Přednost vozidel řízených AI
Moderátor: Moderátoři
Další věc je, že pokud např. na dálnici dojde nebezpečná situace tak daleko, že se softwér bude muset rozhodnout, zda zdemoluje "sebe" s majitelem nebo druhé auto s jiným člověkem, tak je jasné, že každá volba je špatně. Pro tyhle případy, někde hluboko v sw, bude algoritmus nastaven na raději znič "sebe", než zničit někoho "druhého".
(#1) https://www.synopsys.com/blogs/chip-des ... evels.html
Predstav si jeden spoločný internetový kábel, alebo jednu spoločnú wifi sieť (rozumej jeden spoločný éter) a štyri úplne identické počítače, ktoré sa (na broadcast request) rozhodnú v tom istom okamihu kecať (odpovedať) do toho spoločného komunikačného priestoru. Samozrejme, že si navzájom zarušia správy a výsledkom je chyba v komunikácií, takže musi správu opakovať... Úplne identicky po identickom čase, lebo sú to predsa identické počítače... Ako myslíš, že to vyriešili inžinieri pred vyše štvrťstoročím?Artaban001 píše:Ale jak se to řeší v "kybernetickým světě"?
Na tomhle se pokud vím pořád ještě nemůžou výrobci se zákonodárcema dohodnout - jestli bude mít ta "autonomka" větší prioritu sebezáchovy, nebo "cizozáchovy". Ono kdo by pak chtěl vědomě kupovat takový vozidlo, který v případě rovnocennýho rizika radši vědomě víc zraní/zrakví svýho vlastníka než "toho druhýho" ???bdn píše:...
Další věc je, že pokud např. na dálnici dojde nebezpečná situace tak daleko, že se softwér bude muset rozhodnout, zda zdemoluje "sebe" s majitelem nebo druhé auto s jiným člověkem, tak je jasné, že každá volba je špatně. Pro tyhle případy, někde hluboko v sw, bude algoritmus nastaven na raději znič "sebe", než zničit někoho "druhého".
....
A kutilmile - nelituju tě
Kód: Vybrat vše
Místní Siamenská univerzita je jednou z nejlepších čínských vysokých škol a umisťuje se na nejvyšších příčkách v oblíbenosti mezi čínskými studenty.https://auto-mania.cz/cina-postavila-15 ... teligenci/
Ekkar: Zásadně jsem pro variantu Moje auto má chránit Mě.
Až se budu chtít pro někoho obětovat, rozhodnu se sám.