Laserová gravírka použitelnost

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samec

#16 Příspěvek od samec »

kulikus
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od kulikus »

Nezkoumal jsem tvůj link, ale drobná zkušenost s řezáním na laseru mi dovolí sdílet můj názor.
Na řezání jsou potřeba vyšší výkon laseru (500W) než pro gravírování, hlavně dobré odsávání. V řadě materiálů vzniká během řezání hustý kouř, u některých jedovatý, který se při nesprávně zvolených řezných podmínkách i vznítí. V takové situaci vzniká malý plamínek v místě řezu, který řez hořlavým materiálem znehodnotí. Kouř při špatném odtahu zanese optiku laseru, způsobí tak zahřívání posledního optického elementu (který může tepelným pnutím poknout), sníží výkon v řezu.
Dobře se řeže překližka a plexi (i průhledné). Kouř z plexi intezivně čpí.
Gravírování je méně invazivní, vzniká méně kouře.

V Brně je pro veřejnost FabLab, kde po krátkém členském zaškolení můžeš řezat na na jejich cnc laserech. Překližku do asi 15mm a plexi 8mm běžně (a slabší). Vyzkoušené materiály najdeš v e-shopu na jejich webu.
Zajdi se k nim podívat.
Cust

#18 Příspěvek od Cust »

Umíte někdo laserem vygravírovat nápisy do duralu s černým eloxem?
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kulikus »

Dělá to borec v Kralupech nad Vltavou. Viz SZ.
pepik9

#20 Příspěvek od pepik9 »

Video k mašině z prvního příspěvku mi přijde dost optimistické. (2).
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Lukas-Peca »

Cust píše:Umíte někdo laserem vygravírovat nápisy do duralu s černým eloxem?

Nechal jsem to dělat a dopadlo to dobře. Ale sám to neumím, řešil jsem to přes známost ve fabrice.
Cust

#22 Příspěvek od Cust »

Já to zkoušel 0.25 mm frézou a je to opruz. Na jeden panel jsem spotřeboval 3 frézy (hodně tvrdý dural a ještě tvrdší elox), navíc nerovnost panelu v desetinách mm dělala dost problém. Laser vidím jako jedinou rozumnou cestu.
samec

#23 Příspěvek od samec »

Už pred vyše 20 rokmi na veľtrhu v Brne som videl, jak nejaká firma pálila laserovou gravírovačkou okrem iného vizitky do tenkého čierneho eloxovaného plechu. Mali to zadeklované pod sklom, ale aj tak z toho pálenia bol v celej výstavnej hale nepríjemný smrad, tak som šiel radšej inam. Každopádne, ide to.

Elox, zoxidovaný hliník, Al₂O₃, čiže korund, v referenčnej tabuľke tvrdosti druhý najtvrdší minerál... Jasne, že to skonzumuje frezku.

Podľa Receptára pre elektrotechniku naeloxovaná vrstva oxidu je pórovitá. To umožnuje farbenie pigmentmi. Potom sa predmet povarí, čím sa vrstva oxidu hydratuje, tým zväčší objem a uzavrie pigmenty v póroch.

Na školskom internáte sme si v krutých mrazoch prikúrovali elektrickým varičom a keďže nám bolo ľuto vypekať varič do červena, tak sme pre lepší odvod tepla naňho dali veľký čierny chladič z procesora. Na druhý deň bol chladič biely, trochu zažltnutý. Predpokladám, že sa oxid teplom dehydratoval a pigmenty niekam utiekli.

Takže ani nie je nutné odpáliť vrstvu oxidu, stačí ju lokálne prehriať.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od RayeR »

Jo, taky sem to pred par lety videl nekde na veletrhu, kde vam vypalili jmeno nebo nejaky napis do eloxovane propisky. Byl to naky polovodicovy IR LASER radove desitky W. Ta vrstva eloxu je docela tenka, tak to asi neni problem odparit.
Jinak co sem byl v MKplexi, tak tam rezou plexi radove kW COckama, odtah maji do komina a i tak je na dilne citit specificky cmuch taveneho plexi...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“