kontrola stavu 9V baterky.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
p32

#16 Příspěvek od p32 »

Měření napětí na baterce není zase tak směrodatné, jak to vypadá. Daleko vypovídající je změřením multimetrem do zkratu. Takhle měřím např. knoflíkové baterie 2032, protože i při napětí 2,9 V na tom je kolikrát hůř jak ta druhá s napětím nižším. A záleží hodně taky na výrobci. Tužkové AA dobré jdou např. až do 4-5 A, špatné výrazně méně.
Pro laika stačí indikátor, co je např. na akumulátorech do vrtaček atd. U baterií 9V s jejich kapacitou je více jak 3 ledky v indikaci už zbytečná blbost.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Hape »

Pamatuji si, že kdysi se prodávaly baterie s indikátorem stavu. Ale už hodně dlouho jsem takovou nikde neviděl. U 9V baterií býval indikátor součástí blistru.
Otkundes

#18 Příspěvek od Otkundes »

Kdysi se též prodával i voltmetr na kontrolu stavu článků Pb aku baterie. Princip jednoduchý: napřed se na můstky článku přitlačily hroty voltmetru a odečetlo se napětí článku, dalším zatlačením se k nim ještě připojil zatěžovací odpor. Na stupnici voltmetru pak ručička ukázala i napětí při zátěži. A pro technicky méně zdatné, byly na stupnici vyznačeny barevné oblasti, kam by se ručička měla vychýlit, při jmenovité kapacitě článku. Stejný princip lze realizovat i u jiných elektrochemických zdrojů. Změří se napětí naprázdno a pak při zatěžovacím proudu a místo ručkového přístroje stačí LED a vhodná zenerka, nebo komparátor pro zpřesnění.
PotPalo

#19 Příspěvek od PotPalo »

Mám 9V skúšačku na baterky. Má to 3 LEDky (červená, žltá, zelená), a aj záťažový odpor. Keby bol záujem, niekde mám schému. Je bez integrovaného obvodu, iba tranzistory a bižutéria okolo.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#20 Příspěvek od kutilmil »

Ak je to jednoduche ze sa da dobastlit do stavajuceho zariadenia tak schemu rad kuknem
PotPalo

#21 Příspěvek od PotPalo »

Dobre, pohľadám ju.
DukeNuke

#22 Příspěvek od DukeNuke »

Ona to zase nemusí být velká věda...
Možná by mohlo fungovat tohle:
Malé napětí - zenerka zavřená, trand otevřený, svítí červená LED. Napětí na červené LED + napětí na tranzistoru je nižší, než Uf zelené LED, takže ta nesvítí.
Standardní napětí - na odporu v emitoru je napětí = 9V - Uf zelené LED. Zenerka vede a napětí Uzd + Ube nestačí na otevření tranzistoru. Tedy svítí zelená LED.
Hodnoty ale budeš muset vyzkoušet. Kdyby to zlobilo, můžeš "podepřít" zelenou LED obyč. diodou. Rz je případný zatěžovací odpor.
Přílohy
Test9V.png
Test9V.png
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

Mě tak vytáčela "kvalita" a "kapacita" 6F22 nabíjecích a primárních, že jsem nakoupil pár 2S 350mAh LiPol Viant Power (160,- kus), který jsou o fous menší než 6F22 a osadil je do všech měřících cepáků, co mám. Vyvedenej je jen balanc konektor na nabíjení. Nový měly po prvním cyklu neuvěřitelných 450 mAh.
Jednu mám rok v Raytec optickým pyrometru a články mají stále 3,85V. Většina měřáků indikuje vybitou baterku pod 7V, což je pro 2S LiPol tak akorát dát nabít.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
PotPalo

#24 Příspěvek od PotPalo »

Tu je tá "schéma". :D Je to ešte z čias... no, k prekresleniu som sa nikdy nedostal. Je to obkreslené zo skúšačky 1,5 a 9V batérií s troma LEDkami, ktorú stále používam. Môže svietiť: zelená, zelená+žltá, žltá, červená.

Teraz pozerám, že ono to skúša 9V pri odbere 450 mA (20 Ohm záťaž). 8O
Pritom pre 1,5V je záťaž 300 mA (5 Ohm).
Přílohy
skusacka 1,5 a 9V baterii_.jpg
skusacka 1,5 a 9V baterii_.jpg
Artaban001

#25 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud máte doma multimetr (měl by být povinnou položkou v každé běžné domácí sadě nářadí pro běžné opravy), udělejte si mezikus na měřících svorkách s vyměnitelným zatěžovacím odporem. Pro obyčejnou 9V baterii 1K, pro tužkovou baterii 10R, nebo podle potřeby. Multimetr přepnete na volty a zkoušečka je hotova.
Všechny běžný zkoušečky - zvlášť ty digitální jsou jen obyčejný voltmetr s velkým vstupním odporem, který v případě změření baterie, co "popadla dech" po vytažení z přístroje poskytují nevěrohodné výsledky.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od workhard »

Stačí změřit, kolik ta baterka dá proudu, není nutné vymýšlet přípravek.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
hajeklubos

#27 Příspěvek od hajeklubos »

No já bych byl s tím testováním na zkrat trochu opatrnější. To platí u obyč baterii a NiMh. U destičkové 9V je to dost surové a na opak články LiIon a dále ti " otočí rafiku 3x kolem dorazu. Zátěž ano ale lidská.
LUboš
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#28 Příspěvek od kutilmil »

Objednal som voltmeter.
PotPalo

#29 Příspěvek od PotPalo »

Nebola požiadavka aby to ukazovalo farby a nie čísla-napätie? Digitálny voltmeter 1,5 x 3 cm sa dá objednať za 1 Euro, k tomu spínač a záťažový odpor, a je to.
TAKJAN

#30 Příspěvek od TAKJAN »

Zahlédl jsem nedávno letité zapojení kontroly napětí s CMOS 555, které nežralo nic, při poklesu LED blikala.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“