Ladění mf zesilovače s obvodem KA22427 (asi i A283d, atd.)

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
barnodaj

#16 Příspěvek od barnodaj »

Pro orientaci vnitřní zapojení
Přílohy
1083.jpg
1083.jpg
Milan

#17 Příspěvek od Milan »

Děkuji za informace Hillovi . Barnodaji , vot eto maslostroj ..... , no nechtěl bych tedy bádat , jak to vevnitř funguje , zvláště neznaje pracovní body jednotlivých bloků a funkce vazeb ... :) .
Dnes jsem měl úspěšný den :) . Dopoledne jsem sháněl nové gumičky
do přepínače sprchy a octem odstraňoval vodní kámen ze sedel a mechanismu uvnitř - kapalo to kolem a nešlo už s tím hnout bez rizika urvání baterie ze zdi. Bláhově jsem si myslel, že snad ten vnitřek koupím celý . Ani náhodou. Ale po složení to funguje jako za nova a žena je spokojená :) .
Odpoledne jsem vzal rádio s tím , že naijektuji signál 10,7 MHz fm do emitoru směšovače/oscilátoru a budu ladit . Nechtělo se mi hledat v té změti přípojné místo, ale když to má projít do mf zesilovače odsud, projde to i z antény přes předzesilovací tranzistor vst.jednotky , je to jen otázka velikosti signálu.Takže jsem z generátoru připojil signál 10,7 MHz/ zdvih asi 25 kHz/modul. signál 1 kHz sinus přímo na výsuvnou anténu. Na cca 10 mV a ozvalo se slabounké pískání.
Laděním 1.MF se signál výrazně zesílil , musel jsem vstupní napětí snížit pod 1 mV. Při dalším točení signál zase skokem zmizel. Příčina byla v přeskakujícím závitu jádra, skákalo to o cca 0 ,7 MHz dolů, kde to bylo původně. Takže jsem opatrně doladil maximum a jádro fixoval včelím voskem. Druhá MF již byla bez problémů , otočením o cca 30° nalezeno maximum . Ani naladit
třetí obvod - fázovací - podle sluchu nebyl problém . Při točení jádra je dobře slyšitelné ploché maximum , při točení na obě strany po cca +-
45° to slábne a zkresluje . Nastavil jsem to do cca prostředku a odpojil generátor. Projetím pásma již bylo slyšet více stanic bez chrchlání . Doladil jsem ještě vst. jednotku , oscilátor do pásma 87-108 MHz , vstup trimrem
na maximum kolem 95 MHz . Cívky vst. jednotky jsou samonosné vycpané
molitanem a prosycené voskem, takže to časem trochu ujelo.
Hotovo, zavřena krabice a přezkoušeno : Na VKV asi 15 stanic, citlivost slušná, selektivita mizerná, některé blízké stanice se trochu prolínají .
To ale nechám koňovi , bez ker. filtrů to lepší nebude .
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“