novej acc a jede vesele dál
jirka5

#18 Příspěvek od jirka5 »

Děkuji ransomovi za užitečné a věcné informace.
HF_Tech

#19 Příspěvek od HF_Tech »

Dekker píše:a ještě je tu pak věc obecná a to jak zní jméno výrobce daného zařízení :D. Pokud je to jméno spojeno s mizernou kvalitou a problémy asi ho nikdo moc kupovat nebude.

To ale PRCáka na aliku nezajímá. když se mu tam zkazí jméno no tak si udělá novej acc a jede vesele dál

Ono třeba ohledně chráničů nemá moc dobrou pověst ani OEZ.
ransom

#20 Příspěvek od ransom »

Pověst OEZ neznám, mám jen osobní zkušenost. Za deset roků mi neodešel žádný. Před tím jsme roky brali Schrack, a tam jsem jich v podobném horizontu pár měnit musel.
Vesměs odcházejí právě ty obyčejné AC chrániče, pokud je v síti DC složka. Což je dnes skoro všude a skoro furt. Respektive on není nefunkční, ale třeba na zkušební tlačítko (a tudíž ani na unikající proud) nevybavuje, dokud má součtové trafo tím DC proudem přesycené. Ale funkci neplní a tak se musí měnit.

Komu se zdá cena za značkový kombichránič vysoká, nechť si zkusí koupit třeba třífázový chránič F (před tepelné čerpadlo). To bude teprve koukat...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Lukas-Peca »

A jak jsou na tom ty elektronické chrániče s životností a odolností proti přepětí?
JirkaZ

#22 Příspěvek od JirkaZ »

No to se budeš muset zeptat výrobce...

Nedestruktivně taková věc rozdělat nejde, takže třeba ani nelze zjistit, zda tam jsou elektrolyty a jak je to celkově koncipované. Např. na webu Bonegy jsou nějaké fotky vnitřku (jak sis možná všiml), ale moc z nich vidět není.

Obecně je prostě dobré počítat s tím, že čas od času něco klekne a mít v šuplíku alespoň jeden kus od každé použité hodnoty.

U těch jednomodulových RCBO Bonega je situace hodně komplikovaná tím, že na trhu v podstatě nejsou ekvivalenty...

Nicméně pokud mám hodně okruhů, chci mít RCBO na každém z nich a zároveň nemít rozvaděč přes celou stěnu místnosti, tak je to prakticky jediné možné řešení.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Lukas-Peca »

Když je v tom elektronika, tak v tom musí být i zdroj. Trafo tam asi nebude, ve spínaném zdroji odejdou elyty (zvlášť, když je tam málo místa a topí to), v kondíkovém zdroji odejde kondík. Navíc to bude mít nějaký vlastní odběr.

S tím přesycením obyčejného chrániče ss složkou je to jak kritické? Přístroje do zásuvky s jednocestným usměrněním se snad ani neobjevují, u LED žárovek nevím.
ZVUK2000

#24 Příspěvek od ZVUK2000 »

Lukas-Peca píše: Přístroje do zásuvky s jednocestným usměrněním se snad ani neobjevují, u LED žárovek nevím.

V minulosti se chránič dával jen do koupelen. Paradoxně v koupelně by se mělo vyskytovat jedno zařízení které by mělo chránič typu AC "z nefunkčnit. A to je fén zapnutý na poloviční výkon. Jednou jsem testoval hrkovzdušnou pistoli na poloviční výkon na chrániči NOARK. Testovací tlačitko během provozu reagovalo. To ještě neznamená že to je v pořádku. Neměl jsem možnost změřit čas vypnutí.
JirkaZ

#25 Příspěvek od JirkaZ »

Lukas-Peca: polož ty otázky přímo majiteli Bonegy.

Je to normální firma (tzn. nikoliv úchylnej korporát se všemi souvisejícími hrůzami) a majitel je komunikativní.

Samozřejmě ti neřekne/nenapíše všechno (z nejrůznějších důvodů), ale něco zjistíš.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Lukas-Peca »

ZVUK: pravda, horkovzduška s 5 A ss odběru mě nenapadla.
jirka5

#27 Příspěvek od jirka5 »

Lukáši, a co starý rádia a televizory bez síťovýho transformátoru, ty mají taky stejnosměrnou složku....
BOBOBO

#28 Příspěvek od BOBOBO »

Já je používám , ale na 50ce nám bylo sděleno , že nemohou projít základní revizí , když si ho potom vyměníš , je to tvůj boj . Dnes mi to kazuje 108,- při 3ks
jirka5

#29 Příspěvek od jirka5 »

Tohle už je trochu jiná liga, myslím, že by to mohlo být funkční i revizí projít:

https://vi.aliexpress.com/item/1005004507696553.html

Cena je sice trochu vyšší, ale je to typ A, jistič má char. B, zkratová odolnost 6 kA. mělo by to odpovídat normě IEC/EN 61009-1, kdo tu normu zná??? Nevěřím zas tomu, že by Číňan za tyhle peníze pouštěl do světa úplnej shit. Koupil jsem si na Ali už několik vačkových spínačů, nějaká relé a stykače na DIN lištu, zatím s ničím nebyl problém.
BOBOBO

#30 Příspěvek od BOBOBO »

Neprojde , osazení rozvaděče musí odpovídat osazení při schvalování typu .
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“