Svinovací metr
Moderátor: Moderátoři
Z vlastnej skúsenosti - "meter" nie je "meter"... môžeš mať na formátovačke či inej píle certifikovanú mieru, ale ten zákazník čo ti donesie "milimetrovú" zakázku, to meria tiež nejakým metrom...a výsledok nepasuje... vlani som potreboval "zástenu"do svokrovej kuchyne a pracovníkovi na poreze som podal "zvinovací meter", ktorým som to meral, že nech to namerá podľa neho.... pozeral na mňa ako puk, ale po krátkej diskusii usúdil, že lepšie to bude namerať tým mojim... rozdiel bol viac, ako 5mm na metrovej dĺžke. Pri montáži všetko sadlo na echt...
Už ani tie miery a váhy podľa normy ten Medzinárodný úrad pre miery a váhy v Sèvres - Francúzsku negarantuje...
Pamätám si začiatky "mojej" práce na meraní v bani, kde sa muselo oceľové pásmo (10m) napínať predpísanou silou, aby sa dosiahla určitá presnosť a robilo sa to niekoľko krát pri jednom meraní.... a o výškových bodoch ani nehovoriac... kilometre chodieb, ktoré sa mali niekde stretnúť... a veru niekedy ani nestretli sa... keď bola chyba v meraní...
Dostali sme nové meradlá a musela sa prejsť celá baňa ! , lebo to už podľa starých nesedelo...Je to rovnako ako u dnešnej zememeracej techniky.. Niekde na námestí bol základný merací bod a od neho sa odvíjali všetky pozemky v okolí... dnes - so satelitným navádzaním prístrojov tie údaje nepasujú... samozrejme..veď napr. v 15 km aglomerácii vždy musela vzniknúť nejaká chyba. Tak teraz má sused nejaké 2m² pozemku viac, alebo máš viac Ty... Ale bolo to na tú dobu určite presnejšie, ako výroba nejakých komerčných meradiel v dnešnej dobe - kedy meter nie je meter!!
- martinkopp
K tomu lepení, metr lepím silikonem a drží pěkně. Musí se odmastit acetonem který barvu tak trochu zmatní a naleptá, podle toho jaký máš metr. Metr je samozřejmě prohnutý, ale ničemu to nevadí. Pokud by vadilo, pak ty pásky z ALI, ale tam musíš mít štěstí aby nebyly v Čínských milimetrech. Svinovací metr jsem zkoušel lepit pod lisem epoxidem, ale odlouplo se to buď na barvě nebo po nějaké době barva od metru.
Pri nákupe "reziva" , alebo lepšie povedané samohomodomo výrobe to bude aj tak PRD platné, keď si to zákazník nameral tým meradlom z pumpy sám a dá si to narezať niekde v OBI ...martinkopp píše: Ve firmě bys neměl používat metry z benzinky, pokud máš CE, musíš ho mít ověřený v akreditované laboratoři nebo si od nich metřík koupit - není to moc drahé.
A keby by som to robil AKO profík (čo teda nie som a nezaoberám sa tým) , tak si to idem pomerať sám - a so svojím certifikovaným meradlom ku ktorému mi pasujú aj tie na poreze......
Centimeter v stavebníctve nie je miera, tak ako v automotive stotina... a tak to potom vyzerá !!