Odvlhčovač vzduchu ochladí?
Moderátor: Moderátoři
Pokud nechcete odvlhčovat non-stop tj. pro cyklické odvlhčování v kombinaci s následným ohřevem v zimním období bych doporučil pevnou klimatizaci. U pevné klimatizace se venkovní jednotka v krátkých intervalech cyklicky zapíná na plný výkon a vypíná. Ta vnitřní naopak pracuje na nejnižší otáčky, takže dochází až k namrzání vzdušné vlhkosti na výparníku vnitřní jednotky a k tvorbě velkého množství kondenzátu. Po chvíli se ventilátor i venkovní jednotka vypnou, námraza roztaje a v kapalné formě odteče do odpadu. Při odvlhčování z jednotky fouká chladný vzduch pomalu, a vyhřátá místnost se proto ochlazuje velmi dlouho. Nastavitelný program klimatizace může provádět cyklické odvlhčení a následný ohřev. Takže se teplota v místnosti výrazně neochlazuje.
Pokud chcete odvlhčovat non-stop a s ohřevem pak spíš vysoušeč vzduchu, a to v jedné z níže popsaných variant podle toho co vám bude víc vyhovovat. U vysoušeče vzduchu s ochlazováním nepočítejte, ale u suterénního bytu zřejmě ochlazování ani nepotřebujete.
Zdroj: Jak vysoušeče vzduchu pracují?
Ohřev a větrání - tato metoda spočívá ve zvýšení teploty v místnosti a intenzivním větrání. Vlhký vzduch z místnosti se nasává skrz pórovitý, chemicky impregnovaný materiál, který absorbuje vlhkost. Když materiál absorbuje určité množství vody, tak se nasytí a profukováním horkého vzduchu skrz materiál se absorbovaná voda odpaří a odvede v profukovaném vzduchu. Při nízkých teplotách je možno dosáhnout výborné výsledky s extrémně nízkými hodnotami vlhkosti.
Odvlhčování kondenzací - odstraňuje vlhkost ze vzduchu ochlazením pod teplotu rosného vzduchu, což způsobí přechod vlhkosti do kapalného skupenství (kondenzace). Kondenzační odvlhčovače jsou založeny právě na tomto principu. Teplota vzduchu na výstupu z odvlhčovače je vždy vyšší než teplota v místnosti.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Artaban001
Pozor na ty "klimy" s vodní nádrží - může to být obyčejný odpařovač - ochlazovač, který funguje na principu mokrých knotových pásů ofukovaných větrákem a tímhle si vlhkost doma totálně zvedáte.
kulikus píše:EDIT: chci suterén ohřívat...
kulikus píše:řeším vlhkost v jednom prázdném suterénním bytě. Detektor PKM A1 tam měří 21 st.C a 75% vlhkost i v těchto vedrech, kdy je venku 29 ve stínu a 50%.
Podle mého názoru si žádnou klimatizaci (mobilní ani pevnou) pořizovat nebude, protože mu jde jak vypnulo z té úpravy úvodního dotazu o ohřev v kombinaci s odvlhčováním a tudíž bude pořizovat nejspíš jen mobilní odvlhčovač s kondenzací a ohřevem. Většina výrobců udává u odvlhčovačů průtok vzduchu v m3/h a platí, že by měl být roven nebo větší asi trojnásobku objemu prostoru, který má být odvlhčován. Ten dotaz ohledně chlazení byl spíš jen informativní a o chlazení mu tedy vůbec nejde. Ostatně u suterénního bytu kde je i v letních horkých dnech reálně okolo 21C rozhodně chlazení nepotřebuje.
Celeron píše:Nepřesvědčíte mě ani náhodou. Mobilní klimatizace je proti splitu naprostej nesmysl. Když se 10 tisíc přidá, tak je za to bezproblémova splitka,
Asi tak. Kupovali jsme ji k servru do práce , po roce letěla a namontoval jsem splitku. To je nebe a dudy. Jako novou jsem ji měl jeden den doma, jen tak na zkoušku. Kravál a ta roura to je hrůza. Kolega z práce si ji se strašnou slávou koupil do bytu. Za rok dával splitku. Ona vychladí ten pokoj, ale překáží a dělá kravál. A ještě ti vysává vzduch z místnosti. Za mě určitě neee.
Valdano píše:Ja mám mobilní klimatizaci už několik let a stále slouží, ale jak píšete je hlučná. Na tak malý byt jako mám já to stačí a venkovní jednotku ke splitce bych u tak malého panelákového bytu ani neměl kam dát. Vnější montáž na zateplení panelového domu by mi stejně nepovolili.
Taky jsem v paneláku, venkovní jednotku jsem dal na balkón na zem abych neprovokoval sousedy. Minulý týden jsem montoval u dcery na balkón nahoru na stěnu měli povolené. Když to není kam dát, tak jiná možnost než mobilka není no.
Do vlastního bytečku zásadne a jedině splitku a podle toho jak tam bude probíhat vytápění tak třeba nějakou kvalitnější dražší, která bude umět i v -10 topit tepelkem a nebo elektricky
Klasický kompresorový odvlhčovač. Na jednu místnost tak 300W. Tímhle výkonem to současně i přitápí. běží to buď nonstop, nebo podle dosažené vlhkosti. Paradoxně nejvíc vlhkosti vyvětráš v zimě, v létě je venkovní vzduch mnohem vlhčí. Pokud řízené větrání, tak s rekuperací.kulikus píše:řeším vlhkost v jednom prázdném suterénním bytě. Detektor PKM A1 tam měří 21 st.C a 75% vlhkost i v těchto vedrech, kdy je venku 29 ve stínu a 50%.
By mně zajímalo, jak to tam bude vypadat v zejmě. Jde to nějak vylepšit? Druhá strana domu a schodiště je na východ, takže je na slunku alespoň o 5 st.C teplejší.