Odvlhčovač vzduchu ochladí?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

Teraz v lete bude najjednoduchsie dat tam ventilator. V suterene otvor okno a na poschodi vyfukuj vzduch von.
Valdano

#17 Příspěvek od Valdano »

Pokud jde o klimatizace obecně bez ohledu na mobilní nebo pevné tak ty odvlhčují jen v režimu chlazení. I když některá klimatizace umožňuje i režim topení tak v tomto režimu odvlhčování není v provozu. Nicméně to nemusí vadit pokud nechcete odvlhčovat non-stop.

Pokud nechcete odvlhčovat non-stop tj. pro cyklické odvlhčování v kombinaci s následným ohřevem v zimním období bych doporučil pevnou klimatizaci. U pevné klimatizace se venkovní jednotka v krátkých intervalech cyklicky zapíná na plný výkon a vypíná. Ta vnitřní naopak pracuje na nejnižší otáčky, takže dochází až k namrzání vzdušné vlhkosti na výparníku vnitřní jednotky a k tvorbě velkého množství kondenzátu. Po chvíli se ventilátor i venkovní jednotka vypnou, námraza roztaje a v kapalné formě odteče do odpadu. Při odvlhčování z jednotky fouká chladný vzduch pomalu, a vyhřátá místnost se proto ochlazuje velmi dlouho. Nastavitelný program klimatizace může provádět cyklické odvlhčení a následný ohřev. Takže se teplota v místnosti výrazně neochlazuje.

Pokud chcete odvlhčovat non-stop a s ohřevem pak spíš vysoušeč vzduchu, a to v jedné z níže popsaných variant podle toho co vám bude víc vyhovovat. U vysoušeče vzduchu s ochlazováním nepočítejte, ale u suterénního bytu zřejmě ochlazování ani nepotřebujete.

Zdroj: Jak vysoušeče vzduchu pracují?

Ohřev a větrání - tato metoda spočívá ve zvýšení teploty v místnosti a intenzivním větrání. Vlhký vzduch z místnosti se nasává skrz pórovitý, chemicky impregnovaný materiál, který absorbuje vlhkost. Když materiál absorbuje určité množství vody, tak se nasytí a profukováním horkého vzduchu skrz materiál se absorbovaná voda odpaří a odvede v profukovaném vzduchu. Při nízkých teplotách je možno dosáhnout výborné výsledky s extrémně nízkými hodnotami vlhkosti.

Odvlhčování kondenzací - odstraňuje vlhkost ze vzduchu ochlazením pod teplotu rosného vzduchu, což způsobí přechod vlhkosti do kapalného skupenství (kondenzace). Kondenzační odvlhčovače jsou založeny právě na tomto principu. Teplota vzduchu na výstupu z odvlhčovače je vždy vyšší než teplota v místnosti.
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Nepřesvědčíte mě ani náhodou. Mobilní klimatizace je proti splitu naprostej nesmysl. Ekonomika provozu žádná, účinnost minimální, dosažení výrazně většího rozdílu teplot venku a uvnitř utopie, rambajz hroznej, vylejvání vody pakárna, šaškování s chobotem rovněž. Když se 10 tisíc přidá, tak je za to bezproblémova splitka, třeba Dražice nebo Daikin. Dělal jsem kolem topení a chlazení 30 let a tak vím svoje a nikdy jsem nikomu žádnou nevnutil. Ba naopak, desítky lidí mi přiznalo, že nákup mobilní klimatizace v různých super a hyper bylo velký šlápnutí do lejna.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Artaban001

#19 Příspěvek od Artaban001 »

Dělají se i dvojhadicový verze, ale to znamená zrychtovat jednu díru navíc a pořádně utěsnit prostupy. Klima si pak bere vzduch na chlazení kondenzátoru z venku a ven ho pak vrací - je to furt lepší než jednohadicovka, když se nedá z nějakýho důvodu nainstalovat klasická dělená.
Pozor na ty "klimy" s vodní nádrží - může to být obyčejný odpařovač - ochlazovač, který funguje na principu mokrých knotových pásů ofukovaných větrákem a tímhle si vlhkost doma totálně zvedáte.
Naposledy upravil(a) Artaban001 dne 14 črc 2024, 20:03, celkem upraveno 1 x.
lesana87

#20 Příspěvek od lesana87 »

Zase jeden pochybovač. :D
samec

#21 Příspěvek od samec »

Jednohadicová mobilná klimatizácia je na chladenie asi tak účinná, ako cedník na prenášanie vody.
keemo

#22 Příspěvek od keemo »

Uz vidim kazdeho ako si v prenajatom byte necha namontovat splitku.Chytrolini.
samec

#23 Příspěvek od samec »

Už vidím ten účet za elektrinu v prenajatom byte. ;)
Valdano

#24 Příspěvek od Valdano »

kulikus píše:EDIT: chci suterén ohřívat...

kulikus píše:řeším vlhkost v jednom prázdném suterénním bytě. Detektor PKM A1 tam měří 21 st.C a 75% vlhkost i v těchto vedrech, kdy je venku 29 ve stínu a 50%.

