Praha metro důchodce
Moderátor: Moderátoři
Revizorů se netřeba bát, těm ukážete právě občanku, ve které uvidí, že už Vám bylo 65.
Výskyt revizorů je různý, dřív byla skoro jistota mezi Nádražím Holešovice a Kobylisy (dlouhý úsek), tam jezdili pravidelně a ne vždy kontrolovali (asi se někam přesunovali). Oblíbené měli přestupy. Na nástupištích se také objevují, ale ne až tolik (často vídám na hlavním nádraží). Ale poslední dobou se vyskytují všude možně a kontrolujou tak cik cak (ne že by kontrolovali celý vagon). Z deseti případů mě kontrolovali tak dvakrát, jinak jen prošli kolem, asi nevypadám jako typický černý pasažér. Docela mimořádné je to v tramvajích a autobusech, a zcela výjimečně zabloudí i do příměstských autobusů (tam se specializujou hlavně na koncové úseky, kde se už nechodí kolem řidiče, lidi jedoucí z větší dálky je většinou nezajímají, ti mají jízdenku od řidiče).
Střížkov je bludiště, tam jsem už kolikrát jel na opačnou stranu, nebo vystoupil na blbou stranu (zas tak často odtud nebo tam nejezdím, abych si to pamatoval). Jak je to vícepatrové a každé patro vede jinam, a každé schody na jiné patro, tak jsem přišel na to, že je lepší jet výtahem. Ale neni problém, pokud se dáte na špatnou stranu tak v Letňanech vlezete do správného metra (dalo by se i na Proseku, ale ty letňany mají ostrovní nástupiště a nemusíte nic obíhat).
A jinak ta přeprava zadarmo pro důchodce platí i na lanovku na Petřín.
mluno píše:To samé děti do 15 let (přičemž do 10 neni potřeba nic a nad 10 je potřeba občanka), teda pokud se zase něco nezměnilo.
Občanka je až od 15 let, ale stačí jakýkoliv průkaz, ze kterého je zřejmé, že dítěti ještě 15 let nebylo. Jinak to na počkání vydají i na přepážkách v metru nebo DP hl.m. Praha. Je pořeba jen fotka a aspoň kopie rodného listu. Stávalo to asi 20,-Kč plus 10,- za pouzdro na průkazku. A do 15 let vesele po Praze zdarma.
Myslím, že je také možno, pokud mám lítačku, doprovázet mladšího 15 let zdarma, ale to jen o víkendu nebo ve svátek.
Omlouvám se o OT, ale když už to bylo nakousnuto...
Takže to funguje podle předchozích popisů.