Podle mého názoru si žádnou klimatizaci (mobilní ani pevnou) pořizovat nebude, protože mu jde jak vypnulo z té úpravy úvodního dotazu o ohřev v kombinaci s odvlhčováním a tudíž bude pořizovat nejspíš jen mobilní odvlhčovač s kondenzací a ohřevem. Většina výrobců udává u odvlhčovačů průtok vzduchu v m3/h a platí, že by měl být roven nebo větší asi trojnásobku objemu prostoru, který má být odvlhčován. Ten dotaz ohledně chlazení byl spíš jen informativní a o chlazení mu tedy vůbec nejde. Ostatně u suterénního bytu kde je i v letních horkých dnech reálně okolo 21C rozhodně chlazení nepotřebuje. :wink:
doktor365

#25 Příspěvek od doktor365 »

Celeron píše:Nepřesvědčíte mě ani náhodou. Mobilní klimatizace je proti splitu naprostej nesmysl. Když se 10 tisíc přidá, tak je za to bezproblémova splitka,
:beer: :agree: .
Asi tak. Kupovali jsme ji k servru do práce , po roce letěla a namontoval jsem splitku. To je nebe a dudy. Jako novou jsem ji měl jeden den doma, jen tak na zkoušku. Kravál a ta roura to je hrůza. Kolega z práce si ji se strašnou slávou koupil do bytu. Za rok dával splitku. Ona vychladí ten pokoj, ale překáží a dělá kravál. A ještě ti vysává vzduch z místnosti. Za mě určitě neee.
Valdano

#26 Příspěvek od Valdano »

Ja mám mobilní klimatizaci už několik let a stále slouží, ale jak píšete je hlučná. Na tak malý byt jako mám já to stačí a venkovní jednotku ke splitce bych u tak malého panelákového bytu ani neměl kam dát. Vnější montáž na zateplení panelového domu by mi nepovolili, ale tazateli stejně o klimatizaci jako takovou vůbec nejde. Jemu jde primárně o odvlhčovač v kombinaci s ohřevem a na to klimatizaci nepotřebuje a stačí mu mobilní odvlhčovač uvnitř prostoru. :wink:
Naposledy upravil(a) Valdano dne 15 črc 2024, 01:09, celkem upraveno 1 x.
doktor365

#27 Příspěvek od doktor365 »

Valdano píše:Ja mám mobilní klimatizaci už několik let a stále slouží, ale jak píšete je hlučná. Na tak malý byt jako mám já to stačí a venkovní jednotku ke splitce bych u tak malého panelákového bytu ani neměl kam dát. Vnější montáž na zateplení panelového domu by mi stejně nepovolili. :wink:

Taky jsem v paneláku, venkovní jednotku jsem dal na balkón na zem abych neprovokoval sousedy. Minulý týden jsem montoval u dcery na balkón nahoru na stěnu měli povolené. Když to není kam dát, tak jiná možnost než mobilka není no.
Dekker

#28 Příspěvek od Dekker »

mobilní klimu sem měl v práci jako nouzovku v šílenejch vedrech, ale šlo mi jen o to aby mi bylo příjemně a sral sem na spotřebu a hluk XD. ono stejně když tam jede pásová pila, soustruh a nebo stojanovka či frézka tak pak ten hluk z té jednotky moc nevnímáte :D.

Do vlastního bytečku zásadne a jedině splitku a podle toho jak tam bude probíhat vytápění tak třeba nějakou kvalitnější dražší, která bude umět i v -10 topit tepelkem a nebo elektricky
kejki

#29 Příspěvek od kejki »

rnbw píše:Teraz v lete bude najjednoduchsie dat tam ventilator. V suterene otvor okno a na poschodi vyfukuj vzduch von.
A bude fungovat sklepní efekt, ten venkovní vzduch se tam ochladí, jeho relativní vlhkost stoupne a na předmětech s teplotou rosného bodu se vysráží voda.
kejki

#30 Příspěvek od kejki »

kulikus píše:řeším vlhkost v jednom prázdném suterénním bytě. Detektor PKM A1 tam měří 21 st.C a 75% vlhkost i v těchto vedrech, kdy je venku 29 ve stínu a 50%.
By mně zajímalo, jak to tam bude vypadat v zejmě. Jde to nějak vylepšit? Druhá strana domu a schodiště je na východ, takže je na slunku alespoň o 5 st.C teplejší.
Klasický kompresorový odvlhčovač. Na jednu místnost tak 300W. Tímhle výkonem to současně i přitápí. běží to buď nonstop, nebo podle dosažené vlhkosti. Paradoxně nejvíc vlhkosti vyvětráš v zimě, v létě je venkovní vzduch mnohem vlhčí. Pokud řízené větrání, tak s rekuperací.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“